Grafiske filformat/PNG

Fra Wikibøker – frie læremidler
Innledning
Bildeformat: AI - BMP - GIF - JPG - PICT - PNG - PDF - PSD - RAW - SVG - TIFF - XCF

Hva er PNG?[rediger]

PNG (Portable Network Graphics) er et bitmap-format som ble laget for å ta over for GIF-formatet. Forskjellen mellom GIF og PNG er at PNG er patentfri, man må betale for GIF, mens PNG kan alle bruke. Indexed Color, Grayscale, og Truecolor bilder fungerer på PNG. PNG var designet for bruk av internet, og ikke for profesjonelle bildebruk, derfor fungerer ikke flere avanserte bildeformater for PNG. PNG blir utales ”Ping”, men mann kan og si PNG rett ut for å ikke bli forvirret av nettverksredskapet med navnet Ping.

Animasjon[rediger]

PNG kan ikke vise animasjoner som GIF kan, men et bitmap-format kalt MNG (Multiple-image Network Graphics) kan vise animasjoner. MNG er designet fra den samme gruppen som designet PNG. APNG (Animated Portable Network Graphics) er også et bitmap-format som er nyere og enklere enn MNG som også kan vise animasjoner. Ingen av disse to bitmap-formatene brukes så mye som PNG.

Hvorfor PNG?[rediger]

PNG ovenfor GIF[rediger]

Som sagt ble PNG skapt for å fungere like bra, eller bedre enn GIF. En stor forskjell mellom GIF og PNG er at PNG gir bildeskaperen en mer fleksibelt oppfordringer enn GIF. Folk vil redusere fargedybden til GIF fra 256 farger når de lager bilder for å gjøre bildet mindre. PNG kan ha alle de 256 fargene og fremdeles ha like mye plass som en redusert farger på et GIF format bilde. Noen vil tro at PNG er større enn GIF, men det er den ikke. Noen versjoner av Adobe Photoshop og CorelDraw støtter dårlig på PNG størrelsen, som kan også være en forklaring hvorfor mann kan tro at PNG er større enn GIF.

PNG har lengre fargedybde enn GIF (Truecolor opp til 48-bit i forhold til 8-bit i 256 farger). Dette gir PNG bedre farger forhold og mykere kanter. PNG blir mye brukt over hele verden, men GIF blir brukt mest.

PNG ovenfor JPEG[rediger]

JPEG vil komprimere til en mye mindre fil enn det PNG klarer. Siden JPEG bruker en metode som mister informasjon for hver gong den komprimeres. Som er designet spesielt for fotografisk bildedata. Hvis du lagre et bilde i PNG istedenfor JPEG så vil bilde ta fem til ti gonger større plass enn et høg kvalitets JPEG bilde ville tatt. Men PNG er et bedre valg av bildeformat hvis du skal lagre bilder med tekst eller skarpe overganger i bildet. JPEG vil være et dårlig valg av å lagre bilder hvis du skal redigere videre på det, fordi bildeformatet JPEG lider av informasjons tap. For hver gang du lagrer bildet mister du mer informasjon. Det er bedre med PNG. Med PNG kan du lagre bilder du er ikke helt ferdige med å redigere, fordi du mister ingen informasjon når du lagrer bildet i PNG.

PNG støtter ikke EXIF bildedata fra kilder som digitalkamera, som gjør det vanskelig å bruke PNG for både amatører og særlig profesjonelle fotografer. TIFF støtter EXIF som et ikke mistende format, men da vil bildene bli mye større.

JPEG har som regel det formatet amatører bruker mest til å eksportere bilder med. Siden det kan holde mye bedre på fargen enn GIF format. Men hver komprimering med JPEG vil få bilder til å bli dårligere og dårligere. Og når du eksporterer det i 24-bit PNG format vil bildene som oftest bli identisk med kildebildet, og det vil komprimere det til en mindre fil. PNG er altså optimal for bruk av gjentatt lagring og endring av et bilde som skal brukes på nett.

Fil:PNGbildeformat1.pngFil:JPEGbildeformat1.jpg

PNG ovenfor TIFF[rediger]

TIFF er et mye mer komplisert bitmap-format enn PNG. Den har også flere valgmuligheter for bildeskaperen. Dette er bra for profesjonelle bilde skapere å bruke, men TIFF har det vanskelig å få bildeformatet sitt over på Internet fordi det tar så stor plass. Det er en TIFF variant som er nesten eksakt som PNG i noen få veier, men blir ikke brukt så veldig ofte.

Historien[rediger]

Ideen bak PNG var å lage et format som skulle ta over for det veldig populære formatet GIF. Rundt nyttår i 1995 ble GIF et mye mindre attraktiv format da multimillionærdatafirmaet Unisys og det største internettreklame firmaet CompuServe bestemte seg for at formatet ikke skulle være gratis lenger. Dette var fordi Unisys hadde patent på LZW kompressmetoden som er brukt i GIF. Denne annonseringen ga PNG som skulle være gratis en stor fordel med å erstatte formatet GIF.

Kilder[rediger]

Wikipedia