Hopp til innhold

Naturfag for ungdomstrinnet/8/Celleånding

Fra Wikibøker – frie læremidler

Celleånding

[rediger]
Bokmål: Denne siden er delvis på bokmål, og ikke fullstendig oversatt til nynorsk.

Celleånding er det motsatte av fotosyntese. Celleånding er at cellen forbrenner druesukker og får energi av det.

Når druesukker forbrenner, dannes vann og CO2 (karbondioksid) som «eksos». Cellen må ikke ha oksygen for å forbrenne druesukker.

Reaksjonsligningen for celleånding kan vi skrive slik

druesukker + oksygen ⇒ karbondioksid + vann + energi

C6H12O6 + 6 O2 ⇒ 6 CO2 + 6 H2O + energi


Celleånding foregår i alle levende celler, både planter, dyr og mikroorganismer (bakterier etc.). En god del av eneregien som blir frigjort i celleåndingen, går til spille som varme. (Det er derfor vi blir varme når vi er i fysisk aktivitet.) Men noe av energien frigjøres på en måte som gjør at cellen kan bruke den til å drive de livsnødvendige og nyttige prosessene som foregår i cellen.


Celleånding og melkesyre

[rediger]

Cellene kan også forbrenne litt av glukosen uten tilførsel av oksygen. Det skjer ved at ett glukosemolekyl sperres, til to melkesymboler. Dette gir litt energi. Problemet er at melkesyre da hoper seg opp i cellene. Det er dette som skjer i musklene under harde fysiske anstrengelser. Mye melkesyre fører til at det gjør vondt i musklene. Hvis man ignorerer smerten - slik mange toppidrettsutøvere har lært seg å gjøre - og fortsetter med fysiske anstrengelser, vil konsentrasjonen av melkesyre til slutt bli så stor at musklene slutter å fungere. Det er dette som skjer når en idrettsutøver «sprekker» under konkurranse. Da må man hvile så muskelcellene kan bli kvitt melkesyra.