Hopp til innhold

Grafiske filformat/JPG

Fra Wikibøker – frie læremidler

JPEG

[rediger]
  • JPEG (ofte forkortet til JPG) er et elektronisk bildeformat utviklet av Joint Photographic Experts Group. Dette bildeformatet bruker en komprimeringsmetode med kvalitetstap, men til gjengjeld blir filene oftest mye mindre enn ved bruk av bildeformater som bruker komprimeringsmetoder uten kvalitetstap. Dette formatet blir derfor ofte brukt ved lagring av digitale fotografier, spesielt fotografier til bruk på Internett.


  • Komprimeringsmetoden til JPEG gjør det uegnet til lagring av tegninger med skarpe kanter eller linjer, og ved lagring av slike typer bilder brukes vanligvis bildeformatene PNG eller GIF, som lagrer bilder uten kvalitetstap.


  • JPEG er standardformat for bildefiler på Internett, utviklet for komprimering av fargebilder (behandler 16 mill. farger) og gråskalabilder med kontinuerlige overganger; kan redusere filene helt ned til 5 % av oppr. størrelse, utelater informasjon som ikke oppdages av det menneskelige øye; ikke egnet for strektegninger o.l. Bruken av formatet innebærer et valg mellom bildekvaliteten og filstørrelsen. → GIF.


  • Filformatet JPEG evner seg best for fotografier. Som tommelregel kan du bruke jpeg til alt som ikke er ren tekst eller diagram.

JPEG er til for å kunne komprimere fotografier raskest mulig og mest mulig effektivt. Et fotografi som er 2 megabyte før komprimering, kan som JEPG endres til 100 kilobyte.


JPEG ødelegger bildene

[rediger]

Ved komprimering blir bildene mindre, fordi mye av bildets informasjon kastes bort. Hvis man kaster bort for mye informasjon, kan det ødelegge bildene helt, derfor skal komprimering brukes med måte. Man måler kompresjonen på JPEG – filer i prosent – jo høyere prosentdel, jo finere bilde. Generelt sett er JPEG mest effektivt på bilder med mange farger og uten skarpe kanter.


Pixler

[rediger]

Digitale bilder består av pixler. Pixel er kort for ”picture element” og er de små prikkene som bildet består av.