IKT i utdanning/Bruk av IKT i fagene/IKT i Krl

Fra Wikibøker – frie læremidler

Javell



Hvorfor bruke digitale verktøy i KRL?[rediger]

Kunnskapsløftet fastsetter fem grunnleggende ferdigheter i alle fag. I tillegg til å kunne uttrykke seg muntlig skal elevene kunne skrive, lese, regne og bruke digitale verktøy også i Krl. ”Å kunne bruke digitale verktøy i Krl er en hjelp til å utforske religioner og livssyn for å finne ulike presentasjoner og perspektiver. En viktig ferdighet er å kunne benytte digitalt tilgjengelig materiale, som bilder, tekster, musikk og film på måter som forener kreativitet med kildekritisk bevissthet. Digitale medier gir nye muligheter for kommunikasjon og dialog om religioner og livssyn. Disse mediene gir også muligheter for bred tilgang til materiale om aktuelle etiske problemstillinger.”[1]

I Kunnskapsløftets del om formål i faget fremheves det at de ulike religionene og livssynene skal presenteres ut fra sin egenart. I den forbindelsen er det fint å kunne ta i bruk Internett for å søke på de ulike religioners hjemmesider og se hva de forteller om seg selv. Slik kan vi bli kjent med religionen slik den utøves her i landet og i andre land.

Kristendom er heller ikke bare en ensartet menighet. Vi har mange ulike trossamfunn. Her er det fint om elevene kan bli kjent med ulike trosretninger, kirkesamfunn og menigheter ved å besøke deres hjemmesider.

Lærebøker er dyrt, og de ”går fort ut på dato”. Når elevene arbeider med et tema, kan det være berikende å bruke Internett som et supplement til læreboka. Som Mette Ramstad sier i sin artikkel "I have a dream: Aktiv bruk av IKT i Krl i grunnskolen": "...Internett gir mer samtidsaktuell informasjon slik som media-aktuelle temaer som for eksempel ulike syn på verdier, familien og kjønnsroller enn en del bøker og oppslagsverk" (i Afdal 2005:89).[2]. Lærebøkene kan gi svar på hvordan situasjonen var for for eksempel ti år siden, men hvordan den er i dag, må vi bruke andre medier for å få informasjon om.

Tilpasset opplæring er aktuelt også i Krl. Det kan være enklere å tilpasse og differensiere undervisningen dersom man tar i bruk digitale hjelpemidler.

Elever opplever det ofte mer motiverende når de kan jobbe på PC. I tillegg til å søke etter informasjon på Internett, opplever mange at det er morsommere å skrive på PC enn i ei arbeidsbok. Elevene har mulighet for å lage fine fremvisninger på PowerPoint. Yngre barn blir ofte fasinert av ulike effekter de kan legge inn. Man kan også få kjøpt CD-plater med ulike spill. Bibelselskapet [3] tilbyr for eksempel et spill som heter Bibelreisen [4] hvor man kan møte kjente personer og fortellinger fra Bibelen og løse ulike oppgaver ved å være med på en virtuell reise. Dette er en spennende og morsom måte å tilegne seg bibelkunnskap på. De ulike forlaga som utgir lærebøker i Krl, har også sider med lenker til nettsider med oppgaver og informasjon.

Bruk av IKT i KRL er ikke bare bra, men det er nødvendig. Det er dessverre begrenset hva som står i KRL-bøkene om de forskjellige religionene. Skolebøkene velger ut et par ting som de velger å skrive om i boka som knyttes opp mot læreplanen, men det samme står ikke i bøkene år etter år. Vi tar for oss en religion, for eksempel buddhismen. Den ene gangen forlaget produserer bindet kan det handle om thai-buddhismen, men en neste gang kan den handle om vietnamesisk-buddhismen. Buddhisme er en religion, men inneholder mange forskjellige måter å tro på, med tanke på hvilket land eller kultur du er fra. Thai-buddhismen er forskjellig fra vietnamesisk-buddhismen, og vietnamesisk-buddhisme er igjen forskjellig fra kinesisk-buddhisme, eller Laos, eller Kambotsja.

