Hopp til innhold

Førstehjelp

Fra Wikibøker – frie læremidler
Et hvitt kors på grønn bakgrunn er et vanlig symbol på førstehjelp.

Introduksjon[rediger]

Denne boken er i utgangspunktet på bokmål, men jeg har ingen motforestillinger mot å gjøre den til et fellesprosjekt med enten to parallelle versjoner eller begge målformer i samme bok dersom noen ønsker å bidra på nynorsk.

Forfattere[rediger]


Hva er førstehjelp?[rediger]

Førstehjelp er å gi øyeblikkelig hjelp til en person med sykdom eller skade, som regel gitt av en legperson, og utført innenfor et begrenset ferdighetsnivå. Førstehjelp gies som regel fram til skaden eller sykdommen er tilstrekkelig behandlet i tilfeller med små skader, eller fram til neste behandlingsnivå, som regel ambulanse eller lege, ankommer. Opplæring i førstehjelp i Norge tilrettelegges av Norsk førstehjelpsråd som med sine medlemsorganisasjoner driver førstehjelpsopplæring i alle nivå.

Det er et grunnleggende trekk ved førstehjelp at de fleste førstehjelpere vil ha begrensede kunnskaper, og det anbefales å søke profesjonell hjelp f.eks. ved å ringe Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) på telefonnummer 113 ved alvorlige skader eller om du føler seg usikker. Ved AMK sitter det kvalifisert helsepersonell som i tillegg til å bestille ambulanser kan guide deg gjennom førstehjelpen som må til.


Kapitler[rediger]

  1. Livreddende førstehjelp