IKT i utdanning/Dataspill

Fra Wikibøker – frie læremidler
< IKT i utdanningOmdirigeringsside
Hopp til navigering Hopp til søk

Omdirigering til:

Dataspill[rediger]

Hva er dataspill[rediger]

Dataspill er alt fra helt enkle tekstbaserte eventyrspill til avanserte tredimensjonale ”virtual reality” – spill som man kan spille over et nettverk. Spillene har nesten eksistert like lenge som datamaskinen. Dataspillindustrien er verdensomspennende og omsetter for milliarder av kroner hvert år. Man kan spille spill på håndholdte enheter som mobiltelefoner og GameBoys, på hjemmedatamaskiner og på spesiallagede spillkonsoller som PlayStation og GameCube. Man kan koble alle disse systemene sammen og spille i nettverk, enten i lukkede nettverk eller over internett.

Denne industrien omfatter forskjellige selskaper som lager spill, konsoller, eller spillmaskiner. Det er også en god forretning for produsenter av PC-er, grafikkort, høytalere, og annet ekstrautstyr til spillkonsoller som; joystikk, ratt og liknende. I dag er spillindustrien dominert av store selskaper fra USA, Japan og Europa. Når det gjelder produsering av spillkonsoller er Sony, Nintendo og Microsoft nærmest enerådende. Noen hevder at spillindustrien har blitt større enn filmindustrien.[1]

I dag ser vi en tendens til at det er mulig å spille flere og flere dataspill direkte over internett. En rekke ulike portaler tilbyr en stor samling med onlinespill som man kan spille gratis på nett. Disse spillene er ofte enkle og det tar gjerne kort tid å spille dem. I tillegg til å kunne spille et spill alene kan man i stadig større grad spille online med andre spillere i øyeblikket. Her følger noen eksempler på hvor man kan finne slike spillportaler:

  • 123spill. Siden henviser til blant annet 123spill.no[2] som er kjøpt opp av Dagbladet og tilbyr et betydelig antall nettspill.
  • Startsiden.no. En annen side som inneholder dataspill er startsiden.no[3] Der finnes det en egen kategori som heter dataspill, og dersom man trykker på den så får man opp de forskjellige alternativene til ulike spill man kan velge i mellom. Siden inneholder for eksempel et spill som heter Stunt pilot, som går ut på at man skal kjøre stunt med et gammelt veteranfly gjennom ringer på kortest mulig tid. Siden har også gitt terningkast til de forskjellige spillene avhengig av hvor god grafikken til spillet er og i hvilken grad spillet er fengende å spille.
  • Miniclip.com Først på listen over hvilke nettsider astart.no anbefaler, står miniclip.com[4], verdens mest besøkte mest besøkte spillnettsted. Nettstedet er amerikansk og tilbyr alt fra action games til puzzle games. De færreste spillene krever noen videre forkunnskaper av noe slag, og det er derfor ganske lett å spille for de fleste. Dette er også trolig med på å gjøre de forskjellige spillbaserte nettstedene så populære.

En grunn til at man spiller mer dataspill kan nok være at det er blitt billigere. Utstyret for å ha muligheten til å spille en del dataspill koster litt penger, men det er allikevel ikke så dyrt lenger. Man trenger en datamaskin og det har de fleste husstander har dette i dag. Mange dataspill må man imidleritdi betale for å spille. Et svært populært spill er World of Warcraft. For å ha muligheten til å spille dette spillet må man ha basispakken i spillet. I tillegg må man også ha internetttilkobling. FOr å spille 60 dager på internett må man betale 249 kroner.


Dataspillets historie[rediger]

Videospillet er faktisk eldre enn man tror. Forfedrene til dagens videospill er den enarmede banditten fra midten av 1800-tallet og flipperspillet fra 1900-tallet. Her følger en oversikt over den historiske utviklingen av dataspill:

  • På 1950-tallet kom de første elektroniske videospillene, men det var bare i datalaboratorier rundt om i verden, og de var som regel versjoner av brettspill som sjakk og bondesjakk.
  • På 1960-tallet kom de første kommersielle spillene, det var TV-spill og automater på utesteder.
  • På 1980-tallet eksploderte hjemmedatamarkedet, og med det steg salget av spill, både til hjemmebruk og til bruk i spillehaller.
  • Spillehallmarkedet døde sakte men sikkert ut over 80-tallet, og man flyttet da fokus til datamaskiner og spillkonsoller, noe som har fortsatt.


Ulike typer dataspill[rediger]

Det er mange måter å lage en oversikt over spilltyper på. Her forsøker vi å gi en oversikt:


Klassiske spill[rediger]

Noen spill går igjen, generasjon etter generasjon. De kan kalles klassikere. Dette er spill som er forholdsvis enkle, men der vanskelighetsgraden øker utover i spillet. Slike spill er ofte morsomme for nybegynnere og gir god trening i databruk. Man lærer seg å se på skjermen istedenfor på tastene. Man lærer seg også plasseringen på noen taster. I tillegg trener man finmotorikken på ett tastatur som ikke alltid er like lett å bruke for nybegynnere. Man trener dessuten opp reaksjonsevnen. Eksempler på slike spill er Tetris, Pac Man, og Pong.


Tetris går ut på å få brikkene til å danne hele linjer. Når man har klart å lage å en hel linje forsvinner denne linjen, og man får poeng. Målet er å ha så få brikker som mulig på brettet. Det er lurt om man klarer å lage linjer så langt nede i spilleruta som mulig. Etter hvert som man oppnår en viss poengsum kommer man til neste nivå. Da øker hastigheten, og man må tenke fortere.

Pac Man går ut på at man styrer en liten gul sirkel med en munn. Hensikten er å spise opp mange gule prikker. Man skal også spise opp noen frukter som kommer underveis for å få flere poeng. Hele tiden må man passe seg for de slemme spøkelsene. Dersom man går på disse dør man.

