Peer Gynt (forkortet og modernisert versjon)/Fjerde handling/Scene 15

Fra Wikibøker – frie læremidler
Hopp til navigering Hopp til søk

språklig oppdatering av enkeltord og rettelser.

FJERDE HANDLING: SCENE 15[rediger]

FORTELLEREN: Peer reiser ut i verden. Han slår seg opp som skipsreder i Amerika, og tjener seg styrtrik på slavehandel og eksport av gudebilder. Men Peer vil noe mer: Han vil bli keiser over hele verden. Til det trenger han enda merflere penger. Det planlegger han å skaffe ved å gå i allianse med de undertrykkende tyrkerne i krigen mot de greske frihetsforkjemperne. Men han sviktes av sine rike venner, og planen går i vasken. Peer er blitt en middelaldrende mann. Han dyrker seg selv. Han lurer den unge beduinjenta "«Anitra"» til å tro at han er profet og innleder et forhold til henne. Men så viser det seg at det er hun som lurer ham. Hun var bare ute etter pengene hans. Peer forsøker seg en stund som historieforsker.

Imens sitter Solveig hjemme i hytta i skogen med reinsdyrhorn over døren, som Peer dro fra. Hun har ikke glemt ham, og hun venter på ham fremdeles.


FORTELLEREN: Peer drar til Egypt for å studere gammel arkeologi. Her blir han kronet til "«Keiser"» - på et galehus. Til slutt vender han hjem til Norge, som en gråskjegget grinete gammel gubbe. På vei til land, i Nordsjøen, blir det storm, og skipet han er ombord i forliser. Peer havner i sjøen og klamrer seg til en livbåt som ligger opp ned, sammen med skipskokken. Skipskokken er en fattig ung mann,. somHan har kone og barn hjemme som trenger ham. Livbåten kan kun bære vekten av én manmann. Kokken trygler om at Peer må la ham leve. Men Peer berger sitt eget liv ved å drukne kokken.

Peer kommer velberget i land, og er til slutt tilbake til der dette teaterstykket startet: Ved det gamle kvernhuset et sted i Gudbrandsdalen ....d, og er til slutt tilbake til der dette teaterstykket startet: Ved det gamle kværnhuset et sted i Gudbrandsdalen ....