Grafiske filformat/PDF

Fra Wikibøker – frie læremidler

Hva er PDF?[rediger]


Portable Document Format (PDF) er et filformat for vektorgrafikk utviklet av Adobe Systems, for å gjøre det mulig å vise et dokument på samme måte som produsenten ønsket uansett hvilket operativsystem eller hva slags maskinvare brukeren benytter.


PDF står for portabelt dokumentformat. Dette grafiske filformatet gjør det lettere å lage internettversjoner av elektroniske dokumenter og blanketter, som i utgangspunkt publiseres på papir. Derfor er PDF utbredt i dag.

PDF filer lar deg vise og printe filer slik forfatteren/designeren laget det, uten at du trenger de samme fontene eller lignende på din datamaskin.


PDF er en åpen standard, noe som vil si at alle som ønsker det kan lage programvare som kan brukes til å lese eller lage PDF-filer uten å måtte betale Adobe Systems.


Adobe har finpusset sitt konsept "portabelt dokumentformat" (PDF) i 15 år. Programmet gjør det mulig å hente inn og vise robust informasjon — fra alle slags applikasjoner, på alle slags datasystemer — og dele den med personer over hele verden.


PDF filer lar deg vise og printe filer som slik forfatteren/designeren laget det, uten at du trenger de samme fontene eller lignende på din datamaskin. Hvis du skal lagre større PDF filer, er det bedre å lagre filen på datamaskinen, å deretter printe den ut fra den kopien. Med denne metoden slepper du risikoen at internett konatakten kan bryte.


Hvis du skal lagre større PDF filer, er det bedre å lagre filen på datamaskinen, å deretter printe den ut fra den kopien. Med denne metoden slipper du risikoen at internett kontakten kan bryte.