Bruk av IKT i KRL kan være å utvikle en nettbasert fagside som en "interaktiv lærebok" for å erstatte den tradisjonelle læreboken. Det er mulig å knytte opp sentrale momenter i fagplanen for KRL og ha et enkelt brukergrensesnitt. Nettsidene bør inneholde målene for faget KRL og linker til relevante nettsider, oppgaver, elevarbeid, vurderinger, ikke minst arbeidsplaner. Å legge læringsressursene ut på nettet er også en måte å komme i dialog med lokalsamfunnet på om hva elevene gjør i KRL-faget. For å ta dette et skritt videre, er det også mulig å gi andre tilgang til å redigere eller legge inn sine arbeid. På den måten lærer elevene også av andres arbeid, og tro. Kanskje kulturen deres viser en annen side av religionen som elevene ikke er klar over?

Læreplan for Krl[rediger]

Kompetansemål etter 4.årstrinn[rediger]

Mål for opplæringa er at eleven skal kunne:
Filosofi og etikk:

  • bruke FNs barnekonvensjon for å forstå barns rettigheter og likeverd, og kunne

finne eksempler i mediene og ved bruk av Internett

Kompetansemål etter 7. årstrinn[rediger]

Mål for opplæringa er at eleven skal kunne:
Kristendommen:

hahahahah jeg skrev det

  • gjøre rede for kirkesamfunn som er representert i lokalmiljøet og distriktet
  • beskrive kirkebygget og andre kristne gudshus og reflektere over deres betydning og bruk, og nytte digitale verktøy til å søke informasjon og lage presentasjoner

Jødedommen:

  • beskrive tempelet og synagogen og reflektere over deres betydning og bruk og nytte digitale verktøy til å søke informasjon og lage presentasjoner

Hinduismen:

  • beskrive tempelet og reflektere over dets betydning og bruk og nytte digitale verktøy til å søke informasjon og lage presentasjoner

Buddhisme:

  • beskrive tempelet og klosteret og reflektere over deres betydning og bruk og nytte digitale verktøy til å søke informasjon og lage presentasjoner

Kompetansemål etter 10. årstrinn[rediger]

Kristendommen:

  • utforske kristendommens stilling og særpreg i et land utenfor Europa og drøfte spørsmål knyttet til kristen misjon, humanitært arbeid og økumenisk virksomhet
  • beskrive og reflektere over særtrekk ved kunst, arkitektur og musikk knyttet til kristendommen

Alle fem religioner:

  • Innhente digital informasjon om og presentere aktuelle spørsmål som opptar

mange kristne, jøder, muslimer, hinduer og buddhister.

Religiøst mangfold:

  • utforske religioners stilling og særpreg i et land utenfor Europa med og uten

digitale verktøy

Filosofi og etikk:

  • drøfte verdivalg og aktuelle temaer i samfunnet lokalt og globalt: sosialt og

økologisk ansvar, teknologiske utfordringer, fredsarbeid og demokrati.

  • reflektere over etiske spørsmål knyttet til mellommenneskelige relasjoner,

familie og venner, samliv, heterofili og homofili, ungdomskultur og kroppskultur

Hentet fra Kunnskapsløftet[5]

Undervisningsopplegg for mellomtrinnet[rediger]

Eksempel1 Ulike menigheter i lokalmiljøet[rediger]

Her kan vi tenke oss et opplegg for femte, sjette eller sjuende klassetrinn. Kunnskapsløftet sier som vi har sett, at elevene etter sjuende trinn skal kunne ”gjøre rede for kirkesamfunn som er representert i lokalmiljøet og distriktet”. Her kunne klassen få i oppgave å utforske lokalsamfunnet. Hvis man først gjennomgår alle de ulike kirkesamfunn som er representert i nærmiljøet, kan man dele klassen i grupper og la dem utforske hver sin menighet. Den norske kirke har ganske sikkert en menighet der, kan hende det er et bedehus i nærheten. Den katolske kirke, pinsemenigheten, metodistene, baptistene og andre har kanskje også lokale menigheter. Her vil det selvfølgelig variere veldig fra byskoler til mindre grendeskoler. Denne oppgaven kan også utvides til å undersøke om andre religioner er representert med gudshus i nærheten. Hvis ikke, kan elevene finne ut hvor langt for eksempel en muslim må reise for å finne den nærmeste moskeen.

