Musikksjangre for elever frem til 10.årstrinn

Fra Wikibøker – frie læremidler
Logo Wikilæreboken i
musikk
Bidra selv
Videoopplæring
Om wikiboken
Diskusjon

Aktuelle læreplanmål[rediger]

Hovedområdet lytte har musikkopplevelse og refleksjon som faglig fokus. Å kunne lytte er en grunnleggende forutsetning både for musikkopplevelse og for egen utøvelse, alene og i samspill med andre. Et samfunn med overflod av lyd og musikk krever musikalsk skjønn og vurderingsevne hos den som lytter.

Mål for opplæringen er at eleven etter 10.årstrinn skal kunne:

 • 10.1 "øve inn og framføre et repertoar av musikk og dans fra ulike sjangere med vekt på rytmisk musikk"
 • 10.2 "gjenkjenne og beskrive musikalske stiltrekk fra improvisert musikk og rytmisk musikk"
 • 10.3 "diskutere særtrekk ved rytmisk musikk, kunstmusikk og norsk, samisk og andre kulturers folkemusikk og gjøre rede for egne musikkpreferanser"
 • 10.4 "gjenkjenne og benevne forskjellige instrumenter og ensembler innenfor ulike sjangere"
 • 10.5 "gjøre rede for hvordan musikk gjenspeiler trekk ved samfunnsutvikling og ungdomskultur og hvordan dette kan komme til uttrykk gjennom ulike former for rytmisk musikk, kunstmusikk og norsk, samisk og andre kulturers folkemusikk"

Her er det lagt ut ressurser innenfor området musikk og kultur for elever frem til 10.årstrinn

Rockens røtter[rediger]

Rockemusikken ble for alvor populær på 50-tallet, men har røtter lengre tilbake enn det. Opprinnelsen til den startet da afrikanere ble tatt til fange og fraktet til Amerika for å jobbe som slaver. Her slavet de under forferdelige vilkår på bomulls-plantasjene for de hvite godseierne. Som en slags trøst i den harde hverdagen brukte de ofte sin egen folkemusikk fra hjemlandet sitt og sang blues. Slaveriet ble imidlertid formelt avskaffet etter den amerikanske borgerkrigen slutt i 1865, og mange tidligere slaver kunne reise rundt og spille og synge. Noen av disse kom i kontakt med den europeiske musikken og resultatet av denne blandingen ble noe som kan kalles for country-blues. Eller landblues på norsk. En av representantene for denne stilarten er Robert Johnson. Om du lytter på Crossroads, kan du høre hvordan han alene med gitaren synger og svarer med gitarimprovisasjon.

Etter hvert som industrialiseringen skjøt frem, flyttet folk inn til byene og det dannet seg gettoer. Livet i disse gettoene kunne nok være ganske tøft for de sorte arbeiderne og det oppstod utesteder hvor man kunne koble av. Musikken i disse klubbene gjenspeilet det harde livet de levde og ga seg utrykk i en røffere og hardere blues enn countrybluesen. Nytt var det også utover 20- og 30-årene at man hadde fått elektriske instrumenter som kunne overdøve annen støy. På disse utestedene spilte det også orkester (band) med både trommer, bass, gitarer og blåsere. Man tok nå countrybluesen og lagde større bandversjoner av musikken. I stedet for at man alene sang og svarte med gitarimprovisasjon, kunne nå en hel blåserrekke svare sangeren. Fenomenet oppstod trolig først i Chicago og har derfor fått navnet Chicago-blues, eller rett og slett by-blues. Hoochie coochie man av Muddy Waters er et eksempel på denne stilarten.

En annen sjanger innenfor bluesmusikken som oppstår er showblues

Omreisende show. Spilt av jazzmusikere, sunget av kvinnelige vokalister. Største stjerne med Bessie Smith. Dannet grunnlaget for ”Race records” Dette var musikk av fargede, for fargede. Dette fikk etter hvert stor betydning for utviklingen av musikken da også de hvite amerikanerne begynte å lytte på denne musikken.

Country Polert versjon av R&B Også inspirert av den europeiske folkemusikken. Hvite manns blues. Hank Williams Why don`t you love me like you used to do

Ble etter hvert spilt på radio, og dermed spredde den seg.


