Hopp til innhold

Grafiske filformat/AI

Fra Wikibøker – frie læremidler
Innledning
Bildeformat: AI - BMP - GIF - JPG - PICT - PNG - PDF - PSD - RAW - SVG - TIFF - XCF

AI er en forkortelse for Adobe Illustrator Artwork

Generelt om AI[rediger]

Adobe Illustrator filene eller AI filer er i Vector format, som betyr at det er fritt skalerbart og ikke i pixler. AI er kopirettet av Adobe Systems som står bak andre programmer og filtyper som: PDF og PSD(PhotoShop Document).

AI er et filformat som egnet seg godt på trykk, og som basert på linjer, altså kalt vectorer. I forhold til filformat som er lagret i Adobe Photoshop, vil det lagrede produktet kunne bli forstørret opp tilstrekkelig. Denne type format kan dermed være godt egnet til trykking av plakater og lignende.

Historien bak AI[rediger]

Adobe Illustrator Artwork (AI) er ett beskyttet filformat laget av Adobe Systems for å reprensentere en singel side vector bassert tegninger i enten EPS(Encapsulated Postscript) eller PDF formatet.

Formatet er laget for å funksjonere mot Adobe Illustrator og innen Adobe Systems sin produktgruppe som består blant annet av Adobe Photoshop. De tidligere versionene av AI formatet er EPS(Encapsulated Postscript) med en restreksjoner og mer kompakt bildekoding. Disse filene er identiske til deres Illustrator ESP(Encapsulated Postscript). Så egentlig er Adobe Illustrator Arts en videreutvikling av EPS. AI-Formatet ble først sluppet ut i Illustrator 3.0 som hoved format til Adobe Illustrator.

Formatets bruk[rediger]

Formatet kan brukes til hovedsaklig til trykking og grafisk formidling, fordi du kan forstørre og forminske uten å ha miste informasjon inne i bildet. Som nevnt brukes også dette bildeformatet til plakater og trykking av logoer.

Vi har kommet fram til en side, der MX sport har designet en logo og lagret denne i forskjellige formater. Her går det an å åpne logoen i EPS-fil (Grafisk versjon), JPEG-fil (Word-versjon) og AI-fil (Grafisk versjon. Slik kan man dermed se forskjellen på hvordan logoene er satt opp.


(Siden bør åpnes i Internett Explorer. Vi er ikke ansvarlige for innholdet på siden.)

Åpne AI filer?[rediger]

Her er en liste over noen av programmene som kan åpne og vise .AI filer:

  • Corel Draw
  • Paint Shop Pro
  • XnView
  • Snapfire