Til en slik oppgave må elevene få hjelp til å finne hjemmesiden til de ulike menighetene. Elevene bør finne svar på:

  • Hva heter kirken, menighetshuset eller lokalet?
  • Hva kalles lederen for menigheten? Prest, pastor, forstander, leder eller lignende
  • Hvor mange medlemmer har menigheten?
  • Hvilke aktiviteter finnes for ulike aldersgrupper? Fint hvis de kan finne ut mer om de ulike aktivitetene og hva de går ut på.

Kan hende er noen av elevene med i en av menighetene og har mer kunnskap enn det man finner på nettet. Klassen kan også ha elever som tilhører andre religioner og som da kan gi førstehåndsinformasjon om sin religion.Det er viktig at man ikke presser elever til å bidra med mer enn de selv ønsker i denne forbindelsen.

PowerPoint kan være et bra verktøy elevene kan benytte for å presentere hva de fant ut om de ulike menighetene. Her kan de også legge inn bilder, små filmsnutter eller intervju med mennesker fra menigheten hvis de har tatt personlig kontakt. Et slikt prosjekt bør gjøres tilgjengelig for flere. Det kan for eksempel legges ut på skolens hjemmeside.

Eksempel 2 Gudshus eller helligdommer i de fem verdensreligionene[rediger]

Som vi ser av kompetansemålene etter 7. trinn, skal elevene kunne beskrive gudshusene eller helligdommene til de fem store verdensreligionene; kristendommen, jødedommen, islam, hinduismen og buddhismen. Det presiseres at elevene skal benytte digitale verktøy for å skaffe informasjon og til å presentere de ulike bygningene og bruken av dem.

Her finnes det mye informasjon tilgjengelig på Internett. Dersom man søker på kirke, synagoge, tempel eller kloster, kan man finne sider med mye relevant informasjon. Ved å søke på de ulike religionene, vil man også få opplysninger om denne religionens helligdommer. Man kan videre finne ut hvordan de ulike helligdommene blir brukt og hvilke aktiviteter som foregår der.

Kunnskapsløftet sier ikke noe om hvilket trinn elevene skal tilegne seg denne kunnskapen på. Det avhenger av den lokale læreplanen om de plasserer det på femte, sjette eller sjuende årstrinn. Rent praktisk ville jeg dele klassen i grupper på to eller tre elever. Det er viktig at alle på gruppa veit hva de skal gjøre.

Under kompetansemål for kristendommen står det at de skal beskrive kirkebygget og andre kristne gudshus. Da kan en gruppe ta for seg statskirken, en annen den katolske kirke mens en tredje gruppe tar for seg bedehuskulturen. Jødedommen kan ha både tempel og synagoge og i buddhismen finner vi tempel og kloster. Hvis det er mange nok grupper, kan de få hver sine type bygninger å utforske.

Hva skal elevene finne ut:

  • Beskrive helligdommen. Her kan de finne bilder og beskrivelser av bygningen. Kanskje er det bestemte regler for hvordan bygningen er utformet.
  • Er det forskjeller i byggestil i ulike land?
  • Hvor gamle er de eldste helligdommene som fortsatt finnes?
  • Hva brukes bygningene til? Hva slags aktiviteter foregår der?

Det står videre i læreplanen at elevene skal bruke digitale verktøy til å presentere den informasjonen de har innhentet. PowerPoint er et program som egner seg godt til slik presentasjon. Dersom elevene har kunnskap om å utvikle hjemmeside med for eksempel FrontPage eller de ønsker å skrive blogg eller har lært Pageflakes, bør de få anledning til å presentere prosjektet sitt ved hjelp av disse presentasjonsformene. Hvis elevene mestrer programmene, bør de ikke hindres i å ta dem i bruk selv om læreren ikke mestrer det fullt ut.