I denne låta kan man høre at tekster og ordbruk kunne være ganske så heftig også på 20-tallet Bessie Smith give me some


Rythm and blues

Dyrt å turnere under WW2. Små elektriske grupper overtar Nådde etter hvert også de hvite.

Louis Jordan "The grandfather of Roc`n roll: Saturday night fish fried

Mange stilarter som etter hvert smelter sammen til det som på femti-tallet skal bli Roc`n roll.

50-tallet[rediger]

Tiåret preget av økonomisk fremgang etter WW2. Ungdomsgenerasjonen blir ”født” Nye medier. Hvite begynte å høre på de sortes musikk. Sosiale endringer i USA. Kamp mellom nytt og gammelt.

Bill Haley Første hit med ”Shake rattle and roll” i 1954 ”Rock around the clock” innspilt 12.05.54 mellom kl 14.15 og 17.15 Nytt publikum. (Hvite på highschool) Bill Haley and his comet's - Rock around the clock

Elvis Presley Platedebuterte med ”That’s all right mama” i 54 Utfordrende dans. ”The white negro” Jailhouse rock

Jerry Lee Lewis En av rockens første rebeller. Giftet seg med sin 13 år gamle kusine. Fikk sitt internasjonale gjennombrudd med: Whole Lotta Shakin' Going On Great balls of fire

Chuck Berry De hvites gjennombrudd ble også positivt for de svarte. Spesialitet på gitar, og sort hvit blanding i sang. Roll Over Beethoven Johnny B. Goode (Live 1958)

Andre viktige artister:

Buddy Holly Peggy Sue

Little Richard Tutti Frutti

Fats Domino

Nedturen:

a.) Moralsk panikk.

b.) Artistene forsvant fra scenen.

c.) Payola-skandalen.


"Villdyret temmet”

60-tallet[rediger]

The Beatles
 • The 60's - Music of a Revoloution - denne videoen har en litt slitsom stemme og ser litt useriøs ut med en gang, men gir et veldig fint sammendrag av utviklingen av musikken og de musikerne som var mest i søkelyset på 60-tallet.
 • Bob Marley – Simmer Down - musikk fra et annet område enn storbyene i USA: folkelig reggae fra Bob Marley. Denne sangen var en stor hit fra Jamaica i 1966.
 • Ungdomskulturen på 60-tallet - intervju med forfatter Lars Saabye Christensen og historiker Berge Furre, som snakker om ungdomskulturen som blomstret opp på 60-tallet.


Fra den ungdommelige og rebelske 50-talls rock`n rollen på femtitallet forandret etter hvert blant annet Bob Dylan og The beatles rock-musikken til å bli kunst med politisk innhold. Ungdomsgenerasjonen fra femtitallet vokste opp, og disse ville fortsatt høre på rockemusikk. Dermed appellerte den også til de over 25. Etterhvert tok også LP-formatet i større grad over for singelen. Mens rock`n roll ble det man kalte musikken fra femtitallet, begynte man etter hvert å kalle musikken på 60-tallet bare for rock.
Med utvikling av ny teknologi som ga helt nye innspillingsmuligheter med blant annet utstrakt bruk av flersporsopptak og mulighet for stereo-lyd fikk også produsentene en ny rolle. Blant annet fikk den eksentriske produsenten Phil_Spectorstjernestatus. River deep mountain highmed Ike og Tina Turner er et eksempel på hvordan Phil Spector sprengte grensene for lyd og lagde det som ble kalt en "Wagnerisk tilnærming til rock`n roll: wall of sound".


Den voldsomme oppblomstringen av ny og livlig ungdomsmusikk på femtitallet i USA fikk en kraftig knekk på slutten av tiåret. I stedet vokste lite rebelsk surfemusikk med uskyldig sommer, sol og sang som ideal frem. Landet var preget av optimisme og fremgang og California var regnet som paradis. Et typisk eksempel på denne musikken er The Beach boys med surfin USA
Man hadde klart å temme den ville rebelske ungdomskulturen for en liten stund, men det skulle skje nye ting over Atlanterhavet.

