Sankewikiboken

Fra Wikibøker – frie læremidler
Hopp til navigering Hopp til søk

Sankewikiboken er en wikibok skal gjøre det enkelt for utforskende sjeler å finne gratis mat i naturen. Den forklarer hvordan ting i naturen kan sankes inn og behandles for å bli gratis, kortreist og helst smakfull mat. Her kan du altså forvente å finne tips til rekreasjon og kulinariske gleder, og tips til sanking, tilberedning og konservering av det man har funnet. Siden den er skrevet på norsk, vil den i første rekke handle om norsk natur. Boken skal altså være en digital håndbok i innhøsting og bruk av ville matvarer.


Collage forage wikibooks.jpg

SankewikibokenUtviklingsfase: 00% (ved {{{2}}})


 Alger • Planter • Sjømat • Sopp • Register • Stilmanual Det er meningen å gjøre den lettlest på mobile enheter, så hvis du har tilbakemeldinger på noe som ikke fungerer kan du sende en e-post til Abuluntu, eller skrive en melding på diskusjonssiden.

Faktagrunnlaget for denne boken hentes fra artikler på norsk Wikipedia, og kilder til avgjørende opplysninger bør være mulig å finne der. Her er det mulig å utdype opplysningene, ut over det som hører hjemme i en encyklopedi.

Det er ikke et mål at denne boken skal fremme synspunkter på hva som er spesielt sunt eller anbefale medisinsk bruk av naturpreparater. Man kan ikke nødvendigvis spise større mengder av alt som finnes omtalt i boken. Noe er kun ment som krydder, eller kanskje bare til pynt. Forsikre deg om at du ikke overdriver, eller misforstår det du har lest. Det kan dessuten ikke garanteres at opplysningene er uten feil. En del spiselige arter er til forveksling lik giftige arter. Flere planter og sopp i norsk natur kan gi alvorlige forgiftninger, og i verste fall føre til dødsfall.

Det er viktig å være klar over at høstingsretten (en side ved «allemannsretten») til å sanke ting i naturen er begrenset. En del arter er ikke omfattet av denne retten, og den gjelder i alle tilfelle bare i «utmark». Vernede områder er i mange tilfeller også unntatt. Det finnes mange arter som er fredet eller truet og som derfor ikke er tillatt å sanke.

Nyttige lenker til informasjon[rediger]