Pedagogikk/Endringsprosesser i lærerutdanningen/IKT-basert internasjonalt samarbeid via Second Life ved lærerutdanningen ved Høgskolen i Østfold

Fra Wikibøker – frie læremidler

Bakgrunn for Second Life prosjektet[rediger]

Hva er Second Life[rediger]

Second Life er gratis nettsamfunn der man deltar i en visuell verden ved å lage seg selv som en såkalt avatar. En avatar er en digital persona i 3-D som man selv modifiserer helt ned til minste detalj. Dette kan sammenliknes med dataspillet The Sims. De andre datafigurene du møter i Second Life er virkelige mennesker som lever i dette nettsamfunnet. Mulighetene i Second Life er mange, Du kan for eksempel få deg jobb, kjøpe hus, chatte med andre innbyggere og endre eget utseende. Dette samfunnet har ingen begrensninger. Målet med siden er å jobbe for et globalt online samfunn, hvor det er fokus på kreativitet, samarbeid og underholdning. Det jobbes aktivt med å bygge broer mellom kulturer, og de ønsker mangfoldet velkommen.


Second Life består av øyer med bygninger og landskap. På øyene som ofte har egne tema som utdanning = Edu Island, underholdning = Entertainment Island og informasjon/bibliotek = Info Island. Her finner man bygninger, tjenester og avatarer man kan samhandle med. På Info Island finner man bibliotek, informasjonsinstitusjoner, utdanningstilbud og museum representert. Her kan du se en kort introduksjon av Secondlife.Om gjennomføringen[rediger]

En gruppe på 6 studenter på studiet IKT for lærere har også testet ut muligheter for bruk av Second Life (SL) våren 2011. Det viste seg raskt at dette prosjektet bød på en rekke uforutsette tekniske utfordringer. Studentene hadde problemer med pålogging når de var på høgskolen. Det tok også ganske mye tid å finne ut hva som var problemet, men etter hvert fikk IT-drift justert netttilgangen slik at man kunne koble seg på SL uten problemer.

Neste fase i prosjektet går nå på å kommunisere med studenter ved høgskolen i Karlstad. Her vil drøftingstemaet være SL som læringssted, muligheter og utfordringer.

Se også[rediger]

Second Life

Anbefalt litteratur[rediger]

  • Molka-Danielsen, Judith og Mats Deutschmann (2009): Learning and Teaching in the virtual world of second life. Tapir Academic Press.