Marshall-hjelpen som USA delte ut etter andre verdenskrig førte også med seg amerikansk kultur som filmer, musikk og klær etc. I England reagerte de på denne musikken på to måter:
1: En polert og soft versjon av rock`n roll med de pene. Som for eksempel Cliff Richards med Living doll
2: Skiffle-musikk. Rå og upolert rock. Dette var amatørenes mulighet hvor man brukte det som var tilgjengelig av musikkinstrumenter som banjo og vaskebrett, selvlagd kontrabass etc. En musikkstil som i likhet med den senere punken var lett å spille. Dette ble også starten til en helt ny generasjon unge musikere som utover 60-tallet skulle få stor betydning for musikkutviklingen. Eks: Lonnie Donegan: Rock Island line

Etter hvert skulle det oppstå mange skiffle-band i blant annet Liverpool. Denne kosmopolitiske byen med sjøfartstradisjoner orienterte seg like mye innad som utad. Her ble nye strømninger tatt opp, og man kan vel si det er naturlig at rocken slår røtter her.
Et band som virkelig skulle sette sitt preg på musikkhistorien var en del av dette miljøet. Nemlig The Beatles.

Det er vanlig å dele karrieren dems i tre faser
1: De første årene i Hamburg og på Cavern pub i Liverpool. Startet i ca 58 under litt forskjellige navn og med forskjellige besetningsmedlemmer. Pga mange band i England, og fordi Tyskland var sulteforet på rock. Dro Beatles til Hamburg for å prøve lykken. Her ble de svært populære. Lærte seg å holde ut 3 netter på rad med en blanding av speed og ungdommelig energi. Etter hvert sendt hjem pga George Harrison. Returnerte som backingband for Tommy Sheridan. Ble etter hvert en undergrunnsensasjon på Cavern pub. Brian Epstein Forelsket? Seg i John Lennon og ble deres manager. Fikk platekontrakt i 62 og George Martin Ble produsenten. R. Starr. Egne låter. Band. Første singel ”love me do” gikk inn på listene takket være Brian Epstein kjøpte 10 000 singler. God hjelp av radio. BBC over 50 ganger. 2 Gjennombruddet TV-show med 15 millioner tilskuere i 63. Kom hjem som helter fra Sverige Beatlemania i gang 2,5 millioner plater i 63. ” She loves you” Ble signet over Atlanteren Først: Introducing The Beatles . Solgte bra Så ga de ut Meet The Beatles (UK-platene) Slo gjennom med en TV-opptreden med I wanna hold your hand i 64. Dermed fikk The Beatles suksess over hele den vestlige verden. Noe som åpnet også for andre. Tullefilmen AHDN raskt etterfulgt av skive AHDN gjorde også stor suksess ”AHDN” (64) Neste film Help gjorde også stor sukksess. Help (65) Begynner å bevege seg mer i retning studio Brukte en måned på skiva rubber soul i 65. Nytt med tanke på tiden. ”Michelle (65)

3. Studioband:

Bestemmer seg i 66 for å ikke turnere mer pga. skrik og hyl. Knark og LSD Strawberry fields forever (66) SGT Pepper: Lucy in the sky with diamonds. Brian Epstein dør I 67 Apple records.


Bob Dylan

I sin ungdomstid var Bob Dylan opprinnelig sterkt påvirket av Rock’n Roll. Han satt gjerne oppe om natten og lyttet til radiomusikk med den nye rockemusikken på femtitallet. Imidlertid kom han i kontakt med vin, dikt, jazz og folkemusikk da han begynte å studere rundt 1959. Han falt dermed for protestbevegelsens måter å utøve sin kunst på hvor fokuset i all hovedsak lå på tekstene med sitt budskap.
Resultatet ble at han reiste rundt og opptrådte alene med kassegitar, munnspill og egen sangstemme. Etter at han ga ut sitt debutalbum i 1962 ble han straks en lederskikkelse i protestbevegelsen. Typisk for Dylan er at andre spiller sangene hans og lager sine versjoner av dem. Så skjedde også med "Blowing in the wind" fra hans andre album. Sangen ble i første omgang en hit med trioen "Peter, Paul and Mary", men dette fikk også positiv synergieffekt for Dylan selv. Likevel holdt fortsatt Dylan på den enkle stilen med kassegitar sang og munnspill all den tid det var budskap og tekster som skulle være i fokus. Dette forandret han radikalt på i 1965. 25 juli dette året spilte han på "New port folk festival" og lagde furore i protestbevegelsen da han nå opptrådte med fult band og elektriske instrumenter. En av hans sanger fra den tiden "Like a rolling stone" ble en verdenshit ogh brakte Dylan opp som superstjerne på lik linje med de aller største i samtiden. Musikalsk kan man si at Dylan ble påvirket av The Beatles, mens Dylan igjen påvirket The Beatles tekstmessig.
Mange vil hevde at Dylans viktigste musikalske bidrag stammer fra 60-tallet, men han har fortsatt å gi ut plater og turnert bredt helt frem til den dag i dag.


