Diskusjon:IKT i utdanning/Ungdomstrinnet/IKT i naturfag
Nytt emneoverført til Wikilæreboken i Naturfag
Kommentar til kvaliteten på ressurssiden
[rediger]Vi tok for oss ressurssiden naturfag på ungdomstrinnet. Vårt førsteinntrykk av denne siden er at den virker oversiktlig og ryddig. Vi synes oppsettet er bra siden de har tatt for seg alle hovedområdene i Kunnskapsløftet. Under hvert hovedområde presenterer de noen kunnskapsmål med tilhørende lenker og ressurssider. Det følger med en enkel beskrivende tekst til innholdet i hver lenke. Alt i alt synes vi at lenkene de presenterer er brukbare og de kan knyttes til kompetansemålene som de har valgt. Enkelte lenker er på engelsk og selv om det er ungdomsskoleelever de er ment for kan de for noen være vanskelig å forstå. Mange av lenkene er hentet fra NRK nett-tv som er en sikker kilde, mens andre av lenkene er hentet fra youtube, og noen av disse har dårlig kvalitet og er laget av amatører.
Filmen CO2 kretsløpet passer like godt på mellomtrinnet.
[rediger]Vi har sett på filmen som er lagt ut om Co2 – kretsløpet på siden for Ikt i naturfag for ungdomstrinnet. Dette er en film hentet fra Newton på Nrk 1. Filmen er lærerik, har som presenterer emnet gjør det interessant. Dette er et tema som er like relevant på mellomtrinnet på barneskolen, og kunne fint vært brukt her også. På de yngre trinnene er det viktig å gi elevene ny informasjon i form av praktiske øvelser, ved at de eventuelt gjør dette selv eller ser det, istedenfor å lese. Det er denne filmen et godt eksempel på, og valget av film som ressurs er bra.
Kommentar til siden
[rediger]Førsteinntrykket er at siden er oversiktlig og ryddig. Den tar for seg hovedområdene i faget på ungdomstrinnet, men alle kompetansemålene som finnes innenfor hvert hovedområde er ennå ikke dekket.
Under temaet Kropp og helse; forklare hvordan kroppen beskytter seg mot sykdom, er det valgt å legge inn en link til en film fra NRKs programserie Kroppen med Trond Viggo Torgersen. Dette er i utgangspunktet en programserie som retter seg mot barn på barnetrinnet, og vi mener at det da blir for barnslig for ungdomsskoleelever.
Under temaet Verdensrommet; beskrive universet og ulike teorier for hvordan det har utviklet seg, ligger det en link til en video som skal illustrere Big Bang-teorien. Vi har sett på denne, og kan ikke se at den på noen som helst måte illustrerer denne teorien, men den kan være fin som en introduksjon til temaet Verdensrommet.
Kommentar til ressurssiden.
[rediger]Jeg har kikket litt på denne ressurssiden for naturfag på ungdomstrinnet.
Jeg opplever denne siden som oversiktlig og ryddig.Jeg liker godt at det er bilder på siden, noe som gjør den mer ryddig og ”luftigere”. Jeg har ikke gått i dybden på kunnskapsløftet, men det ser ut som den kan brukes som en fullverdig ressursside med bakgrunn i kompetanseløftet.
Kvaliteten på filmene er litt variert, men jeg liker veldig godt at flertallet av filmene er fra NRK sin store ”filmbank”. Siden det er NRK som er produsent av klippene, stiller jeg meg ukritisk til innholdet, men relevansen opp mot kompetansemålene er opp til hver enkelt lærer å avgjøre.
Om søkearbeidet for å finne ressurser til ressurssiden om verdensrommet.
[rediger]Når vi jobbet med å finne ressurser til denne siden brukte vi Youtube. Vi brukte søkeord som månelanding, Apollo og Neil Armstrong. Vi fikk mange relevante treff, men valgte den aktuelle ressursen fordi vi hadde sett den før sammen med elever på femte trinn da vi var i praksis. Denne filmen slo veldig an blant de elevene, derfor syns vi at dette var en ressurs som ville tilføre siden noe. Filmen er på engelsk, men bildene sier så mye at ord til ord oversettelse fra læreren er unødvendig. Noen ord må forklares etter at elevene har sett den.
Om arbeidet med designet på siden
[rediger]Vi startet arbeidet med å notere hvilke forandringer vi ønsket å gjøre på de ulike undersidene i IKT i utdanning, ut fra en wikipediaartikkel vi mente kunne stå fram som et godt eksempel. Ut fra denne fant vi ut hvilke retningslinjer/rammer vi skulle sette for redigeringsarbeidet:
- Skape multimodale tekster, ved å bruke bilder som samsvarte med fagteksten.
- Bruke bilder med tilfredsstillende kvalitet.
- Unngå unødvendig bruk av fete typer og store bokstaver underveis i artiklene, da vi mente dette skapte uro i teksten.
- Bruke avsnitt hensiktsmessig
- Legge inn internlinker fra faguttrykk i teksten til Wikipediaartikler
- Samle kompetansemål fra Kunnskapsløftet (L06) under et eget avsnitt, der dette var mulig