Naturfag for ungdomstrinnet/9/seksualitet

Fra Wikibøker – frie læremidler
Hopp til navigering Hopp til søk

Seksualitet, graviditet og fosterutvikling[rediger]

Bokmål: Denne siden er delvis på bokmål, og ikke fullstendig oversatt til nynorsk.

Kjønnskjertler, sex, graviditet og menstruasjon[rediger]

Testikler hos menn og eggstokker hos kvinner kalles kjønnskjertler. I testiklene produseres det mannlige kjønnshormonet testosteron. I eggstokkene produseres kvinnelige kjønnshormoner: østrogener og progesteron. Sædceller kommer fra mannens to testikler, i pungen. Eggceller kommer fra kvinnens to eggstokker, som finnes inni kvinnens mage, en på hver side av liv­moren. Testiklene og eggstokkene tilsvarer hverandre: De dannes på samme sted i magen hos fosteret under fosterutviklingen. Likeledes dannes jentas klitoris og guttens penis av de samme cellene hos fosteret. Hos et tidlig foster er det ikke mulig å se forskjell.

Det er naturlig at et samleie ender med at mannen får orgasme i det sæd tømmes ut fra penis inni kvinnens skjede. Sædcellene kan leve der inne i opptil flere døgn. De svømmer i tilfeldige retninger. Noen svømmer inn gjennom livmoråpningen innerst i skjeden, og videre inn i livmoren, hvor noen av dem finner veien inn i egglederene. Hvis sædceller på vei oppover i en eggleder møter på et egg som har løsnet fra eggstokken og er på vei ned gjennom egglederen, kan én av sædcellene trenge inn i egget og befrukte det. Det befruktede egget begynner å dele seg og utvikle seg. Livmoren er på forhånd gjort klar til å ta imot et befruktet egg, ved at slimhinnen på innsiden av livmoren er gjort tykk og blodfylt. Hvis egget klarer å feste seg i livmorslimhinnen, er kvinnen blitt gravid.

Hvis det ikke fester seg noe befruktet egg i livmoren, vil kvinnens kropp kvitte seg med den oppsvulmede livmorslimhinnen etter en viss tid. Det som var gjort klart til å ta imot et befruktet egg, løsner nå fra livmorveggen, og renner ut gjennom skjeden sammen med en god del blod, gjerne så mye som 400 ml, i løpet av 4–5 dager. Dette skjer én gang i måneden og kalles menstru­a­sjon. Perioden fra én menstruasjon starter til den neste kalles en menstruasjonssyklus. Egg­løsningen skjer vanligvis midt i menstruasjonssyklusen, og det er da det er størst sjanse for at kvinnen kan bli gravid. Men hun kan bli gravid under hele menstruasjonssyklusen, unntatt de dagene hun har menstruasjon. Et annet ord for graviditet er svangerskap. Et svangerskap varer i 270 dager fra egget blir befruktet til barnet vanligvis blir født. Det er det samme som 38 uker eller 9 måneder.

Kjønnssykdommer[rediger]

Når mennesker har intim seksuell kontakt og utveksler kroppsvæsker med hverandre (spytt, slim, sæd, skjedesekret, blod) er det fare for at sykdommer overføres. Sykdommer som først og fremst smitter på denne måten, kalles kjønnssykdommer. Eksempler på kjønnssykdommer er: AIDS, klamydia, kjønnsherpes, kjønnsvorter og gonoré. I tidligere tider var syfilis en utbredt og fryktet kjønnssykdom, men nå kan denne, i likhet med gonoré kureres med antibiotika. Andre kjønns­sykdommer, som AIDS, finnes det ikke noen kur for. Kondom kan til en viss grad beskytte mot kjønnssykdommer.