Grafiske filformat/RAW

Fra Wikibøker – frie læremidler
Innledning
Bildeformat: AI - BMP - GIF - JPG - PICT - PNG - PDF - PSD - RAW - SVG - TIFF - XCF

Hva er RAW?[rediger]

RAW er et bildeformat som lagres på kamraet og det går gjennom en behandling av kameraprosessoren først. Det diskuteres om RAW er et filformat eller om det er et system som benyttes til å lagre informasjon i fra sensoren i kameraet.

Når en tar bilde med et kamera som ikke har støtte for RAW-fotografering, da vil det først lagre det som er fanget i kameraprosessoren. Da vil kameraprosessoren gjøre beregninger i forhold til hvitbalansering, eventuell eksponeringskompensasjon, komprimering, oppskaring og fargemetning. JPEG-resultatet blir derfor et slags bilde som allerede er behandlet av kameraet.

Når du bruker RAW slipper du til i stedet for kameraprosessoren. Slik at hvis du etterkant skal foreta noen justeringer, er dette mulig.

Fordeler[rediger]

Justering av hvitbalanse[rediger]

Ved en slik justering i JPG, får bildekvaliteten en dårligere fargedybde og omfang. Dette skyldes da at kameraet har gjort en justering av hvitbalansen i kameraet.

Flere farger[rediger]

Kameraene fanger flere farger i RAW-formatet enn JPEG-formatet er i stand til å fange. I JPEG har hver kanal 8 bits tilgjengelige (256 nivåer) mens RAW-fotografering gir ofte 12 bit i hver kanal (4096 nivåer). Når RAW-formatet har 12 bits (4096 fargenivåer) har den mange flere farger enn JPEG-formatet som bare har 256 fargenivåer.

Dynamisk omfang[rediger]

RAW-formatet har også større dynamisk omfang, og det er mulig å foreta eksporneringskompensasjon etter at bildet er tatt, det vil si at det du ser på bildet vil bli forbedret. Prøver du dette i JPEG, vil du ikke få det samme resultatet, og det vil heller ikke bli like godt, siden man i JPEG fjerner ting som man ikke ser så godt, for eksempel detaljer i lyse og mørke områder.

Oppskarping[rediger]

Siden bildet ikke er brukt i kameraet, kan du selv så for oppskarpingen av de lagrede pikslene. Oppskarping av pikslene gjør at kantene i pikslene blir skarpere, for eksempel på et bilde av en firkant blir oppskarpingen å gjøre kantene finere. I JPEG-oppskrarping, har allerede kameraet gjort oppskarpingen, som vil gjøre at bildekvaliteten blir dårlige hvis du oppskarper det igjen.


Tapsfri komprimering[rediger]

RAW er et format der filene ikke komprimeres (fjerne ting man «ikke» ser for å gjøre filen mindre), eller i hvert fall komprimeres i mindre grad, og bildekvaliteten blir bedre enn i JPEG. Konverteringen kan du gjøre om til for eksempel TIFF etterpå.Mal:Cc-by

EKSEMPEL: Til venstre har du JPEG formatet og til høyre har du RAW formatet.

Fil:Jpg123.jpg Fil:RAW123.jpg


Her kan man tydelig se forskjellen på fargene og kontrastene mellom JPEG og RAW. Man ser at kontrastene kommer mye tydeligere frem i RAW formatet. Man kan også se på JPEG-bildet at det er veldig lyst, faktisk for lyst synes jeg. Man ser også at det blir forskjell på kontrasten, JPEG bildet er veldig utydelig. Derimot RAW bildet ser man mye tydligere, man får frem detaljer i bildet som man ikke får i JPEG.

Ulemper[rediger]

Filstørrelse[rediger]

En ulempe er filstørrelsen, mindre komprimering vil gi deg større filer. Dvs. at når du har mange RAW-bilder lagret på kameraet, vil det også ta lengre tid å lagre bilder. Kameraene vil derfor ikke klare å ta seriefoto like raskt i RAW som i JPEG. Vanligvis når man tar et bilde i RAW-format med et speilreflekskamera som har fra 8-10megapixel. Da vil RAW-bildet ta fra 8-10mb, man regner ca 1mb per megapixel i RAW formatet.

Tidskrevende[rediger]

En annen ulempe er at det tidskrevende. Man kan ikke bare åpne et RAW-bilde i et bildevisningsprogram. Siden bildet er ubehandlet må man først åpne det i et tilhørende program som Adobe PhotoShop. Slike programmer foretar «prosesseringen». Deretter må man konvertere bildet til et format som er forståelig for andre programmer.

Maskinvarekrav[rediger]

En siste ulempe er at det stilles større krav til maskinvare. Ettersom etterbehandlingen er en stor oppgave for PC-en trenger man en kraftig PC for denne oppgaven.

Når bør man velge RAW formatet?[rediger]

  • I motiver med høy kontrast får man flere detaljer i høylys- og skyggepartier ved å fotografere i RAW. Nyttig f.eks. når du fotograferer i bryllup, der detaljer i brudens hvite kjole kan viskes ut under JPEG-komprimeringen. RAW gjengir også de små nyanseforskjellene i hudtoner bedre enn JPEG-bilder gjør.
  • Man bør velge RAW dersom du skal gjøre store forstørrelser, eller når man regner med at det kan bli aktuelt å forstørre opp små detaljer i bildene. Det er under forstørring at «skadene» fra JPEG-komprimeringen kommer til syne. Dette kan være i form av fargekonturer rundt detaljer, blokkeffekter som følge av at JPEG-formatet deler opp bildene i et antall blokker, det kan oppstå merkelige fargeblandinger som egentlig ikke er til stede i motivet, osv. Med RAW-formatet er det mindre fare for slike «skader».


Eksterne lenker[rediger]

  • IDG om RAW En meget bra side, sto masse bra info om formatet og om hva det.