Grafiske filformat/TIFF

Fra Wikibøker – frie læremidler
Innledning
Bildeformat: AI - BMP - GIF - JPG - PICT - PNG - PDF - PSD - RAW - SVG - TIFF - XCF

Tagged Image File Format[rediger]

INNLEDNING:

Tagged Image File Format, som også kalt TIFF, er et populært format med høye oppløsninger som JPEG og PNG. TIFF brukes vanligvis til bilder, men også til fotografier. TIFF er et veldig populært format blant profesjonelle bilderedigerere siden det tar vare på kvaliteten på bildet og mister ikke informasjon for hver gang du lagrer. TIFF brukes også av profesjonelle bilderedigeringsprogrammer som Photoshop, GIMP, Ulead Photoimpact og Paint.


HVA ER TIFF?[rediger]

TIFF står for Tagged Image File Format. TIFF er et populær format for høye oppløsninger. TIFF er det mest brukte lagringsformatet når en skal skanne et bilde eller ta et bilde med digitalkamera. TIFF blir mye brukt i bilderedigeringsprogrammer som Photoshop, GIMP, Ulead Photoimpact og Paint. TIFF blir også foretrukket i flere andre programmer for bilder, så TIFF er veldig populært blant profesjonelle bilderedigerere. TIFF kan både være et format for punktgrafikkbilder og vektorbilder.

TIFF-formatet bruker forskjellige underformater. Grunnen til dette er at formatet bruker forskjellige komprimeringsmetoder ved forskjellige fargeoppløsninger. TIFF-bilder er i likhet med BMP- og PCX- bilder bitkartbilder.


Fil:TIFF blomst.jpg

Som du ser så tar TIFF vare på kvaliteten på bilde. (Det øverste)


Fordeler[rediger]

TIFF tar vare på kvaliteten på bildet, og mister ikke informasjon etter hver gang du lagrer. TIFF - formatet er en av de mest brukte formatene innenfor skrivebordssetting fordi det ikke forverrer bildekvaliteten uten at filstørrelsen blir urimelig stor. TIFF-formatet er også egnet for bildetransport mellom ulike dataplattformer.


Ulemper[rediger]

TIFF-filer tar stor plass, noe som gjør at de tar opp en del plass på PC-en. TIFF er unødvendig for amatørbilder da du kan bruke andre formater som er brukbare til disse bildene, og tar mindre plass. TIFF-filer kan ikke legges ut på internett, siden de blir for store.


Tilbake til Line eller Martha