Pong er et av de første dataspillene som ble laget. Det går ut på at man har en ball i midten. Hver spiller har hver sin lange stopper, som kan ligne på en strek. Det er om å gjøre at ballen ikke faller ut på din side. Det kan minne om det moderne spillet airhockey.

Krigsspill[rediger]

Her finner man actionfylte og voldelig spill som w:Half-Life, w:Goldeneye, og w:Grand Theft Auto I Counter Strike spiller man gjerne på lag. Et lag er snilt, og det andre laget er slemt. Det snille laget ska forsøke å befri noen forskere, mens det slemme laget skal forhindre at dette skjer. Det er også mulighet til å spille det slik at to lag forsøker å skyte hverandre. Spillet kan både spilles alene eller over nettet, evt. over et nettverk som kun er tilgjengelig for et bestemt antall mennesker (f.eks. LAN, Local Area Network). På dette spillet er det aldersgrense 16 år.


Kortspill[rediger]

Det finnes også ulike kortspill på nettet eller datamaskinen. Et populært spill er den tradisjonelle kabalen. Den kommer i ulike varianter. Den vanligste er den helt ordinære Kabal. Her er det om å gjøre å samle alle korta i de ulike kategoriene fra ess til og med konge. På veien til målet må man ofte sortere kortene i annenhver farge i synkende rekkefølge. Gjennom spillet får barna trening i å se hvilke tall som kommer etter hverandre.

Andre digitale kabalspill er edderkoppkabal og kabaloppgjør. I Edderkoppkabal får man utdelt noen kort. Det er om å gjøre å få kortene i lik kategori i synkende rekkefølge. I dette spillet er det tre ulike vanskelighetsgrader. Der kan man velge hvilke kategorier man vil ha med. Den enkleste er 1 farge, deretter kommer 2 farger og den vanskeligste typen er med 4 farger. Etter hvert klarer man å samle en og en remse i en kategori som starter med konge, og slutter med ess. Da forsvinner disse kortene ut av spillet.Kabaloppgjør er et spill man kan spille over Windows Live Messenger. Her kan man utfordre en annen spiller. Poenget med spillet er først å bli tom for kort. Et annet type digitalt kortspill er hjerter. Det er ganske likt det tradisjonelle kortspillet Spardam som går ut på å bli kvitt alle kortene man har på hånden.

Strategispill[rediger]

Dette kan være spill som w:Civilization, w:Shogun Total War, og w:StarCraft


Hjernetrimspill[rediger]

Et klassisk eksempel er Rubics Kube. På 123spill har de en egen kategori som heter hjernetrim.


Digitale brettspill[rediger]

Digitale brettspill er noen av de eldste dataspillene. Eksempler er w:Othello, w:Chess, og w:Solitaire

Gudespill[rediger]

Her leker man gud, og har dermed full kontroll over alt som skjer, nesten. Det har man i spill som w:The Sims, w:Black&White, og w:Populous The Sims er et spill der man skal leve et vanlig liv. Man har sin egen person og familie som man styrer i dagliglivet. Så må man finne jobb, lage mat, gjøre lekser og andre ting som man gjør i dagliglivet. Dersom man har barn må man også passe på dem,lære dem å gå, gi dem mat og lære dem å gå på do osv. Dette er et veldig avhengighetsskapende spill. Etter hvert er det blitt lagt ut koder på nettet, som gjør at det er mulig å jukse ved å skaffe seg mer penger. En ting som kan være skummelt er at barn kan leve sitt eget liv der inne. Det finnes mange tilleggspakkene som gjør det mulig å gjøre flere ting som for eksempel at man kan ha husdyr eller skaffe seg finere klær, møbler etc.

Simulatorspill[rediger]

Det finnes også en del spill som opplever at man føler at man er i en gitt situasjon. En del av poenget er at man skal føle at man er der, selv om man vet at det er en falsk verden. Det kan være for eksempel være bilspill eller flyspill. Når man ”kjører” rally på dataen, kan det ofte føles ut som om man er i bilen og kjører selv. Det avgjørende er selvfølgelig hvilken vinkel man velger å spille fra, man kan vanligvis velge om man skal sitte inni bilen eller se den utenfra. For å få en enda mer virkelig opplevelse av spillet kan man koble til ekstra utstyr som bilratt, pedaler og girspak. Dette gjør følelsen av å kjøre bil enda virkeligere. Dette er også en fin måte å få inn litt av virkeligheten av bilkjøring, man får en erfaring om hvordan pedalene og giring henger sammen. Flyspill går stort sett ut på samme styrefunksjonen, men har kanskje tilleggsfunksjoner for eventuelle skytevåpen og for å holde høyden på flyet.


Digitale gamblingspill[rediger]

Eksempler på digitale gamblingspill er w:Poker, og w:Terninger

Rollespill[rediger]

I kategorien rollespill finner man spill som w:Everquest, w:Anarchy Online, w:Baldur's Gate og w:World of Warcraft. I World of Warcraft starter man spillet med å lage seg en egen profil. Man kan velge mellom ulike karakterer, som for eksempel trollmann eller dverg. For å spille dette spillet må man også ha et såkalt Game Card. Dette kortet har en varighet på 2 måneder, og etter det må du kjøpe nytt. Eventuelt kan du få trukket pengene automatisk fra kontoen når perioden du har betalt for utløper. Spillet har 12 års aldergrense.

Sportsspill[rediger]

Under kategorien sport finner man spill som w:NBA Basket, w:FIFA2002, og w:Tony Hawk's Pro Skater. Her finner man også bilspill som w:TOCA, w:Gran Turismo, og w:WipEout