Hopp til innhold

IKT i utdanning/Bruk av IKT i fagene/IKT i gym

Fra Wikibøker – frie læremidler

IKT i gym

[rediger]

Grunnleggende ferdigheter

[rediger]

Å kunne uttrykkje seg munnleg i kroppsøving handler blant annet om å kunne fortelle om inntrykk og opplevelser fra ulike aktiviteter. Man uttrykker seg muntlig ved for eksempel å fortelle om regler i spill og leker. Evnen til muntlig formidling er også nødvendig når det er snakk om evnen til å organisere lek og aktiviteter.

Å kunne skrive i kroppsøving handler hovedsakelig om å kunne skrive ned fremstillingene ev det arbeidet som du har gjort samt vurderingen av dette. Dette er mest relevant for ungdomsskolen og videregående når det er snakk om ”gymteori”.

Å kunne lese i kroppsøving handler om å kunne hente, tolke, forstå og kunne se hva som er relevant fra spesifikke tekster og internett. Det legges også vekt på å kunne lese kart og forstå symboler.

Å kunne rekne i kroppsøving handler om å kunne måle avstander, tider og krefter. Det er viktig at dette er inne for å kunne planlegge og gjennomføre ett treningsopplegg.

Å kunne bruke digitale verktøy i kroppsøving er viktig når man skal hente inn den informasjonen som er relevant og viktig når man skal planlegge og gjennomføre den fysiske aktiviteten.

Kompetansemål i Kunnskapsløftet

[rediger]

Kompetansemål etter 7. årstrinn

Friluftsliv

  • Planlegge og gjennomføre overnattingstur, eventuelt med hjelp av digitale

verktøy


Kompetansemål etter 10. årstrinn

Aktivitet og livsstil

  • Planlegge, gjennomføre og vurdere egentrening over en periode, og bruke

digitale redskaper i arbeidet

Refleksjon

[rediger]

Gym er kanskje det faget man tenker på at er vanskeligst å koble inn alle de grunnleggende ferdighetene i. Men er ikke noe mer komplisert dette enn de andre fagene, men det krever bare litt fantasi. Har lengre ned skrevet ett konkret opplegg som kan gjennomføres i klassen som dekker alle disse ferdighetene.


Eksempel på undervisningsopplegg

[rediger]

Eksempel 1

[rediger]

Når det er snakk om ungdomstrinnet så skal elevene planlegge og gjennomføre ett opplegg enten for resten av klassen eller for seg selv. Her kan man koble inn de grunnleggende ferdighetene. Hvis man går ut i fra at de skal planlegge ett opplegg for klassen kan dette gjøres på den måten at elevene selv finner ut hva de vil at skal gjøres i løpet av timen, deretter finner de informasjon om idretten eller aktiviteten på internett. Så skriver de om det konkrete opplegget og regner på hvor lang tid som skal brukes av timen på hver aktivitet. Da har de dekket det med digitale verktøy, lesing og regning. De må selv skrive en rapport om hvordan det skal gjennomføres og en vurdering på hvordan det har gått. Der har men det skriftlige. Når man skal gjennomføre hele dette opplegget må man formidle dette muntlig for resten av klassen.

Hvis man for eksempel velger sporten volleyball, så må man deretter søke etter informasjon om denne sporten. Mange elever ville nok da begynt på google.no. Dette er nok ikke så dumt i denne sammenheng. Hvis man søker på volleyball på google, så er det første svaret man får på søket er Norges volleyballforbund. Hvis man går inn på denne siden, så finner man en del informasjon om sporten. Går man videre på volleyball og deretter spilleregler for Norge, finner man dette blandt annet:

  • Ballen er «inne» når den berører gulvet på spillebanen, grenselinjene medregnet.
  • En spiller kan ikke slå ballen to ganger etter hverandre
  • Innenfor spilleområdet er det ikke tillatt for en spiller å motta hjelp fra en medspiller eller å nytte noen form for oppbygning eller gjenstand for å nå ballen.
  • Fire slag: et lag slår ballen fire ganger før de returnerer den.
  • Serven er handlingen som setter ballen i spill. Den utføres av høyre bakspiller, plassert i servesonen.
  • Berøring av nettet er ikke feil, unntatt når en spiller er i aksjon for å spille ballen eller at berøringen forstyrrer spillet.
  • Blokkering er handlingen til spillere nær nettet for å stanse ballen som kommer fra motstanderne ved å rekke armene høyere enn nettets overkant. Bare frontspillere kan fullføre en blokk.
  • Det er forbudt å blokkere en motspillers serve.

