IKT i utdanning/Nettby

Fra Wikibøker – frie læremidler

Hva er en nettby?[rediger]

Flere norske nettaviser har laget sine egne nettbyer. Nettby er en samling med profilsider som er utviklet av VG, på samme måte som Blink er utviklet av Dagladet. Nettsiden har på kort tid blitt norges største nettsamfunn, med over 616 297 innbyggere. (http://www.nettby.no/ )

På Nettby kan du treffe både nye og gamle venner. Profilene er åpne, med det menes at hvem som helst kan komme inn på din profil. Alle kan lese hva du skriver, se dine bilder og snakke til deg. Nettby har nettbyvakter som passer på at ikke noe ulovelig skjer. De fjerner bilder, og utestenger de som gjør noe galt.

Alle innbyggere har mulighet til å legge ut bilder av seg selv og andre venner. De kan skrive dagbok hvor de skriver om ting de har gjort hver dag. Alle har også hver sin gjestebok på profilen hvor hvem som helst kan gå inn å skrive hva de vil, og i tillegg lese hva alle andre har skrevet til deg, og i tillegg kan de se hva du har svart på innleggene i gjesteboka. De som vil skrive en litt mer privat melding kan benytte seg av funksjonen "Brev" hvor de kan skrive en melding som kun eieren av profilen kan lese.

Historie[rediger]

Nettby.no eies og utvikles av Nettby Community AS. Daglig leder er Rune Røsten. Nettby ble grunnlagt i august 2006 det er programert og utarbeidet av Fredrik Kristiansen som tidligere var ansatt i Dagbladet, hvor han arbeidet med den konkurrerende tjenesten Blink.

Dagbladet har tatt ut stevning mot Kristiansen som de mener har begått utroskap og utvist illojalitet når han har hatt møter med VG, mens han fremdeles var ansatt hos Dagbladet. [1]

Farer ved nettby[rediger]

Som skrevet ovenfor her, så kan alle besøke hvilken profil de ønsker, noe som innebærer at hvem som helst kan gå inn på din profil, se på bildene dine, lese i din personlige dagbok, og i tillegg snoke rundt i gjesteboka di. Mange legger ut veldig private bilder av seg selv hvor de nesten ikke har på seg klær. Mange gjør det besvisst, der de har tatt bilder av seg selv foran speilet i bare undertøy, mens andre ikke helt er klar over faren ved å for eksempel legge ut et bilde av seg selv fra stranden på sommeren i bare bikini.

Mange av de som besøker profiler liker å snoke rundt i andres bilder. Og for de som har enkle grunnleggende kunnskaper innen ikt, vet at de kan kopiere bildene og lagre de på sin datamaskin. Dette er så enkelt at man kun trenger å føre musepekeren overr bildet de ønsker, høyreklikke på bildet og velge "Lagre bilde som...". Da kan de velge hvilken mappe på datamaskinen de vil lagre bilde og videre trykke "Lagre", og vips, så er det et villt fremmed mennske som sitter på private bilder av deg fra du var på ferie i Tyrkia, sov hos en venninne eller da du tok et tullebilde av din venn da han kom ut av dusjen og dekker til sine elde deler.

Det er også mulig for personer å registere seg som en fiktiv bruker, altså registrere seg med falsk navn og falskt profilbilde. Dette gjør at eldre kvinner og menn lett kan registere seg som for eksempel en gutt på 16 år og i tillegg legge ut et falskt bilde av en annen gutt på denne alderen. Dette gjør at denne personen lett kan besøke andre profiler og skrive til jenter på samme alder. Videre kan dette føre til nærmere samtaler over msn og utveksling av flere bilder. Etter lang tid med "koseprat" kan det stakkars offeret ha opparbeidet tillitt til den fiktive brukeren, og kanskje sende mer lettkledde bilder av seg selv. Skal man sette det helt på spissen, kan de også avtale et møtested, hvor ting kan bli veldig stygt for det stakkars offeret.

En annen fare er også åpenheten elever/unge har på profilsiden sin. De forteller i dagboken at de skal hit eller dit. Menn kan lett spore opp disse jentene, og man møter kanskje ikke bare ei venninne der. Om man har avtalt et møte med en fiktiv bruker, kan man også få seg en overraskelse.