Soul

På 60-tallet var fortsatt raseproblematikken stor i USA. Soul-musikken var en del av de sortes kamp for å finne sin egen stolthet. Her tok man i bruk kirkens sang (gospel) og førte det sammen med jazz og gatas rytmer. Her hadde man 2 muligheter:
1: Man kunne spille rått og upolert, men da ville man ikke slå igjennom hos massene.
2: Man kunne "polere" musikk og tekster og slå igjennom bredt hos massene, men da ville musikken samtidig miste sin autentisitet hos den sorte befolkningen.
Løsningen ble noe midt mellom som man kalte for "masking". Tekster med skjult budskap og innhold kunne appellere til alle. Her blir det naturlig å trekke inn "musikkfabrikkene".

Motown

Dette er et eksempel på en av musikkfabrikkene som oppstår i Detroit. Selskapet ble startet i Detroit av Berry Gordy. Han hadde jobbet på bilfabrikk og lot seg inspirere av måten det der ble produsert på. Motown ble et selskap som ene og alene var drevet av, og med, sorte. De hadde faste musikere og låtskrivere med fast låtoppskrift. De skrev og ga ut musikk med dype røtter til den sorte musikken, og artistene var stylet fra topp til tå. Alt styrt fra toppen og ned. Motown fikk mange hits på 60-tallet med artister som blant annet Stevie wonder "The supremes" og "Jacson five" ”Musikkfabrikk” fra Detroit.

En slags motpol til Motown var Stax. På dette selskapet hadde artistene større innflytelse på musikken enn hos Motown.

James Brown
"The godfather of soul" Han holdt seg unna musikkfabrikkene og ble direkte knyttet til de sortes protest og stolthet. Hans musikk la mer fokus på rytme enn på melodi og harmoni der han blandet gospel, soul, blues, jazz, og afrikansk musikk. Han sees på som en forløper og inspirator til både techno- og rap-genren.


Andre viktige artister innen genren:

Aretha Franklin

Stevie Wonder

Flower Power

Denne kulturen oppstod i bydelen Hight ashberry på midten av 60-tallet. Bydelen hadde mange billige boliger og det ble naturlig at mange studenter bosatte seg der. De ble etter hvert opptatt av østlig filosofi med sjelelig renselse, anti materialisme fri sex og fred. Viktige ingredienser for å søke kontakt med det sjelelige var hasj og LSD. Rundt 1967 spredte bevegelsen seg. Musikken til de typiske hippiebandene tok sikte på å forsterke og gjennskape stoffopplevelser i form av en psykedelisk rock som fikk navnet syrerock. Typisk for genren var lange og svevende improvisasjoner gjerne kombinert med surrealistiske tekster som for eksempel "White rabbit" med Jefferson airplane.
Viktige artister i genren:


Janis Joplin

Dro fra Texas til San Francisco i 67. Mer blues-basert enn den alminnelige syrerocken. Første hit med bandet Big brother ”peace of my heart” Forlot Big brother og dannet egne band. Død av overdose heroin i 1970.

Jim Morrison
Vokalist og låtskriver i The Doors. Skrev også bøker, og produserte filmer. Ga ut første plate i 67. Døde i Paris 1971, angivelig av hjertesvikt.

