Hopp til innhold

Sankewikiboken

Fra Wikibøker – frie læremidler

Sankewikiboken er en digital håndbok i innhøsting og bruk av ville matvarer som skal gjøre det enkelt for utforskende sjeler å finne gratis mat i naturen. Den forklarer hvordan ting i naturen kan sankes inn og behandles for å bli gratis, kortreist og helst smakfull mat.

Boken behandler først og fremst norsk natur, men det er ingenting i veien for å utvide perspektivet. Det er meningen å gi inspirasjon til rekreasjon og kulinariske gleder, i tillegg til tips om innhøsting, tilberedning og konservering av det norsk natur kan by på.

Det er meningen å gjøre boken lettlest på mobile enheter, så hvis du oppdager noe som ikke fungerer kan du sende en e-post til Wkee4ager eller skrive en melding på diskusjonssiden. Andre tilbakemeldinger er også velkommen. Hvem som helst er velkommen til å bidra. Kanskje noen av kildene i registeret over foreslåtte kilder kan være til hjelp for deg.

Nylig fullført

Blåbær • Løvetann • Kremler •

Vær oppmerksom på at høstingsretten (en side ved «allemannsretten») til å sanke ting i naturen er begrenset. En del arter er ikke omfattet av denne retten, og den gjelder i alle tilfelle bare i «utmark». Vernede områder er i mange tilfeller også unntatt. Det finnes mange arter som er fredet eller truet og som derfor ikke er tillatt å sanke.

Nøyaktighet

Faktagrunnlaget for boken hentes fra artikler på norsk Wikipedia, og kilder til avgjørende opplysninger bør være mulig å finne der. Her er det mulig å utdype opplysningene, ut over det som hører hjemme i en encyklopedi.

Forbehold

Det er ikke et mål at denne boken skal fremme synspunkter på hva som er spesielt sunt eller anbefale medisinsk bruk av naturpreparater.

Man kan ikke nødvendigvis spise større mengder av alt som finnes omtalt i boken. Noe er kun ment som krydder, eller kanskje bare til pynt. Forsikre deg om at du ikke overdriver, eller misforstår det du har lest. Det kan heller ikke garanteres at opplysningene er uten feil.

En del spiselige arter er til forveksling lik giftige arter. Flere planter og sopp i norsk natur kan gi alvorlige forgiftninger, og i verste fall føre til dødsfall.

Nyttige lenker

[rediger]

Artsbestemmelse

[rediger]