Hopp til innhold

Wikibøker:Retningslinjer og fremgangsmåter

Fra Wikibøker – frie læremidler
(Omdirigert fra «Wikibøker:Stilmanual»)

Wikimedia Foundation har en misjonserklæring som er oversatt til norsk bokmål. Sammen med deres Universal Code of Conduct, verdier og visjon utgjør disse dokumentene retningslinjer for prosjektet. I tillegg anses noen grunnleggende prinsipper som ledende for alle Wikimedias prosjekter. Denne siden skal være en veiviser til alle retningslinjer vi blir enige om utover disse. Andre ideér finnes hos Wikibooks på engelsk eller på andre språk du behersker.

Administratorer[rediger]

Administratorer er brukere med tilgang på utvidede brukerrettigheter. Med ekstra rettigheter følger det ekstra ansvar for å bevare tilliten man er blitt vist av andre brukere. Det bør ikke være vanskelig å få kontakt med en administrator. Man kan foreslå fjerning av en administrator som har vært inaktiv i mer enn én måned. For tiden er det én administratorer på den norske Wikibøker.[n 1]

Formulere nye retningslinjer[rediger]

Endringer av offisielle retningslinjer bør gjøres på undersiden /utkast og diskuteres på utkastets diskusjonsside. Hvis ingen innvendinger er reist etter én uke betraktes retningslinjen som akseptert.

Matoppskrifter[rediger]

Navnerommet Kokebok: skal brukes når det opprettes nye sider med matoppskrifter. Stilmanualen for kokeboken inneholder anbefalinger for utformingen av oppskriftene.

Opprette bøker[rediger]

Når man oppretter en ny bok skal alle boksider opprettes som undersider av bokens forside. Forsiden bør kategoriseres i Kategori:Boktitler, slik at den vises i «Bokhylla».

Slette sider[rediger]

Retningslinjene for å slette sider definerer kriteriene for å kunne slette en side. En må ha administratorrettigheter gjennomføre sletting av en side, men alle brukere kan foreslå det. Hvis ingen administratorer er aktive kan man be om hjelp på metawikis side for diverse anmodninger til byråkrater når det er oppnådd enighet om å slette en side. Slettede sider kan også gjenopprettes av administratorer hvis det er blitt begått en feil.[n 2]

Utdypende retningslinjer[rediger]

  1. Det finnes utdypende retningslinjer på Wikibøker:Administratorer
  2. Det finnes utdypende retningslinjer på Wikibøker:Slette sider