Triatlon

Fra Wikibøker – frie læremidler
Ukategorisert: Denne modulen har ingen linker tilbake til boken den hører til. Den bør gjøres til en underside av boken den tilhører.

Triatlon[rediger]

3.8 km svømming, 180 km sykling og 42 km løping. Det er den opprinnelige triatlon distansen og det er fullt mulig å gjøre det og smile etterpå. Nå er ikke alle triatlon så lange -- og ikke alle er like blide når de kommer i mål -- men de har alle det til felles at de består av en kombinasjon av svømming, sykling og løping. De har også det til felles at ganske mange helt vanlige mosjonister er med på slike konkurranser. Du trenger altså ikke være en fanatisk og asketisk superatlet for å bli med. Det er imidlertid en fordel med litt trening og nedenfor vil du få noen råd om hvordan du kan lage et opplegg for å være med på en triatlon.

Hvis man bare kan gi ett råd …[rediger]

Hvis du bare har ett råd til en nybegynner som har lyst til å prøve en triatlon, hva ville det være? Et godt utgangspunkt, tror jeg, vil være:

- Meld deg på en kort triatlon og bli med en gruppe eller en klubb som trener fast

OK, det var tre ting, men poenget er at alle vet at man bør trene for å gjennomføre en triatlon. Det beste rådet er derfor ikke ”tren” (det vet alle!), men et råd som går på hvordan man skal få dette til. En påmelding til et løp skaper en motivasjon, et sosialt miljø i klubben utvikler den, og faste treninger med en gruppe gjør at det blir mye vanskeligere å sluntre unna. Eksempler på fine konkurranser for nybegynnere er: - Bøsprinten - Oslo triathlon - Stavern tri

OK, men hva trenger jeg?[rediger]

For å gjennomføre en kort distanse som mosjonist trenger du bare - svømmeutstyr (svømmebriller, svømmedrakt – unngå shorts) - en sykkel og hjelm (racer med spesielle pedaler er ikke nødvendig, men etter en stund kjøper mange dette og det er en stor fordel). - joggeutstyr (sko !) Som med alt annet kan man kjøpe masse spesialutstyr, men som en nybegynner er dette ikke nødvendig. Man bør først finne ut om man liker sporten. Etter en stund kan man da oppgradere til: - egen våtdrakt for svømming (koster alt fra 1500 til 5000) - triatlonsykkel (alt fra 10 000 og opp til det absurde) - egne drakter, sko og lisser som gjør at vekslingen går raskere.

Her er noen linker for de som vil skaffe seg mer utstyr:Men jeg kan ikke crawle![rediger]

Ikke noe problem, det kan heller ikke mange andre andre som driver med triatlon. I alle fall vil de som virkelig kan svømme si det. På en kort distanse er det helt greit å svømme bryst og selv om man vil tape en del, så komme man ikke sist. Det er mange andre som svømmer sakte og svømmingen utgjør heller ikke så mye i forhold til sykling og løping. Det er altså fullt ut mulig å bli med selv om man ikke er noen storsvømmer, men det kan være lurt å ikke stille seg helt fremst i starten hvis man er litt usikker på svømmeferdighetene.

Hvis man har litt mer tid, er det også fult mulig å forbedre sine ferdigheter betraktelig ved riktig trening. Når det gjelder løping og delvis sykling, vet de fleste at man kan bli bedre vet å gjøre det mer og oftere. Når det gjelder svømming er det imidlertid slik at bevegelsene ikke er naturlige og teknikken må læres. Her er det mange nettsteder som kan gi råd, men det beste er å spørre noen som kan svømme om å være med deg til bassenget, se deg svømme og gi noen råd.


Hvilke distanser?[rediger]

Det finnes mange ulike triatlondistanser. Den mest kjente er kanskje den som arrangeres av WTC (World Triathlon Corporation) på Hawaii. Distansen der er 3.8 km svømming, 180 km sykling og 42.2 km løping. Bakgrunnen for disse distansene var at man slo sammen tre konkurranser som hadde disse distansene. WTC er et privat selskap som arrangerer konkurranser og som har rettighetene til merkevaren Ironman. ITU (International Triathlon Union) er en organisasjon innenfor den vanlige idrettsstrukturen (der ulike nasjonale forbund er med) som tradisjonelt fokuserer på noe kortere distanser. De arrangerer også verdensmesterskap på disse distansene. Triathlon 101 er en ny organisasjon som spesieliserer seg på konkurranser med enda en variant av triatlondistansene. I tillegg arrangeres det egne konkurranser der syklingen foregår i terrenget (Xterra triathlon) og vintertriatlon der svømmingen er byttet ut med ski.

