Hopp til innhold

C

Fra Wikibøker – frie læremidler

CUtviklingsfase: 00% (ved {{{2}}})


  


Innføring i programmeringsspråket C[rediger]

Det er mange som vil lære seg å programmere, og da spesiellt i utbredte språk som C, C++, Java, og Visual Basic. Det første man som regel får til svar dersom man spør om hvordan man kan lære et nytt programmeringsspråk, er å lese en bok. Dette er i og for seg det aller beste, dersom man allerede har bestemt seg for at man vil lære språket. Men det er ikke alltid man er helt sikker -- noen ganger vil man bare prøve seg på språket for å se om det er noe man eventuelt vil fortsette med. I slike tilfeller er det ofte tungvint å leie seg en bok om språket, da en bok er mye mer nøye på ting og går grundigere til verks, som gjør det vanskelig å få et helhetsinntrykk av språket.

I denne guiden/innføringen, forventes det at du kan grunnleggende databehandling. Det er også et stort pluss om du kan programmerings- eller scriptspråk som batch, PHP, HTML o.l. fra før.


Noen ord om C[rediger]

C er et svært utbredt språk som kan brukes til det meste. Selv om språket ble oppfunnet på slutten av 70-tallet, har det beholdt populariteten, og er enda i dag et av de mest brukte programmeringsspråkene. Mye av populariteten skyldes den enkle, men kraftfulle syntaksen (skrivemåten / grammatikken), utbredelsen (C-kode kan kjøres på svært mange operativsystem og maskiner), og kraften til språket (man kan gjøre mye med C, som ellers er vanskelig i mange andre språk). Det er ikke uten grunn at språk som C#, Java og C++ alle baserer seg på samme språklige modell som C.

C opererer på et lavere nivå enn mange andre språk. Det vil si at C-kode er nærmere maskinkode enn det kode i mange andre språk er. Dette gjør at programmer skrevet i C ofte er svært raske, men samtidig gjør det at mange oppgaver er overført til programmereren, altså deg. Et eksempel er sammenligning av såkalte strenger -- serier med bokstaver. I Python kan man enkelt sammenligne to strenger ved å bruke sammenligningsoperatøren ==:

if "streng" == "streng"

Dette går ikke i C, noe du vil forstå senere. I C må man bruke en egen funksjon for dette, som sammenligner bokstav for bokstav i hver streng. Noe slikt:

if (strcmp("streng", "streng") == 0)

Dette er ikke like direkte forståelig som Python-koden. Dette er dog en følge av å være et "lavnivåspråk" som C på mange måter er.

(Ikke bry deg om at du ikke forstår kodesnutten over -- dette var kun et eksempel for de som kan programmere i et eller annet språk fra før.)

Innhold[rediger]