Diskusjon:Naturfag/Videoressurser om verdensrommet for elever frem til 10.årstrinn

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikibøker – frie læremidler

Vurdering av videoer[rediger]

Månelanding Jeg vil nå vurdere denne filmen som også ligger under 2. årstrinn og verdensrommet. Videoressursen lå ute på denne siden: [1] men jeg har flyttet den til denne siden: Månelanding Jeg synes dette var en god film som tar godt for seg hvordan man landet på månen i 1969, og hva man ønsket å finne ut med månelandingen. Filmen har gode animasjoner i starten som fanger elevene, i tillegg til en artig musikk. Filmen hadde også nedtelling på starten som skaper spenning og forventning, og i tillegg får man en følelse av å være på selve romoppskytningen når man hører nedtellingen. Fortelleren i videoen er en ung romfartstudent som har på seg en astronautuniform. Dette gjør filmen mer interessant. Hun forklarer ved å bruke enkle ord, og gjør det hele litt morsomt. Vi hører også en romekspert forklare hvordan månelandingen ble planlagt, hva som ble gjort på månen, og hvorfor vi har fått månen. Jeg synes videoen er god, men ser ikke helt at den passer inn i noen av kunnskapsmålene på 2. trinn. Jeg synes derimot den passer veldig godt på tiende trinn, og flytter den dermed dit.

Vurdering av filmer:

10.1: Visualisering av Big Bang-teorien Videoen er nok kun mulig å benytte som støtte til undervisningen etter at elevene har samtalt om teorier og sett andre visualiseringer først. Videoen er uten lyd og annen guiding, og vil kunne virke som en fin visualisering etter at man har lagd sine egne “bilder” og forestilling om temaet.

10.3: Den første romreisen til månen Videoen er en kortfattet og fin historie om den første vellykkede månelandingen in 1969. Historiske bilder som alle elever bør ha et forhold til. Det verserer mange konspirasjonsteorier om at det hele var en stor bløff fra amerikanernes side, og kan være kilde til diskusjon om mange temaer i skolen, i fagene samfunnsfag, naturfag, RLE osv…. Viktige bilder i alle sammenhenger.

Vurdering av månelandingsfilmen[rediger]

Tabell: Grei og informativ.

  • Egnethet
  • Positivt: Autentiske bilder fra den første månelandingen. Stemmene i videoen er rolig og tydelig, gode forklaringer og flotte bilder. Forklarer veldig godt hvordan man kan bruke månens ressurser. Forklarer månens opprinnelse.
  • Negativt: vanskelig å finne noe negativt med denne videoressursen.
  • Konklusjon: Passer bra til å bruke i skolen, og kan godt brukes på yngre trinn. God og informativ video ressurs.

Vurdering av film[rediger]

10.trinn -Verdensrommet The Big Bang

  • Tabell: Det burde stått i tabellen at det ikke er en informativ video, ingen stemme som informerer. Kun musikk og gode visuelle bilder. Mangler rubrikken: relevans for kompetansemål.

Egnethet:

  • Positivt: En spektakulær intro. Fin musikk til videoen og meget flotte profesjonelle animasjoner.
  • Negativt: Den viser jo ikke det store Big Bang og det er uteblivelse av fakta informasjon.
  • Konklusjon: Flott visuell presentasjon av universet. Egner seg på 10.trinn.

Vurdering av videoressurser under kompetansemål 10.4[rediger]

Årstider En kortfattet, men samtidig informativ film om hvorfor vi har årstider. Selv om filmen har engelsk tale, er den lett forståelig med gode animasjoner, og kan også brukes i de lavere trinnene på ungdomsskolen. Vi har redigert inn varigheten til 2:08 minutter.

Sol- og måneformørkelse Dette er en film uten tale, så her må læreren være godt forberedt slik at han kan gi en god forklaring til det som skjer. Filmen har gode animasjoner, og viser godt visuelt hvorfor vi har sol- og måneformørkelse. Vi har redigert inn varigheten til 1:03 minutter.

Månefaser En film med fine animasjoner, men med engelsk tale. Ville brukt filmen som en repetisjon, ikke som en innføring i temaet, da filmen inneholder flere vanskelige ord.

Vurdering av videoressurser under kompetansemål 10.2[rediger]

Om satellitter Denne filmen vil nok passe bedre på 5.-7.trinn da den er litt for barnslig for ungdomsskolen. Det er en artig film med mye informasjon om hvordan man lager satellitter.

Om teleskopet En artig og informativ film om hva man kan se med teleskop. De som snakker bruker et enkelt språk, noe som nok gjør at denne filmen blir litt for barnslig for 10.trinn, men vil passe ypperlig for barneskoletrinnene.


Begrunnelse til filmer som er lagt ut[rediger]

  • Utrolige bilder tatt av Hubbel-teleskopet : Denne filmen viser godt hvor langt vi er kommet i utforskingen av universet. Den viser også hvor viktig Hubble-satellitten er i forskningen i verdensrommet. Selv om filmen er på engelsk vil den gi elevene mye, da språket ikke er for vanskelig og stoffet blir lagt frem på en tydelig måte. Filmen skaper engasjement og undring til hva som finnes ute i universet.
  • Årstider : Filmen forteller godt årsaken til at vi har årstider. Filmen er på engelsk, men språket er lett forståelig.
  • Månefaser : Denne filmen gir en god forklaring på hvordan månefasene fungerer. Filmen er på engelsk, men er lett forståelig.
  • Kontinenter i bevegelse : Filmen fører teorier og hvordan kontinentenes plassering i dag har oppstått. Filmen er produsert at National geographic. Filmen er på engelsk, men språket er lett forståelig.
  • Sol- og måneformørkelse: Filmen viser eksempel på hvordan sol- og måneformørkelse oppstår. Filmen er uten tale, men er en god visuell forklaring. Det betyr at man som lærer må lese seg opp på tema for å gi elevene en god forklaring til filmsnutten.


Alternativer til kontinentaldriftteorien?[rediger]

Er det interessant med å disktuere alternative teorier til kontinentaldriftteorien? Se for eksempel her: http://no.wikibooks.org/wiki/Diskusjon:Naturfag_for_ungdomstrinnet