Navn Svømming Sykling Løping Kommentar
Sprint 750 eller 500 m 20 km 5 km
Olympisk distanse 1.5 km 40 km 10 km Ofte kalt ITU (International Triathlon Union) kortdistanse
ITU Lang distanse 3.0 km 80 km 20 km
Halv Ironman 1.2 mi (1.9 km) 56 mi (90 km) 13.1 mi (21.09 km) Også kalt "Ironman 70.3".
Triatlon 101 3.0 km 130 km 30 km
Ironman 3.8 km 180 km 42.2 km maraton

Hva er Oslofjord Triatlon?[rediger]

Hvorfor i alle dager starter en gjeng mosjonister opp en triatlonklubb? Og hva skal klubben gjøre når den først er stiftet? Og vokser? Vi ønsker dere velkommen til en litt skrudd verden, en verden hvor triatlon skal bli folkesporten, der mosjonister er idrettens frelsere og gamle storheter kun er gamle. Har du joggesko? Har du sykkel? Har du svømt? Prøv triatlon!

Hva er triatlon (eller som de skriver det andre steder - triathlon)? Triatlon er en genial amerikansk oppfinnelse som går ut på å svømme, for så å umiddelbart etterpå kaste seg på sykkelen og så til slutt komme til mål etter en løpetur. Det finnes en triatlon som passer for deg nå og det finnes andre man kan strekke seg mot, det være seg OL-distanse i Oslo, Norseman fra Eidfjord til Gaustatoppen, kort distanse i Langesund, halvlang Seigmann i Stavern eller hva med IronMan på Hawaii? Ja, den siste trenger du litt mer forberedelser for å være med på, Triatlon er for alle! Dessverre tror mange at triatlon skrives med h og at sporten kun passer for radmagre selvplagere som trener mer en 16 timer i uka og menn som synes det er stas å barbere bena og konkurrere i bikini. Alt dette er tull og tøys, selvsagt er triatlon for dem som tar det seriøst, men triatlon burde også være mosjonsidretten over noen.

Før man stiller til start bør man ta seg bryet med å skifte til glatte dekk på terrengsykkelen og lære å svømme. Aller helst crawl, det går liksom fortere og så gir du ikke de andre så mange blåveiser når de skal passere. Men brystsvømming går også helt greit og jeg har mitt minst dårlige resultat fra Oslo Triatlon i 2000, med brystsvømming. Selv uten nevneverdige svømmeferdigheter, bør man stille til start og more seg selv og andre, noe blant annet den kjente Tim Bennett har gjort ved flere anledninger.

Det handler bare om å ta litt sjanser og ikke ta seg selv så alvorlig. En ting til: Før du stiller til start bør du prøve å få tid til å øve litt på å løpe rett etter en sykkeltur. Føles litt tungt, men kanskje øvelse gjør mester?

Bakgrunnen for klubben 1

Da vi startet opp i 2003 var det bare STRIK som var en stor, rein triatlonklubb og ellers var det veldig tynt. Spesielt for triatlonmosjonister var de etablerte klubbene i nærheten av totalt uinteressante, og dette var den første grunnen til å starte klubben Oslofjord Triatlon. Vi hadde ikke noe sted å være og vi trodde det var flere som hadde det slik: Vi starter rock-klubb…. Eh triatlonklubb.

Bakgrunnen for klubben 2

Den andre grunnen er at noen måtte spre budskapet om at triatlon er en fantastisk sport som er som skapt for mosjonister. Og vi er mosjonister med hang til misjonering. Det ligger i sportens natur at det trenes allsidig gjennom hele året. Dette reduserer skadepotensialet, men gjør også at det er lettere å finne på en aktivitet som passer form, føre eller familieforhold. Ok, så passer det ikke familien at du blir borte på en fire timers sykkeltur, men en familietur til bassenget eller en times løpetur med bikkja gir både trening og relasjonelle plusspoeng.