Dette er bare ett utvalg av reglene som blir listet opp på siden. Finnes flere og mer utfyllende regler der også.

Her finner man informasjon om banen. [1]

------Tove-Mette--- (diskusjon) 9. apr 2008 kl. 17:17 (CEST)

Eksempel 2

[rediger]

Kompetansemålene etter 10.trinn i følge kunnskapsløftet er at elevene skal kunne planlegge, gjennomføre og vurdere egentrening over en periode og bruke digitale redskaper i arbeidet. Når elevene skal lage seg øktplan og periodeplan passer det seg ypperlig å bruke Excel og Word. I periodeplanen skal du skrive ned de ulike treningene for en periode, for eksempel mandag 2/2 dynamisk styrke, 3/2 aerob utholdenhet. Du skal også sette deg et mål for perioden og hvordan du skal nå det. Øktplanen skal du skrive for hver trening. Her skal du skrive så detaljert som overhodet mulig. Lag deg et skjema i Excel som går på hva, hvordan og hvorfor. Hva du vil gjøre i løpet av treningen, hvordan du skal gjøre det og hvorfor du velger akkurat denne øvelsen. Eksempel: Hva: Bryst Hvordan: Armbøyninger med bredt grep.20 repitisjoner på 4 sett. Hvorfor: Bli sterkere i brystmuskulatur( Pectoralis major og pectoralis minor) Det er de musklene du bruker ved brede armbøyninger. Du skal også skrive opp mål for timen på øktplanen. Etter timen skal du skrive ned hvordan timen gikk og om du klarte å nå det målet du satte deg for timen. Hvis ikke du greide det så skal du skrive hva som gikk galt og hva du eventuelt må endre på til neste økt. Etter endt periodeplan skal du også sette deg ned å evaluere treningsperioden. Klarte du å nå de målene du satte deg også videre. Alt skrivingen kan du gjøre i Word, mens programmet med de ulike øvelsene kan du lage deg et skjema i Excel. Ved å inkludere IKT i dette kroppsøvingsprosjektet får elevene se nytten av IKT og prosjektet blir mye mer ryddig og oversiktlig samtidig som elevene får gode kunnskaper om de viktige dataprogrammene Word og Ecxel.

Vil også bare nevne en god nettside i forbindelse med et egentreningsprosjekt. Dette er en side som tar for seg hele kroppen. Den tar for seg trening som blant annet: styrke,utholdenhet, koordinasjon,bevegelse og stabilitet. Det er nettsiden: [2] basistrening.no Her får du blant annet tips på hvordan du skal skrive og loggføre en treningsdagbok. På siden finner du også masse tips på ulike øvelser. Det er en egen øvelsesbank med flotte videoer til. Her får du vite nøyaktig hvordan du skal utføre de ulike øvelsene. Dette er en meget bra nettside. Her finner man masse nyttige tips og stadig nye ideer som er med på å forbedre treningen. Nettsiden tar for seg trening generelt og den inneholder spesifikk basistrening innenfor de ulike idrettene. Så her vil du finne det som passer best for deg.

En annen fin side er:

[3]trening.no

Her finner du masse fine treningstips. Dette er side som gir deg tips på ulike øvelser med gode bildeforklaringer. Det er også masse artikler på siden som går ut på hvordan det å få mest mulig utbytte av treningen. Da gjelder det å trene riktig. På denne siden kan du stille spørsmål angående treningen. Det ligger masse fine spørsmål og svar ute på nettsiden. Dette er spørsmål som angår majoriteten. Som for eksempel om det å slanke seg. Åssen skal man trene for å gå ned i vekt? Så dette er en nyttig side for deg som lurer på hvordan du skal trene og for deg som vil ha noen nye ideer.

En annen fin side som absolutt er å anbefale er Iform.no[4] Dette er en side som gir deg alle mulig tips innenfor trening. Er det du noe du lurer på så vil du nok mest sannsynlig finne et svar på denne siden. Denne siden gir deg veldig gode instruksjoner på hvordan de ulike øvelsene skal gjennomføres. Tydelig bilder med gode forklaringer. Siden har masse forskjellige øvelser på de ulike muskelgruppene slik at du kan variere treningen din som du selv måtte ønske. Viser også fine uttøyningsøvelser som er en viktig del av treningen. Så absolutt en side å anbefale. --Stianska 13. feb 2008 kl. 18:02 (CET)

Linker

[rediger]

[5] - Grunnleggende ferdigheter i gym, sidene til utdanningsdirektoratet.

------Tove-Mette--- 12. feb 2008 kl. 11:20 (CET)