En annen fare ved nettby er at mange legger ut bilder av sine egne unger, småsøsken eller andre små uten å tenke over at disse bildene nå blir tilgjengelige for alle brukere. I motsetning til facebook, hvor det er mulig å sperre profilen sin slik at kun dem man ønsker å være venn med får tilgang til profilen, har man ikke denne muligheten på nettby. Der kan hvem som helst klikke seg inn på de ulike profilene og se på og lagre andres bilder. Hvis man da har lagt ut bilder av små unger, kan dette åpne en mulighet for pedofile brukere til å misbruke disse bildene. Det er derfor viktig å være på vakt for hvilke bilder man velger å legge ut både av seg selv og sine nærmeste.Digital mobbing er et kjent fenomen på Nettby. Unge som gamle bruker til tider Nettby som et sted for å samtale om negative hendelser. Et reelt eksempel kan hentes fra praksisperioden 2008. To elever innen samme klasse hadde flydd på hverandre, ikke fysisk, men verbalt ved å sende hverandre brev over denne chatte- /profiltjenesten. Truslene gikk så langt og gjentok seg mange ganger, slik at en av partene var redd for å gå ut i friminuttet. Det finnes en løsning for å stoppe slike trusler, om man går inn på profilsiden til personen som du blir truet av, kan du trykke på knappen <ignorer> som ligger ved siden av funksjonene: send brev til, bli venn med. Når man trykker ignorer stenger man tilgjengeligheten for å sende brev og skrive i gjesteboken til denne personen, og han/hun får heller ikke kontaktet deg på denne måten.

Innbyggere i Nettby[rediger]

Hele tiden flytter det inn mennesker på nettby. Men det er ikke bare de unge som flytter inn på det populære nettstedet. Her er det innbyggere fra ung alder og opp til pensjonister. Noe som gir oss en enda bedre grunn til å være skeptiske til at barn og unge benytter nettstedet. Per dags dato (04.02-08) er det registrert 619 344 innbyggere. Blandt disse innbyggerene er det 47% menn og 53% kvinner. Snittalderen på alle de registrete brukerene er 19 år.

Det konkurreres også blandt innbyggerne på Nettby om hvilken by de er fra. Når inbyggerene registrer seg, så må de velge hvilken by de er ifra. På denne måten klarer Nettby å sortere ut hvem som er fra hvilken by, og hvor mange det er. Dette gjør at de har de en full oversikt over hvor mange av innbyggerne som er fra Oslo, Trondheim, Bergen etc. I den anledning har Nettby lagt ut en toppliste fra nr. 1 til 99 sortert ut ifra hvor mange som bor i hvilken by. Denne topplisten kan sees på hovedsiden (man trenger ikke være registrert for å se topplisten). Dette har til og med fått folk til å gå ut i kampanjer der de inviterer venner og bekjente fra samme by til å registrere seg på Nettby, for å forsvare sin by og sin stolthet.

Per 13.02-08 er topp 5 listen følgende:
1. Oslo - 31 246 innbyggere
2. Trondheim - 29 964 innbyggere
3. Bergen - 17 478 innbyggere
4. Tromsø - 12 272 innbyggere
5. Fredrikstad - 11 279 innbyggere

Bruksanvisning[rediger]

Når du skal opprette din nettbyprofil går du inn på [www.vg.no] eller går dirkete inn på nettbys hjemmeside [www.nettby.no]. Når du har kommet inn på denne siden, kommer du dirkete inn på hovedsiden til nettby. Da har du allerede muligheten til å lese utvalgte nyheter som ligger på en samlesiden på hovedsiden. Til venstre på siden finner du en stor knapp hvor det står "Flytt inn". Ved et enkelt klikk på denne knappen kommer du inn på en registeringside for nye brukere. Her må man fylle inn fullt navn, ønsket kallenavn, e-postadresse, passord og mobilnummer. Du har også mulighet til å registrere hvilket kjønn du er, hvor du bor og når du er født. Før du får klikke på den avsluttende knappen "Flytt inn", må erkjenne at du har godtatt og lest lovverket i Nettby.

Eksterne lenker[rediger]