Rykk frem til start! Og når man endelig kommer seg til en av konkurransene, så er det noe med starten på en triatlon som gjør det til en litt religiøs/deilig kaotisk opplevelse, en dåp, en massedåp som med et skudd går over i en rabiat fiskestim kledd i neopren, lycra og latex.

For oss som ikke er spesielt gode i noen ting er triatlon sporten som nesten alltid leverer varene. Betalingen kommer i en eller annen form. Enten er vi såpass jevnt smågode at det innimellom slumper til å bli en ok tid og en rimelig grei plassering. Eller vi hadde en mye bedre svømmetid denne gangen, selv om alt annet gikk skikkelig på trynet. Og uansett, det er minst tre ganger så mange unnskyldninger for at det ble fiasko.

Men kanskje viktigst er responsen rundt kantinebordet? Den er ti-dobbelt for den som kan si ”Jeg var med på Oslo Triathlon i helgen”, istedenfor det noe mer veike ”Jeg var med på Osloløpet” eller det totalt lamme ”Jeg hang nesten med feltet inn på Stjernetråkken”. Og så holder vi jo selvsagt kjeft om at vi var med på en sprint og ikke en IronMan. Vi holder det på en ”Need to know”-basis sa man på 90-tallet. Gjelder fortsatt.

Bakgrunnen for klubben 3

Den siste grunnen for klubben var at det var enormt rom for forbedring i Norsk triatlon. Vi tenkte ikke på en manglende og dårlig elite, det er og var forbundets problem. Som breddeklubb er dette noe vi totalt ga og gir bengen i. Det som virkelig var sorgen, var at vi hadde så inderlig få og dårlige konkurranser, som selvsagt hadde sammenheng med at Norge kun har et par håndfuller med triatleter (mosjonist og ”elite”). Og hvorfor skulle man starte med triatlon når det ikke er noen konkurranser, og hvorfor skal man lansere nye konkurranser når det ikke kommer mer en 20–40 deltagere og det hele blir null kroner i klubbkassa osv. osv.

Norsk triatlon var i desperat behov for flere triatleter, flere konkurranser og mer liv, vi var mosjonister og det er mange flere potensielle triatlonmosjonister enn elitetriatleter – vi startet mosjonisttriatlonklubb.

Synes du dette ble for utstudert? Kanskje var forklaringen noe helt annet? Kanskje noen ville ha sin egen nettside i mars, bare kjedet seg i april, følte seg litt ensom i mai, likte å ha noe å fikle med i juni, eller ønsket å forsøke å styre andres fritid i august? Mulig det, men det ovenstående er allikevel faktorer som påvirket, som var bakteppet, da en bitte liten gjeng snakket om en ny klubb på vårparten i 2003. Målsetning: 10–15 medlemmer, drakter og egen nettside.

Hva er Oslofjord Triatlon i 2007?

Norsk triatlon og Oslofjord triatlon har forandret seg siden 2003. Klubben har godt over 100 betalende medlemmer, med en stor jentegruppe og medlemmer som dekker hele spekteret fra subbemosjonister til meget aktive triatleter. Oslofjord triatlon er nå en breddeklubb med medlemmer som kommer sist og medlemmer som kommer først og det er plass til alle. I Norge er det nå flere reine triatlonklubber og det er mange flere triatlonkonkurranser. Det er faktisk nesten en hver helg gjennom hele sesongen og da skal man ikke klage. Ikke på det.

Det er mange medlemmer rundt Oslo-gryta og det er der det er fellestrening svømming om vinteren og treningskonkurranser om sommeren. Vi andre er spredd rundt Oslofjorden og ellers i landet og klarer oss som best vi kan. Klubbens fundament er en felles identitet bygget opp rundt en egen nettside m forum, samlinger, treningskonkurranser, deltagelse i konkurranser som klubb og konkurranser vi arrangerer, egne drakter i egen design. Rett og slett å ha det moro med triatlon.

En klubb som vil vokse er en klubb som arrangerer og det gjør vi. Norseman Xtreme Triathlon (www.nxtri.com) var vi med å bygge opp i starten, ”På Rømmen triatlon” startet vi. Senere utviklet vi ”Stavernhelga” i starten av juli til å bli både barnetriatlon, kort triatlon og Seigmann triatlon som i tre år fra 2007 skal være NM langdistanse.

