IKT i utdanning/Digital bearbeidingskompetanse

Fra Wikibøker – frie læremidler

Digital bearbeidingskompetanse[rediger]

Digital bearbeidingskompetanse vil si at man kan gjenbruke ting som allerede ligger ute på nettet. Kort sagt, så innebærer det at man lærer og øver på å redigere og videreutvikle tekster som allerede er publisert. Wikipedia er nok det nettstedet som er mest kjent for akkurat dette. Her kan hvem som helst gå inn og redigere de allerede eksisterende tekstene.

Om man finner kilder på nettet, om det er bilder eller tekst, for å så sette dette sammen til et nytt produkt, utøver man på digital bearbeiding. Denne måten å jobbe på blir mer og mer brukt i skolen i forbindelse med skriving av oppgaver og jobbing med multimodale tekster. En del som blir veldig viktig i forbindelse med denne kompetansen er riktig bruk av kildehenvisninger. Skolen bør begynne å fokusere på dette tidlig. I læreplanen i norsk, under kompetansemålene for 4. trinn kan vi se eksempler på at elevene skal lære å beherske dette tidlig. Under står to eksempler på mål hentet fra emnet skriftlige tekster:


Mål for opplæringen er at eleven skal kunne

  • foreta informasjonssøk, skape, lagre og gjenhente tekster ved hjelp av digitale verktøy
  • finne stoff til egne skrive- og arbeidsoppgaver på biblioteket og Internett


Multimodale tekster ligger som emne i læreplanen i norsk allerede fra elevene begynner på skolen. Digitale verktøy er jo veldig godt egnet til denne typen tekster. Digitale fortellinger er et eksempel på hvordan man kan jobbe med produksjon av multimodale tekster. Om elevene skal bruke bilder, musikk eller andre elementer som de finner på internett, så er de nødt til å lære seg reglene om opphavsrett.

Kilder:[rediger]

  • www.utdanningsdirektoratet.no/templates/udir/TM_Læreplan.aspx?id=2100&laereplanid=114245&visning=5 (lesedato 11.03.2009)
  • Balterzen, Rolf (2009).Forelesning om digal kompetanse 22. januar