Årsplaner trinn 1

Fra Wikibøker – frie læremidler
Logo Wikilæreboken i
musikk
Bidra selv
Videoopplæring
Om wikiboken
Diskusjon
Ukategorisert: Denne modulen har ingen linker tilbake til boken den hører til. Den bør gjøres til en underside av boken den tilhører.
Forslag til årsplan i musikk for trinn 1, utviklet av "Borgeskolene" i Fredrikstad.
Kompetansemål Tema Metode/Litteratur Kartleggings-verktøy
Å musisere
M1: Bruke stemmen i ulike styrkegrader og tonehøyder. Leke med stemme med utgangspunkt i variasjon av tonehøyde og styrkegrad. Synge viser/sanger og dirrigere tonehøyde og styrkegrad.. Teste om eleven kan bruke stemmen i henhold til M1.
M2: Imitere rytmer og korte melodier i ulike tempi, takt og tonearter. Klappe og bevege seg etter musikk i en jevn puls.

Herme enkle rytmer i varierte tempi og taktarter.

Klappe og bevege seg etter musikk i en jevn puls. Teste om eleven kan imitere rytmer, og bevege seg etter musikk i en jevn puls.
M3: Improvisere enkle stemmer og rytmer etter gehør. Improvisere enkle rytmer. Dette kan for eksempel være spørsmål og svar Improvisere enkle rytmer. Dette kan for eksempel være spørsmål og svar
M4: Delta i leker med et variert repertoar av sanger, rim, regler, sangleker og danser. Delta i leker med et variert repertoar av sanger, rim, regler, sangleker og danser. Forslag på leker: Per sjuspring, Petter slår med en hammer, Buggie buggie, a ram sam sam . . . Teste om eleven kan imitere rytmer, og bevege seg etter musikk i en jevn puls.
M5: Delta i framføring med sang, samspill og dans Fremføre musikk for et lite publikum av medelever. Juleavslutning, 17. mai, sommeravslutning – og framføringer for hverandre.
Å komponere
K1: Sette sammen musikalske grunnelementer som klang, rytme, dynamikk og melodiske motiver til små komposisjoner. Klappe ulike rytmer som blir satt sammen til en enkel komposisjon. Klappe ulike rytmer som blir satt sammen til en enkel komposisjon.
K2: Utforske ulike musikalske uttrykk gjennom å improvisere med lyd og bevegelse. Lage bevegelser til ulike musikalske uttrykk. Lage ulike stemninger med lyder Lage bevegelser til ulike musikalske uttrykk. Lage ulike stemninger
Å lytte
L1: Samtale om hva som er særegent for et musikkstykke, og hvilke assosiasjoner det kan gi. Lytte etter, samtale om og uttrykke assosiasjoner musikken gir. Dovregubbens hall, Morgenstemning, ,Skjebnesymfonien . . .
L2: Samtale om musikkens klang, melodi, rytme, dynamikk og tempo. Samtale om musikk og bruke begreper som beskriver musikken.

Dovregubbens hall, Morgenstemning, Skjebnesymfonien . . . F.eks: Tempo Rask og langsom. Raskere og raskere. Saktere og saktere. Rytme Dynamikk: Sterk og svak.

L3: Gjenkjenne lyden av, og kunne navn på noen instrumenter. Gjenkjenne lyden av, og kunne navn på instrumenter de møter i hverdagen, hjemme eller på skolen. Samtale + lydklipp/gjenkjenning
L4: Samtale om egen bruk av musikk og egen musikksmak. Fortelle om når og hvordan elevene bruker musikk på skolen, i hjemmet og andre steder. Samtalestund.
L5: Gi uttrykk for opplevelser gjennom språk, dramatisering, dans og bevegelse.
L6: Lytte til og fortelle om lyder i dagliglivet. Være oppmerksomme på mange slags lyder. F.eks elevene lukke øynene mens du lager ulike lyder – elevene skal gjette hvilke lyder som blir lagd. Lytte til og fortelle om lyder i skolemiljøet.

--Akadolfsen (diskusjon) 13. mar 2012 kl. 19:48 (CET)