Hopp til innhold

Visual Basic 2005

Fra Wikibøker – frie læremidler

Visual Basic 2005Utviklingsfase: 00% (ved {{{2}}})


  


Visual Basic 2005 forbedret versjon av Visual Basic som inneholder mange funksjoner og er knyttet til Microsofts .NET miljø.
Når du definerer en variabel, kan du definere den til å vær en type. Slik at du ikke kan bruke hvilken som helst variabler du har deklarert til hva som helst. Vil se på dette senere.

Utviklingsverktøy

[rediger]

For dere som vil begynne å lage programmer i Visual Basic 2005 utgaven, så bør dere ta en titt på Microsofts gratis alternativ. her finnes det også utviklingsverktøy for andre språk enn Visual Basic, C#, C++, J# og SQL Server. Disse versjonene er gratis, men man må aktivere dem. Dette gjøres enkelt ved å fylle ut et skjema og motta en mail hvor koden du skal bruke står.

Visual Basic 2005 Express Edition

[rediger]

Etter at du har innstallert programmet, så starter du det fra Start-Menyen din.
Da vil du få ett vindu som kalles start page opp til å begynne med. Så står det en liste med recent projects. Her kommer dine siste prosjekter opp.

Gå til file -> New Project (Ctrl+N). Da vil du bli spurt om hvordan prosjekt du vil starte. Velg Windows Application. Du kan gi prosjektet et navn ved å bytte ut WindowsApplication1 til et navn du vil gi prosjektet. Vil bruke MyVBProj i denne teksten.

Etter litt jobbing fra maskinen så kommer det opp ett nytt skjermbilde med ett vindu som har tittelen Form1.
På høyre siden så vil det være en såkalt Solution Explorer, denne inneholder en fil liste over filer som du har i prosjektet ditt. My Project, som er en av disse filene er en side hvor du kan sette innstillinger for programmet. Også om publisering, kompileringen og når du test kjører applikasjonen din.

Under verktøylinjen øverst så har du en del faner, har du gjort som det har blitt fortalt her så vil du ha 3 faner. MyVBProj, Form1.vb[Design] og Start Page. Du lukker fanene ved å høyreklikke på dem og velge Close. Eller velge fanen og trykke Ctrl+F4. Du veksler mellom fanene ved å bare trykke på fanen eller Ctrl+Tab.

Gå til Form1. Høyreklikk på vinduet og velg View Code. Da vil det komme opp en ny side med koden til dette vinduet. I utgangspunktet så har ikke denne noe særlig med kode.

Public Class Form1

End Class


Nå skal vi begynne å skrive litt kode. Forklaringer kommer etter hvert. Gå til Form1.vb[Design] igjen. På venstre side så har du en toolboks. Den er litt gjemt. Men du holder musen over Toolbox så kommer det en liste over masse kontroller som du kan bruke. En kontroller kan være, som vi skal begynne med nå, en knapp. Ekspander Common Controls, om denne ikke allerede er ekspandert. Ta musen over Button, og dra den over på vinduet ditt. Om du drar denne litt rundt omkring i dette vinduet, så vil du kanskje se at den vil få noen streker når den er nærme en kant. Dette er for at du skal kunne plassere masse kontroller på en linje fra en kant. Og er ment som en hjelp. Når du slipper knappen, så vil det dukke opp en knapp med navnet Button1. Dette navnet vil vi endre slik at vi lettere kan referere til det den skal gjøre. Hvis du ser på høyresiden igjen, under Solution Explorer så har du en Property boks. Her kan du endre en del egenskaper til en kontroller eller et vindu.. Du må ha valgt knappen vår for at du skal kunne endre egenskapene på den. Dette gjør du enkelt ved å trykke en gang på den.

La oss begynne med å endre navnet på knappen vår, slik at det blir lettere å referere til den senere. Bla helt øverst i egenskap boksen og finn (Name). Endre denne til cmd_CallMSGBOX. Så blar du lengre ned til du finner Text, og endre denne til noe som Vis melding. Da vil teksten på knappen endre seg til dette. Dobbeltklikk deretter på knappen vår, da vil programmet selv lage en kode snutt som blir slik.

Private Sub cmd_CallMSGBOX_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles cmd_CallMSGBOX.Click

End Sub

Private Sub vil si at dette er en prosedyre som er privat, og som ikke andre former i prosjektet kan bruke. sender og e som står i () er såkalte parametere, som forteller hva som trigget denne prosedyren.
Slik som det står nå, så skjer det ingenting. Så vi må skrive litt.

MsgBox("Dette er en melding")

Setter du inn i prosedyren som ble laget før. Det vil nå komme en vanlig meldingsboks som sier Dette er en melding. Dette er en helt standard måte å vise en meldingsboks på.

Mer kommer...