Jimi Hendrix

En av tidenes mest innflytelsesrike gitarister. Blandet blues, rock, og psykidelisk musikk. Utnyttet fuzz og feedback på en måte som ingen hadde klart før han. Døde etter en overdose sovepiller, kvalt av sitt eget oppkast i 1970

Hippiekulturens nedtur
Hight Ashberry ble etter hvert styrt av mafia. Altamont-festivalen. YouTube - the stones at altamont. the day the 60s died Narkotika og fest krevde sitt: Brian Jones, Janis Joplin, Jimi Hendrix og Jim Morrison.

70-tallet[rediger]


Spesielt for 70-tallet er at det først og fremst utkrystalliserer seg nye genrer innen rockemusikken. Musikken får også etter hvert et mer voksent publikum. De som hadde vært tenåringer på femtitallet vokste opp og ville fortsatt høre på rockemusikk, men da kanskje i en mer moden form. Med de nye genrene som oppstår, finnes det musikkstiler som kan appellere til et mangfold av ungdom og spesielt yngre voksne. For mange ble det å dyrke en sjanger også en livsstil, på den måten oppsto det også indre spenninger mellom genre. For eks. vil gjerne en punker ikke gå sammen med en hippie. I dette ti-året kommer også kvinner mer på banen. Kvinner hadde riktignok også vært representert tidligere med for eks. Tina Turner og The Supremes, men disse var i stor grad styrt av bakmenn. På 70-tallet kommer det kvinner som etter hvert skriver egen musikk og styrer egen image og karriere. Et eksempel er Joni Mitchell; her med sin Big yellow taxi


==

Genrer fra 70-tallet:[rediger]


Glamrock

David-Bowie Early


Innen glamrocken la artistene stor vekt på image. Artistene lot gjerne fantasi bli til virkelighet og spilte roller. Typisk for stilarten er også utstrakt bruk av kostymer med glitter og platåsko.
En av de store artistene innenfor denne stilarten er David Jones som tok artistnavnet Dawid Bowie
Han blir gjerne omtalt som rockens kameleon pga. hans stadig skiftende image. Bowie fikk sin første mindre hit med Space oddity i 69, hvor han spiller en slags romfigur. I midlertidig fikk han sitt virkelige internasjonale gjennombrudd da han lanserte seg selv med sitt alter ego:Ziggy stardusti 1972.


Andre artister i glam-genren:

Kiss:Shout it out loud I was made for loving you. Dette amerikanske spilte rollen og imaget fult hvor hvert bandmedlem hadde sine alias, med massiv sminke, drakter, platåsko og et utstrakt sceneshow med blant annet flamme- og blodspytting.

Alice Cooper - II'm Eighteen

Roxy music - ladytron

The Sweet - Ballrom blitz

New york dolls- personality crisis Personality crisis

Prog-rock
Ambisiøs og komplisert musikk som passet godt også for et mer voksent publikum. Innenfor denne genren utforsket de og benyttet seg av studioets muligheter og de lot seg inspirere av klassisk musikk. Det ga seg utslag enkelte utgivelser som ble bygd opp som symfoniske verk. Det var ikke uvanlig at de ga ut konseptalbum på opptil flere Lp-er som hang sammen. Noe ironisk rundt dette var at selv om musikken på mange måter var antikommersiell, solgte den svært godt.

Jethro Tull:Boureé

King Crimson: 21st Century Schizoid man

Pink Floyd:Money

Nevnes bør vel også bandene ELP, Genesis og yes.


Heavy metal:
Genren har sitt opprinnelige utspring fra Britisk Rythm and blues på slutten av 60 årene med band som blant annet yarbirds, creem og kinks. Et absolutt ”must” i genren er forvrengt (fuzz) lyd i gitaren(e) og powerchords. Med utgangspunkt i dette er låtene typisk bygd opp rundt tunge bluesbaserte riff. Ofte har bandene tekster og image som gjenspeiler det mørke.

