Salg

Fra Wikibøker – frie læremidler
Ukategorisert: Denne modulen har ingen linker tilbake til boken den hører til. Den bør gjøres til en underside av boken den tilhører.

Pyramidespill[rediger]

Både kjedebrev og pyramidespill er forbudt når det dreier seg om overføring av penger uten gjenytelser. Noen har prøvd seg med varianter hvor rapporter eller program på disketter skal kopieres og videresendes. Forsiktig! Dette er i gråsonen, men kan være meget innbringende om man finner det rette opplegget. Det mest kjente pyramidespill er melkesyresaken som trakk med seg flere tusen nordmenn. Dette gikk ut på at man kjøpte en bakteriekultur fra et firma, foredlet den hjemme og solgte den tilbake til et annet firma. Arrangørene brukte pengene som kundene betalte for kulturen, til å kjøpe tilbake de ferdige produktene. Disse ble bare kastet. På grunn av en voldsom økning i antall medlemmer ble det solgt kulturer for mange millioner. Disse pengene prøvde arrangørene å stikke av med før kulturene var ferdige og skulle betales. Så slo politiet til, og bakmennene fikk fengselsstraffer.

Nå melder Kapital at de samme personene er i gang med et nytt opplegg hvor de lover 70 % avkastning per år ved valutaspekulasjon. Som Kapital bemerker, om dette påfunnet hadde virket, ville de brukt det selv og ikke latt andre få del i det. Opplegget hvor man solgte disketter virket i all enkelthet slik: En person hadde dokumenter og program som var lagret på en diskett. Disse hadde en informasjonsverdi, slik at myndighetene ikke kunne si at det er overføring av penger uten gjenytelser. Denne disketten kopierte han og solgte til 10 personer for 150 kr stykket. Hver av de 10 personene kopierte disketten og solgte kopiene til 10 nye, samt sendte 10 kroner i “lisensavgift” til førstemann. Disse 100 kopierte disketter og sendte lisensavgift oppover i hierarkiet. Dette er et klassisk pyramidespill. Før eller senere går det i metning, og de som er nederst i pyramiden taper pengene de har sendt oppover fordi de ikke klarer å finne tilstrekkelig antall nye interesserte. Den veien går det med de fleste pyramidespill etter hvert.

En annen variant som ligner på melkesyresaken, er et “forskningsfirma” som annonserer etter planteobservatører. Man skal sende inn fire hundre kroner og motta blomsterfrø, plantepotte og vekstjournal. Tre måneder senere skal man sende inn den utfylte journalen og motta kr 5 000 for arbeidet. Uansett hvor mange som er dumme nok til å sende inn penger til firmaet, er det lite trolig at det er i virksomhet lenge nok til å betale tilbake noe. Da er nok fuglen for lengst fløyet. Noen har etablert organisasjoner i Danmark eller Tyskland mens medlemmene er i Norge. Derved blir det vanskeligere for myndighetene å følge utviklingen over landegrensene. Tilsvarende finnes det pyramidespill i Sverige som styres fra Norge. Et amerikansk firma har tatt i bruk Internett for å verve medlemmer til sine spill. Nesten tusen nordmenn har allerede meldt seg på, forteller arrangørene. Fire hundre kroner i innsats skal gi en halv million i fortjeneste på et par måneder. Tro det den som vil. Uansett så vil det i fremtiden komme mange slike utspill via Internett.

Bedrifter som ikke tilfredsstiller kundene, lever ikke så lenge at de kan angre sine feil.


Home Party[rediger]

Home parties eller hjemmesalg har noe til felles med network marketing, men salget foregår gjerne i vennegrupper, diskusjonsklubber, syklubber og tilsvarende. Ofte er det en vertinne som trommer sammen en gjeng; så blir produktene demonstrert enten av vertinnen eller av en selger. Vertinnen får vanligvis en viss prosent av dagens handel, enten i penger eller i produkter. Hvis du er utpreget sosial, liker å arrangere selskap og treffe stadig nye mennesker, kan dette være en god måte å tjene penger på. Hvor mye du tjener er egentlig bare begrenset av din egen stå-på-vilje. Du vil også ha tilfredsstillelsen av å spre produkter av høy kvalitet og få positiv tilbake-melding for dette. Ingen slike systemer varer lenge hvis produktene er annenrangs. Dårlige varer er utilfredsstillende for selgerne, og det ryktes raskt blant kjøperne. Ikke bare plastbeholdere, smykker og ansiktskremer selges på home party; slankepreparater er også populære. Hele påfunnet med slankeklubber er egentlig et slags home-parties.

Dette er en fin måte å selge produkter som trenger demonstrasjon, slike som sminke og kjøkken-redskaper. Tupperware er nok det mest kjente firmaet. De skiller seg fra MLM ved at forhandlerne ikke får provisjon av andres salg. Synes du det er pyton å drive med personlig salg, så ikke prøv deg verken på home-parties eller network marketing. Det hele blir bare et ork, og det er mange andre måter å tjene penger på.

En hjelpende hånd finner du lettest i enden på dine egne armer.


Franchise[rediger]

Mange av oss går med en gründer i maven - franchise gir en mulighet for å utnytte nettopp dette. Et morselskap har utviklet et godt forretningskonsept og gir så lokale forretninger muligheten til å bruke navnet, konseptet og goodwill mot en viss avgift. Fordelen er at du kan utnytte en god og gjennomarbeidet forretningsidé og har muligheten for å få hjelp og retningslinjer fra en erfaren organisasjon. Det finnes omtrent to hundre franchiseforetak i Norge. Det varierer fra organisasjon til organisasjon hvor sterkt reglene gjennomføres; fra utforming og fargevalg i butikkene til sentral styring av regnskap og fakturering. Norges Franchise Forening http://norskfranchiseforening.no/. Kikk også på www.franchise.org Ulempene med franchise er naturligvis at du må bruke et konsept som kanskje ikke passer verken for deg eller for lokalmiljøet. Det er heller ikke gratis, du må være beredt på å betale for både investeringer og konsulenthjelp. TransLogic www.translogic.no har oversatt konsept, avtaler og brosjyrer for mange norske franchise-foretak. Det sikrer at alle tekster er språkvasket og korrekturlest; trykkfeil i annonser og brosjyrer gir alltid et dårlig inntrykk.

Entreprenørånd[rediger]

Veldig mye har med innstilling å gjøre. En dame med en dyr pelskåpe tok i London en drosje ut til flyplassen. Da hun gikk av, snerret sjåføren ”En dag kommer revolusjonen, og da skal vi flå den kåpa av kroppen din!” Da damen kom til New York, tok hun en drosje inn til byen og da hun gikk av sa sjåføren: ”En dag skal også min kone ha en slik flott kåpe.” Hvem av disse tror du har best sjanse for å lykkes i å ha et godt og rikt liv?

Del godene er motto for snylterne, skap godene er mottoet for den som vil fremover i verden.