Hopp til innhold

Grafiske filformat/PICT

Fra Wikibøker – frie læremidler
Innledning
Bildeformat: AI - BMP - GIF - JPG - PICT - PNG - PDF - PSD - RAW - SVG - TIFF - XCF
Innledning
Bildeformat: AI - BMP - GIF - JPG - PICT - PNG - PDF - PSD - RAW - SVG - TIFF - XCF


PICT Filformat[rediger]

Hvor kommer pict fra?

PICT er et filformat som var laget av Apple Computer i 1984 som naturlig format for Macintosh Graphics.

Hva er pict?

Pict betyr pictures og er en internt bildeformat for apple macintosh. Pict format er en meta - format som kan bli brukt for begge bitmap bilder og vektor bilder.

Bitmap

Datamaskinen lagrer informasjon om hvert eneste pixel. For hvert pixel så lagres det info om hvilken farge pixelen skal ha, men derfor tar punktgrafikk mer plass på harddisken. Et punktgrafikkbilde kan ha forskjellige fargedybde, de fleste har 24bits fargedybde. Vis man liker et bilde veldig godt så er det lurt å lagre det i punktgrafikk fordi grafikken på bilde blir mye bedre en vis man bruker Vektorgrafikk.

    Fotografert av Ivan og Henning 

Fil:Bilde wiki.jpg

Et eksemepel på bitmat(punktgrafikk)


Vektorgrafikk

Vis man lagrer et bilde i vektorgrafikk så blir bare en beskrivelse av bildet lagret på dataen og når man åpner dette bildet så begynner datamaskinen å lage bildet igjen. Det tar veldig liten plass å lagre et bilde i vektorgrafikk. Adobe Illustrator er et program som lagrer i vektorgrafikk og er mest brukt på tegninger og logoer.

    Laget:Ivan og Henning 

Fil:Bildezz.png

Dette er et eksempel på vektorgrafikk


'Når skal vi bruke PICT?

Pict er veldig god på å komprimere bilder, spesielt bilder med store områder av solid farge Det finnes mange programmer som bruker pict. Eksempler:

  • Adobe Illustrator
  • Adobe Photoshop
  • Windows paint
  • Quicktime

Windows må ha quicktime installert for å åpne og lese PICT filer.


Fordeler med å bruke pict

Vis man har lite diskplass så er det lurt å lagre som pict i vektorgrafikk fordi da blir det lagret bare en beskrivelse av bildet, men vis man lagrer det i bitmap blir grafikken å fargene på bildet mye bedre.


Ulemper med å bruke pict

  • Pict som vektorgrafikk

Når vi åpner et bildet som er blitt lagret i pikt må dataen lage eller konstruere bildet ut i fra informasjon som er blitt lagret på pcen og for hver gang du gjør dette mister dataen litt informasjon om hvordan bildet ser ut og hvordan fargene skal være.

  • Pict som Bitmap

Når vi lagrer et bildet i bitmap så er det bare en ulempe og det er diskplass fordi som vanlig så tar puntgrafikk mye plass på hardisken.

Kilder[rediger]

www.prepressure.com

www.alove4horses.com

www.vapartners.com