Wikibøker:Administratorer

Fra Wikibøker – frie læremidler
Hopp til navigering Hopp til søk

Administratorer er brukere som har flere rettigheter en vanlige brukere. Administratorstatus har med seg ekstra ansvar, og en bruker som er blitt administrator, er blitt valgt fordi de andre brukerne mener at vedkommende passer til oppgaven. I tillegg må man være villig til å jobbe en del og være tilgjengelig, da oppgaven som administrator er en tidkrevende oppgave. For tiden er det én administratorer på den norske Wikibøker.

For tidligere administrator-søknader, se listen over godtatte søknader.

Hva gjør en administrator?[rediger]

  • Redigere beskyttede sider, samt velge om de skal være beskyttet eller ikke beskyttet. Dette er først og fremst for å kontrollere innholdet for vandalisme, slik at ikke hvem som helst kan f.eks. slette alt på forsiden og legge inn et bilde av hamsteren sin. Dette kan man i prinsippet gjøre på de andre sidene som ikke er beskyttet, men dette ville ha vært særlig skadelig for forsiden.
  • Slette sider. Noen ganger lager man en side ved en feil, andre ganger følger den ikke retningslinjene til Wikibøker (beskyttet av opphavsrett, lovstridig innhold etc.). Dermed kan den slettes, og dette kan gjøres av administratorer.
  • Slette bilder, f.eks. hvis de er brudd på opphavsrett.
  • Blokkere IP-adresser og brukere. Dersom en bruker eller en IP-adresse har begått vandalisme, vil denne bli blokkert fra Wikibøker.

Er du en ny administrator?[rediger]

Hvis du er en ny administrator, og trenger hjelp til hvordan funksjonene virker, er det bare å lese gjennom Hjelp:Administratorer. Lurer du på noe mer, og det ikke står på siden, legg igjen en beskjed på diskusjonssiden til en av administratorene på listen.

Byråkrater[rediger]

Byråkrater er administratorer som har enda flere rettigheter. De kan gjøre andre brukere til administratorer, gi boter botflagg og bytte brukeres brukernavn, i tillegg til de andre adminfunksjonene. Det er én byråkrat på den norske Wikibøker.

Ønsker du å bli administrator?[rediger]

Ønsker du å bli administrator, eller ønsker du å nominere noen andre til jobben, følg instuksjonene under. I tillegg må du fortelle en administrator (velg en på listen øverst på denne siden) at du nominerer noen/deg selv, slik at administratoren kan kunngjøre dette på siden.

Prosess (forslag)[rediger]

Avstemningene er åpne i en uke.

Stemmeberettiget er brukere hvis brukerkonto var opprettet før avstemningen begynte og som har gjort minst 1 redigering minst 7 dager før avstemningen begynte.

Administratorstatus innvilges etter nominasjonsperioden når 75% eller mer av stemmene er For. Nøytral-stemmene brukes ikke i avstemningene.

Nominasjoner[rediger]

Kopier følgende {{subst:administratornominasjon|kandidat|forklaring for nominasjon}} til under skillestreken, etterfulgt av en liten tekst (i eksempelet "forklaring for nominasjon") som forteller litt om hvorfor du/kandidaten trenger administratorstatus, hva du/kandidaten kan bidra med som administrator, og sånn ca. hvor mange redigeringer du/kandidaten har ("mer enn ...", det er ikke så nøye). Stem med {{For}} og {{Imot}} under den passende overskriften.Avgjørelse: x for + x imot = Avgjørelse her