Hopp til innhold

Sankewikiboken/Tyttebær

Fra Wikibøker – frie læremidler

Tyttebær er velkjente bær i norsk natur og tilhører arten Vaccinium vitis-idaea i bærlyngslekta. Planten er eviggrønn og holder på bladene gjennom vinteren. Store mengder bær finnes i norsk natur, tilgjengelig for å bli høstet av dem som vil. Selv bladene kan benyttes med forsiktighet.

De kan forveksles med melbær. Melbær skiller seg fra tyttebær på flere måter. Bladene er fjærnervet, ikke sidenærvet, voksemåten er krypende til opprett, mens tyttebærlyngen vokser opprett. Selve tyttebæret viser tegn til rester av blomsterbunnen på enden av bæret, noe melbærene ikke gjør. På baksiden av tyttebærblad er det mørkere kjertelprikker, mens melbærblad domineres av nervaturen.

Bruk

Tyttebær brukes mye rørt eller som syltetøy og som gelé til middagsretter. Bladene kan høstes, ristes i tørr stekepanne og trekkes i vann for å lage en søt «te». Likevel bør en være forsiktig siden innholdet av arbutin i bladene kan nå giftige konsentrasjoner ved høyt inntak. Hvis man vil bruke tyttebærblad bør man være oppmerksom på at forvekslingsarten melbær har høyere innhold av arbutin i bladene.

Konservering

Bærene inneholder benzosyre, et effektivt konserveringsmiddel, og i gamle dager ble de ganske enkelt oppbevart i vann gjennom vinteren.

Nyttige lenker[rediger]

På Wikipedia[rediger]

  • Artikkel om tyttebær på Wikipedia på bokmål.

Artsbestemmelse[rediger]