Klubben arranger også en treningstriatlonserie ved Bogstad, Busemann triatlon i høstnatta og IronDuck som er vårt lavterskeltilbud for alle som vil prøve langdistanse med visshet om å klare tidsgrensa. Vi har ingen. Akkurat som på det første IronMan på Hawaii.

Mosjonister har energi

Vi trodde at løsningen på problemet ”hvordan få fart på triatlon i Norge” var at det ble startet flere klubber som Oslofjord Triatlon? Hvorfor? Fordi mosjonister har mer energi! Den såkalte eliten har totalt fokus på seg selv, og det skal de ha, men ikke regn med at de skaper noe særlig løft for andre før de selv blir triatlonmammaer og -pappaer. Mosjonistene derimot har ideer og tør å prøve på noe nytt, og har tid og egne penger som de satser. For seg selv, for klubbvennene sine og kanskje også for sporten.

Vi kommer kanskje ikke så fort, men vi kommer mange

Vi startet med tre og nå er vi 120 (desember 2006). Og når en slik mail dumper inn i mailboksen er det greit å kunne fastlå at ”Jepp det er flere der ute uten et hjem” :

”Har trent hele livet, mest med vekter, men også endel løp og sykling. Har i flere år vært fascinert av triatlon, men har tenkt at det bare er for topptrente idrettsutøvere på høyt nivå. På hjemmesiden deres, så det for meg ut som om dere hadde lagt “lista” litt lavere? Jeg har ikke deltatt i noen konkurranser, men vurderer å gjøre dette i 2004. Har heller ingen stor erfaring fra konkurranser i løp eller sykkel, men litt. Det er ikke mange klubber jeg naturlig faller inn under, men jeg har helt klart 'dragning' mot Oslofjorden! Kommer nok aldri til å ligge på topp av resultatlistene, men ønsker en klubb som kan inspirere meg som mosjonist. Så da er spørsmålet igjen, er dette en klubb som er noe for meg?”

Hvis du lurer på noe om Oslofjord triatlon eller triatlon generelt så kan du kontakte oss, vi er en breddeklubb med plass til alle, uansett ambisjonsnivå. Det er et unntak, "eliteutøvere" som leter etter en klubb som skal ta vare på seg som toppidrettsutøver og har behov for egen trener, sponsor, reisestøtte og seiersbonus kan leite andre steder. Det får du ikke hos oss.

Ellers er det fritt fram, du får det du er med på å skape.

Hva betyr terskel, AT, VT og alt det der?[rediger]

Fem vanlige feil for nybegynnere i svømming[rediger]

Linker til sider om svømming[rediger]

Svømmevideoer fra Total Immersion

Svømmeinstruksjon

Mange videoer av ulike toppsvømmere

Japansk side med meget instruktiv animasjon av ulike svømmere

Video der man glimtvis kan se forskjellen mellom 2- og 4-takts benspark

Linker til sider om løping[rediger]

Run The Planet

Linker til sider om sykling[rediger]

Hvordan svinge på sykkel i nedoverbakker

Linker til forretninger som selger triatlonutstyr[rediger]

Nyttig når man skal kjøpe

Roadbike review - Omfattende omtale av alt mulig relatert til sykkel

- Google's liste over tributikker

- Open Directory sin liste over tributikker


Noen av de store

All3Sports.com

Nytro.com

Trizilla

SBR

TriSports.com

R&A Cycles


Andre

Cadence Cycle

Tri-zone

RB Cycles

TriandRun - En engelsk tri butikk

3-athlon.com

OneTri

Northwest Multisport

Longs Cycle

Sugroo.com Tri Store

Polar Discount.com

Bike Tech Miami

Mission Bay Multisport

CBike.com

RunningShoes.com

DogHead Design

Tri-Zone

Competitive Cyclist

Inside-Out Sports

Colorado Cyclist

Bike Nashbar

Performance Bicycle

Keith's Triathlon Shop

Road Runner Sports

Bike Tech Review - Omtale av alt mulig relatert til sykkel

Linker til nettsteder om triatlon[rediger]

Linker til utøvere[rediger]