Eksterne lenker til sider som kan være til god hjelp for elevene[rediger]

  • En oversikt over norske kirker[6]
  • En side som forteller om moskeer [7]
  • Her er en side som forteller om synagogen [8]
  • Dette er en side om buddhismen og tempelets stilling [9]
  • Her kan du få opplysninger om hinduenes tempel[10]

Undervisningsopplegg for Ungdomstrinnet[rediger]

Frigjøringsteologi i Latin-Amerika[rediger]

Latin-Amerika

Latin-Amerika består av mange land og situasjonene har ikke vært lik i alle disse landene, men de har mye til felles.

Etter 10. trinn skal elevene som vi ser av kompetansemålene, utforske kristendommens stilling og særpreg i et land utenfor Europa. Frigjøringsteologien i Latin-Amerika er et tema ikke så mange kjenner til. Dette er et emne jeg synes det egner seg godt å bruke digitale verktøy for å utforske. Lærebøkene er ofte for gamle til å fortelle hvordan situasjonen er i dag. Læreboka og Internett vil kunne utfylle hverandre på en god måte. Prosjektarbeid ville være godt egnet for å utforske dette temaet. En mulighet er å plukke ut noen land i Latin-Amerika, for eksempel Brasil, Uruguay, Colombia, Guatemala og Chile. Elevene kan deles i grupper og få tildelt et land de skal se nærmere på. Her er ulike spørsmål de bør finne svar på:

  • Hva er frigjøringsteologi?
  • Hvilke tekster i Bibelen kan få mennesker til å ta opp kampen mot fattigdom og undertrykkelse?
  • Hvordan har frigjøringsteologien utviklet seg i dette landet?
  • Fortell om en eller flere kjente frigjøringsteologer i dette landet?
  • Hvordan har Den katolske kirke forholdt seg til frigjøringsteologien? Hvordan er situasjonen i dag?
  • Hvordan er situasjonen til fattige i dag?
  • Er det grupper i landet som blir undertrykt i dag?
  • Hvilke ulike kirkesamfunn er representert i dette landet?
  • Drives det misjon og humanitært arbeid? I tilfelle av hvem?
  • Hva er økumenisk virksomhet? Kan du finne eksempler på slikt arbeid i ditt land?

Dette er en stor oppgave og den kan tenkes brukt i et tverrfaglig prosjekt sammen med musikk og kunst- og håndverk der man også kan ta med følgende oppgave:

  • Finn eksempler på kunst, arkitektur og musikk som er knyttet til kristendommen i dette landet.

Elevene kan finne mye relevant informasjon på Internett. Wikipedia har en stor artikkel om frigjøringsteologi. Elevene kan også få hjelp til å finne navn på ulike frigjøringsteologer. Det finnes mye informasjon om mange av dem. På NRK Nett-TV ligger opptak fra programmet ”Det skjedde i de dager”.[11] 29.12.07 var Erling Borgen gjest i studio og fortalte om sitt møte med ulike frigjøringsteologer i den tiden han var i Latin-Amerika. Her kan elevene høre flere sterke historier. Han fortalte også om nordmannen Petter Skauen[12] som har arbeidet for Kirkens Nødhjelp i Guatemala. I fellesskap med indianerbefolkningen arbeider han for økt rettferdighet og fred. Erling Borgen og hans historier kan hjelpe elevene til å reflektere over situasjonen i Latin-Amerika.


Frigjøringsteologer:


Presentasjon av prosjektet:
Elevene på ungdomstrinnene er ofte dyktige PC-brukere. Når de skal legge fram prosjektet sitt, bør de få anledning til å bruke fantasien og benytte programmer de liker å jobbe med. De kan lage blogg-innlegg[13], lage hjemmeside, bruke Pageflakes eller det mer tradisjonelle PowerPoint-programmet.


Eksterne lenker som kan være nyttig til prosjektet[rediger]

  • Latin-Amerikagruppen. Nordmenn som støtter arbeid i Latin-Amerika[14]

Litteraturliste[rediger]

  • Læreplanverket for Kunnskapsløftet. 2006. Oslo, Utdanningsdirektoratet
  • Ramstad, Mette. 2005.I have a dream: Aktiv og variert bruk av IKT i Krl i grunnskolen. I: Afdal,G. red. IKT i læringsrommet. Høgskolen i Østfold