Black Sabbath - Paranoid

Deep purple: Smoke On The Water (73) Smoke on the water

Led Zeppelin Stairway to heaven
Krautrock
På mange måter kan man si at pionerene innen denne genren er technomusikkens ”stamfedre” Den har sitt utgangspunkt fra Tyskland, hvor mange unge tyskere søkte etter en ny og unik identitet. Her baserte de lyden sin på teknologi og hadde som filosofi at kunsten skulle skapes ut av hverdagen. Musikken ble også kalt: ”Industrielles Volksmusik”
Kraftwerk:The robots
Disco

Disco


De første diskotekene oppsto allerede under ww2 i Frankrike når man møttes til illegale klubber for å danse etter musikk spilt fra plater. Oversatt betyr ordet diskotek platesamling. Etter hvert får DJ-ene en selvstendig kunstnerisk rolle hvor de spiller og mikser bruksmusikk designet for dansegulvet. Fikk sitt internasjonale gjennombrudd med filmen ”Saturday night fever” i 77. Soundtracket til filmen med Bee gees er det nest mest solgte soundtracket gjennom tidene.
Thee bee gees: Night fever

 • 70s disco hits - en kjapp pekepinn på discokulturen. Kanskje noen av sangene blir brukt den dag i dag?Reggae
Fra gammelt av har det på mange måter vært en ukul tradisjon for eksotiske innslag i vestlig populærkultur. Reggae musikken fra Jamaica var intet unntak i så henseende. Sin opprinnelse hadde den fra Ska-musikken som var en litt hurtigere variant. Reggae ble preget av politikk og rastafarireligion. Genren fikk etter hvert sin internasjonale stjerne med Bob Marley, etter at Eric Clapton hadde gjort en versjon av hans I shot the sherrif
Punk
Høy arbeidsledighet og økonomisk stagnasjon i siste halvdel av 70 årene førte til en at en ny kultur utviklet seg blant ungdom. Mange ungdom med lite tro på fremtiden ga seg utslag i punk-bevegelesn som tok sikte på å protestere mot det etablerte, med holdninger preget av anarkisme og nihilisme.
Musikken stod i sterk kontrast til den etter hvert så avanserte progrocken. I stedet tok punk-musikken sikte på å gjeneteablere rå energi og det rebelske man så i rocken på femti-tallet. Sangene var enkle med kanskje bare tre akkorder, dermed ble punken amatørenes mulighet til også å kunne utrykke seg.
Kanskje mest kjent for ettertiden med blant annet låten God save the queen står Sex Pistols .
Andre artister som er viktige innenfor genren:
The Stooges - No fun

Velvet UndergroundHeroin

Patti Smith - Gloria
The Ramones
The Clash - London calling

Dead KennedysNazi punks fuck off
I denne sammenhengen bør vel også nevnes bandet ”Wannskrækk” som senere skulle bytte navn og bli et av de fire store innen norsk rock…

80-tallet[rediger]

A-ha
 • Med "Take on Me" ble A-ha det eneste norske bandet som har gått til topps på Billboard (den amerikanske offsielle singellisten), dette skjedde oktober 1985.
 • Blitz som kulturaktør - på 80-tallet ble Blitz-huset dannet, selv om det er mest kjent for opprør og demonstrasjoner, har Blitz-miljøet også hatt en viktig rolle i ungdomskulturen til mange.


2. Hungersnød i Etiopia. Mager, nød, Mange slags aid. Michael Krohns “Dårlig karma” 3. Nye medier dukker opp. Genereasjonene stadig eldre 15 – 25 Økonomisk nedgang Tatcher og Reagen  me-generasjonen 4. Sviktende salgstall – Færre nyfødte CD.

1. Dyrere
2. Bak-katalog

3. Interesse rundt nye medier 4. Plateselskaper var eiet av hardwareprodusenter. = stor ekstragevinst. Sony og Phillips samarbeidet. (Beta) (Mye retrosound)

MTV 1981 VKTRS Lettere med verdenssucsess Færre navn – Flere enheter Spesialkanaler (før monopol) Hurtigst voksende i USA-s TV-historie.

Reklame solgte ikke som enhet.

7. Globale superstjerner

Appellerte til både den hengivne fan, men også engangskjøperen.

De fire store: Bruce S. Rocn roller med gode tekster og låter. Madonna. Fullstendig styr på egen karriere Michael og Prine sorte

8. Michael Jackson Cross – over sort/hvit, mann/kvinne, voksen/barn  Appelerte til mange. Fra rytmisk sort musikk over til hvit teenagerpop.

9. Prince (Roger Nelson) Sort og selvbestemmende fra førsten av. Lille mann med stort talent. Youtube  rettigheter

10. Madonna Ludder og madonna Evig skiftende image Styrer showet sjæl. Kontroll på egen karriere “Like a prayer” analyse av video Bruker film, plater, video – Alle medier.

