Wikibøker:Hjelp

Fra Wikibøker – frie læremidler
Hopp til navigering Hopp til søk
Du kan hjelpe til å utvide dokumentasjonen her på Wikibøker, eller få hjelp selv ved å rådføre deg med de engelske brukermanualene på Wikibooks, Meta-wiki og Mediawiki. Denne siden skal være en veiviser til alle besøkende til siden. Den bør være skrevet til en som besøker en wiki for første gang, men også gi gode tips til hvor mer erfarne brukere finner det de leter etter.

Siden alle kan redigere en wikiside vil den kunne være i konstant forandring. Det kan være forvirrende, men fremfor alt spennende. Denne hjelpesiden skal gjøre det mulig å forholde seg til alt som beveger seg på Wikibøker. Hvis vi ikke klarer å hjelpe deg godt nok på denne siden, skal du bare ta deg en tur på samfunnshuset for å spørre om hjelp.

Spørre om hjelp på samfunnshuset[rediger]

  1. Klipp ut teksten i den grå rammen nedenfor.
  2. Gå til samfunnshuset.
  3. Finn knappen Rediger og trykk på den.
  4. Lim inn teksten du har klippet ut som siste linje i vinduet som åpner seg i redigeringsmodus.
  5. Erstatt [skriv hva du trenger hjelp til] med ... ja det er opp til deg faktisk.
  6. Trykk Publiser endringene.
Hei! Jeg trenger hjelp til [skriv hva du trenger hjelp til]. På forhånd takk! ~~~~

Kommet for å lese?[rediger]

Kategorien Kategori:Boktitler inneholder forsidene til alle wikibøkene vi har å by på. Wikibøker skal ligne litt på vanlige bøker, men de er interaktive. De har en forside og boksider. Besøk forsiden å klikk deg rundt i boken. Hvis det flyter litt kan du skylde på forfatteren.

Kommet for å redigere?[rediger]

Hvis du er en erfaren Wikipedianer vet du det meste du trenger å vite. Det er likevel noen forskjeller. Wikibøker på norsk er et eget prosjekt, og følger ikke automatisk retningslinjene hos Wikipedia eller andre prosjekter. Siden med retningslinjer og fremgangsmåter skal inneholde alt vi er blitt enige om, eller lenker til utdypende sider om temaet. Det er mye å gjøre her, så det er opprettet en egen prosjektportal for dem som ønsker å hjelpe til.

Hvis du er en nyskjerrig og interessert nykommer skal du ikke være redd for å prøve deg fram. Alle som bidrar her er forpliktet til å misforstå deg rett, så hvis du gjør en feil kan det enkelt ordnes, uten sure miner. Hvis du vil eksperimentere kan du gå til siden Sandkasse. Bare prøv. Formatering av teksten du skriver inn gjøres med et markeringsspråk som kalles wikitekst. Hvordan man redigerer en side forklarer mer om wikitekst. Bare spør om hjelp på samfunnshuset hvis du lurer på noe.

Lyst til å starte en bok?[rediger]

Det kan du, men Wikibøker er et åpent og fritt tilgjengelig fagbibliotek med undervisningsressurser. Bøker som kan publiseres her er ment for klasseromsundervisning, undervisning av enkeltpersoner og til selvstudium. Før du begynner på en bok, bør du forsikre deg om at bokidéen passer med de offisielle retningslinjene. Du bør også være komfortabel med at du ikke eier boken alene. Den er en wiki.

For å få boken «satt på plass i bokhylla» må den kategoriseres i kategorien Kategori:Boktitler. Det gjøres ved å skrive inn teksten under, inklusiv klammene, nederst på bokens forside.

[[Kategori:Boktitler]]

Se også[rediger]

Oversikt over utdaterte artikler[rediger]

Hjelp[rediger]

Reftningslinjer og fremgangsmåter[rediger]

Det finnes noen retningslinjer og fremgangsmåter: (Noen av disse framstår som hjelpeartikler)