Grafiske filformat/SVG

Fra Wikibøker – frie læremidler

Hva er SVG?[rediger]

SVG (Scalable Vector Graphics) er en bildekode/format som brukes til å forklare todimensjonal grafikk og grafiske løsninger i XML. Siden formatet kan benyttes av XML betyr det at det er et tekstbasert bildeformat. Noe som gjør at vi kan lese koden til bildet. For å forstå denne koden trenger man ikke sitte inne på altfor mye kunnskaper når det gjelder farger og bilderedigering. Ordene i koden er nemlig ikke stort forskjellige fra hva de betyr i virkeligheten.


Mobilens format[rediger]

Tidlig i 2001 gikk flere av de store bedriftene innenfor mobilbransjen (Nokia, Ericsson og Motorola) ut med planer om å gjøre SVG til et format for mobiltelefonen. Det tok ikke lange tiden før de kunne presentere SVG Mobile som enda et format for mobiltelefonen. SVG Mobile ble et format som hovedsakelig skal brukes til alle mulige animasjoner og diagram.

Mobilformatet har nå blitt videreutviklet til to forskjellige formater. Nemlig SVG Basic og SVG Tiny.

 • SVG Basic formatet gjør det mulig for mobiltelefoner og andre mindre datamaskiner å vise frem interaktiv grafikk som i animasjoner som dynemisk oppdteres via en XML-basert nettverkskobling.
 • SVG Tiny formatet er mer tilrettelagt for mobiler med multimediestøtte(feks. MMS). Dette gjør at man kan sende fargerike animasjoner i form av multimediemeldinger.

Hvorfor velge SVG?[rediger]

Fordeler[rediger]

En god del av grafikken som finnes på web hadde det vært mer lettere å lagre i vektorformater i stedet for bitmapformater. Spesielt gjelder dette det meste av grafisk design på websider, men også illustrasjoner av ulike typer. Det er derfor synd at SVG aldri har tatt av. Vi har hatt Flash, men i forhold til SVG har det et par ulemper, blant annet:

 • Det er overkill.
 • Av og til trenger vi bare litt vektorgrafikk, ikke en hel multimediaplattform.
 • Det er et binært format
 • Filformatet er styrt av ett selskap, uansett hvor tilgjengelig de måtte hevde at det er.

Ulemper[rediger]

De siste årene er det stort sett kun Adobe, av store kommersielle aktører, som har satset noe særlig på SVG. De har laget en SVG-plugin for nettlesere, og man har kunnet eksportere til SVG-format fra blant annet Adobe Illustrator. Det er liten tvil om at denne satsingen har vært begrunnet i et ønske om en motvekt til Macromedia Flash sin markedsmakt. Adobe har riktignok hatt programmer som har kunnet eksportere til swf, men de har alltid måttet ligge ett eller to år etter Macromedia, og har dermed ikke kunnet konkurrere.

Men så kom Opera 8 med innebygget SVG-støtte. Mozilla har hatt et SVG-prosjekt i mange år, og nå regnes også denne støtten som moden nok til at Firefox 1.1 sannsynligvis vil ha SVG innebygget - Deer Park Alpha har den allerede. Samtidig meldes det at utviklingen av SVG-støtte i Safari er under utvikling.

Eksempel[rediger]

Fil:Jpegvssvg.svg

XML-koden på dette bilde ser slik ut:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<!-- Generator: Adobe Illustrator 12.0.1, SVG Export Plug-In . SVG Version: 6.00 Build 51448) -->
<!DOCTYPE svg PUBLIC "-//W3C//DTD SVG 1.1//EN" "http://www.w3.org/Graphics/SVG/1.1/DTD/svg11.dtd" [
	<!ENTITY ns_svg "http://www.w3.org/2000/svg">
	<!ENTITY ns_xlink "http://www.w3.org/1999/xlink">
]>
<svg version="1.1" id="jpegvssvg_xA0_Image_1_" xmlns="&ns_svg;" xmlns:xlink="&ns_xlink;" width="300" height="200"
	 viewBox="0 0 300 200" overflow="visible" enable-background="new 0 0 300 200" xml:space="preserve">
<image width="300" height="200" id="jpegvssvg_xA0_Image" xlink:href="data:image/jpeg;base64,/9j//9k=">
</image>
</svg>

Hvilke programmer støtter SVG?[rediger]

Du kan importere\eksportere .SVG/.SVGz-filer i blandt annet disse programmene:

 • Adobe Illustrator
 • Adobe GoLive
 • Flash
 • AjaxSketch
 • FreeHand
 • Inkscape

Eksterne lenker[rediger]