11. Bruce springsteen Forsøker å gjennetablere rock som motkultur Best musikk  lidelse Reagen /Vietnam

12. Andre mainstream 13. De fire store innen norsk musikk 14. Alternativt Mange lokale plateselskap Independent = uavhengi Underholdnings ---

15. Bronx Sosiale problemer 170 000 taki 183 Breakdance – dueller. Step, karate, brasiliansk og afrikansk.

DJ Cool Hence 2 plater. Kunne mikse i det uendelige Grandmaster Flash øreplugger Mc fikk tid. Dro opp stemningen ( Clap your hands to the beat)

Nytt pluss gammelt Springer gjennom veggen og griper microfonen.

90-tallet[rediger]

Backstreet Boys
 • Emperor – Curse you all men! - på 90-tallet vokste Black Metal-musikken seg stor i Norge, som ble ansett som det ledende landet i verden på det området. Flere norske band var lite kjente i Norge, men store i Europa, Asia og Amerika. Emperor var et av dem.
 • Best of 90s – klipp fra de beste popmusikkvideoene fra 90-tallet. For de ”glemte” sangene, se denne videoen - noen klipp fra sanger som gjenspeiler 90-tallet. Sangene var populære da, men led døgnfluedøden.


Preget av mange genre, artister og utgivelser Sunkulturer ble etter hvert mainstream Ideologiene mistet delvis sin betydning etter glasnost Generation X. Delvis anonym, men samtidig et problem med å finne en distinkt mening med livet. Computeren gjorde sitt til at det å redigere musikk ble en enkel affære- Milliondyrt studio inn til en enkel pc. Pc-en fikk enorm innflytelse på produksjon av musikk. Samtidig var det en kraftig reaksjon mot den økte bruken av teknologi! Britpop, grunge, gangstarap og R/B fikk skrevet musikk med henlikk på et moderne tiår Ny måte å skrive hitlister på. Soundscan.. mer presist og medførte at blant annet Ice cube kom høyt på listene Utgivelsespolitikken ble i større grad styrt av markedsundersøkelser med soundscan. Mainstream var boybands og slikt, men samtidig hadde de store selskapene lært fra femtitallet. Dyrket frem fire store bølger fra undergunnsscenen: Hip hop, R&B, Heavy metal og Britpop. Det ekstreme på dagsorden. Både i film TV og musikk. Genrene på 90-tallet appelerte bredt til befolkningen. (far og sønn) Selv støyen selger Generasjon X  slackers. Avstand fra forbrukersamfunnet. Passivitet, dagdrømmeri og apati. Var hippier uten håp, og punkere uten drivkraft. Egentlig ingenting å kjempe i mot av verken krig eller annen elendighet. Generasjonskille ikke lenger like distinkt. Blomsterbarnas barn hadde det liberalt. Plateselskapet sub-pop kalte musikken til sine artister for grunge, som betyr gjørme eller dritt. Nirvana – Smashin pumpkins – Alice in Chains Soundgarden og Pearl Jam. Metalmusikken fulgte I to hovedspor. På den ene siden tok den teknologien (Nine inch og Marylin) med seg, på den andre siden fusjonerte den med Hip hop og funk. Faith no more, rage against the machine og Red hot chili peppers. Nu-metal- korn, limp bizkit, slipknot. Moshing,:crowd-surfing, stage diving, slam-dancing. Inntrykk av inbitte fans og energy I musikken. Roskilde 2000

Rockens comeback. I remix 14 august 1995. Blurs country house og oasis roll with it. Rivaliserte på samme mate som stones og Beatles hadde gjort 30 år tidligere. ”The Battle of Brit-pop” Suede pulp radiohead. Tilbake til røttene uten for meget teknologi. Hadde ikke det samme ambivalente forholdet som grungen mellom masse- og subkultur. Tok over etter grungen. Creep radiohead Mellom fortid og fremtid. Nye muligheter for rockebandet: Myldrende musikaliteter. Beck i am a looser Collage av musikkstiler Hi-fi---- lo-fi Direkte avfølger av 80-tallets indierock-bølge. Full kontroll beck herfrza Post-rock – tortoise- beck—bjørk

