Hopp til innhold

Smarte strømmålere (AMS)

Fra Wikibøker – frie læremidler
Ukategorisert: Denne modulen har ingen linker tilbake til boken den hører til. Den bør gjøres til en underside av boken den tilhører.

Regjeringen har lovbestemt at nettselskapene skal installere AMS strømmålere (Avanserte Måle- og Styringssystemer). Under § 4-2.Funksjonskrav står at målerne skal:

  • b) ha et standardisert grensesnitt som legger til rette for kommunikasjon med eksternt utstyr basert på åpne standarder
  • c) kunne tilknyttes og kommunisere med andre typer målere

NVE har bestemt at alle strømkunder skal få smart strømmåler (AMS) innen 1. januar 2019.

Det er tre hovedleverandører av AMS målere i Norge

Kommunikasjon[rediger]

For alle strømmålerne skjer kommunikasjonen til bruker over en HAN port/grensesnitt (Home Area Network). Alle har en RJ45/8P8C kontakt og bruker pinne 1 og 2. HAN porten er stengt ved leveranse av måleren og må åpnes av nettselskapet. HAN-porten (AMS-måler) er M-Bus Master og kommuniserer BARE med M-Bus SLAVER.[1] Data fra måleren strømmes, dvs tilkoblet instrument behøver ikke sende kommando. Informasjonen kommer som bytes kodet ifølge OBIS[2][3]

Kamstrup[rediger]

Aidon[rediger]

Aidons HAN interface er beskrevet her. Kommunikationen er med 1200 baud, ingen paritet. Data sendes i pakker innenfor en HDLC frame (High Level Data Link). Pakkene startes og avsluttes med flagget hexadesimalt 7e. Pakkene starter med en header på 8 bytes, se Green Book kapitel 8[3].

Kaifa[rediger]

Referanser[rediger]

  1. NVE Bruk av HAN-port
  2. COSEM Interface Classes and OBIS Object Identification System
  3. a b DLMS/COSEM Architecture and Protocols, Green Book