Gangstarap Rost av anmeldere, samtidig sensurert. Samarbeid mellom etablert underholdningsindustri og de små selskapene, trakk kontroversen inn i mainstreamkulturen. Utnyttet gråsonen mellom fiksjon og virkelighet. Mange av hip-hoperne hadde en fortid som kriminelle. Street credibility. Med ny teknologi ble også genren etter hvert mer melodisk. Veien ut av gettoen ble vold og kriminalitet. Snoop doggy dog Tu pac skutt i 96 Notorius B>IG skutt i 97 Emine Beastie boys

Soul R/B Fugees. Snille saker igjen. Soul tilbake til røttene. Sang og spilte ekte musikk igjen. Rave Jungle og trip hop Dj-s til Ibiza testet E-stoffer og danset til. Startet med dett som inspirasjonskilde klubber i London. Sto for et paradigmeskifte i verdinormer. Billig teknologi førte til at alle kunne lage sin egen musikk uten innblanding fra plateselskapene sin side, denne kunne igjen i sin tur testes tur på dansegulvet for deretter å remixes slik at den passet bedre. Prodegy Drømmedrenge og pigedrenge Veldig delte meninger. Musikk handler mye om identitet. Man velger ut noen idoler man kan dyrke. Idoldyrkelse. Forskjell på en Dylan-fan og en pop-fan? Kanskje derfor mange ikke lenger likte band som ble mainstream. Jackson 5. første boyband. Barnekulturbegrepet utvidet. Barn får i større grad kontroll over eget konsum. Taket hat – konstruert med tanke på å inneha noe for enhver smak. Plateselskapet skapte et behov. Kontaktet 180000 potensielle fans og fikk de til å kjøpe en singel på samme dag, for på den måten å komme inn på hit-listene. Snøball-teori. Å få fanfeberen i gang gir synergieffekter. 2års syklus på karrieren. Fans vokste fra, og presse like interessert i fiasko som suksess… Wannabe nytt pluss gammelt. Spice girls Problemer med autencitet Global jukeboks – Lydpirater! Med internett kom nye muligheter. Ny lydfil var mp3, og det ble det mest søkte ordet etter sex. MP3 allerede ferdigutviklet i 1987. Med internett ble den tradisjonelle maktstrukturen til plateselskapene truet. Medførte at man enkelt kan tilgjengeliggjøre egen musikk. Problemet blir ikke lenger å få tak i musikken, men å finne det man er på jakt etter. Nytt medie hadde tidligere gitt selskapene gode inntekter, nå så man for seg en jukeboks i cyberspace som man nok en gang kunne tjene gode penger på. Plateselskapene måtte i større grad beskjeftige seg med markedsføring enn med innspilling. Fil-deling på nett: Napster Hvordan deling fungerer. Taper rettsak, men KazaA og Gnutella dukker opp. Paradokset blir dermed at musikkinteressen er stigende, mens salget er synkende.

Musikk og kultur[rediger]

Alexander Rybak og Frikar
 • Frikar - Den norske folkemusikken er så å si ikke synlig i det moderne norske samfunnet, den er en del av kulturen vår, men den har ingen aktiv rolle i dag. Dette prøver blant annet dansegruppa Frikar å gjøre noe med. De har inspirert flere norske ungdommer til å utforske norsk folkedans.
 • Gatedans på Cuba - I andre land står kulturens musikk og dans mer sentralt, som for eksempel i mange afrikanske land og i Sør- og Sentral-Amerika. Her er et klipp fra en gate på Cuba hvor fire personer improviserer dans akkompagnert av gatemusikanter, det illustrerer fint hvor stor betydning musikken har i hverdagen til Cubanerne.
 • Samisk joik: Joik 1, Joik 2, Joik 3 - joiken er et fint eksempel på musikk som gjenspeiler kulturen, fordi man joiker for å prøve å gjenskape en stemning i forhold til det man joiker (for eksempel mennesker, dyr eller landskap).
 • Ung joiker - denne videoen er en veldig bra illustrasjon på hva joik er. På slutten av videoen ser du hvordan Máret improviserer, noe som er typisk for joik.