Nettverkssalg

Fra Wikibøker – frie læremidler
Ukategorisert: Denne modulen har ingen linker tilbake til boken den hører til. Den bør gjøres til en underside av boken den tilhører.

Nettverkssalg, network marketing, multilevel marketing MLM og andre tilsvarende organisasjoner brukes for å markedsføre mange forskjellige produkter i de fleste land. Det betyr som navnet sier at man kjøper varer med rabatt, delvis for eget bruk og delvis for salg gjennom sitt sosiale nett; familie, naboer, venner og arbeidskolleger. Mange går aktivt ut og utvider nettet sitt med småannonser i avisene. Organisasjonene bak konseptet tilbyr ofte kurs, rådgivning og annen støtte. Network marketing brukes på produkter som selges via personlige anbefalinger, slik som hudpleie, smykker, vaskemidler, bilpleie osv. Kvaliteten må være god fordi salget baserer seg på at man legger sin egen prestisje og sitt vennskap bak produktet. Synes du det er trivelig å kontakte nye mennesker og liker direkte salg, kan du tjene mange penger på dette systemet.

Noen Network marketing opplegg fungerer som et slags pyramidespill hvor det viktigste er å bygge opp et hierarki av forhandlere som selger til hverandre. Pyramidespill kan være lønnsomt nok, for dem som starter spillet. Alle slike systemer sprekker imidlertid før eller siden, fordi pyramiden blir for stor. Husk at et produkt blir mellom 50 og 200 % dyrere for hvert ledd det går igjennom. Det betyr at en sjampo som koster 5 kroner fra produsenten, vil koste 40 kroner når den har gått gjennom tre ledd. Den kan umulig konkurrere med en flat organisasjon som importerer direkte og selger sjampoen for 18 kroner, uansett hvor god kvalitet man er overbevist om at produktet har. Skal du tjene store penger i slike systemer, må du komme opp til toppen, slik at du har mange selgere som hver gir deg en viss prosent av salget. Et sikkert tegn på å identifisere pyramidespill er hva man tjener penger på; er det produktene, eller er det på å verve nye selgere.

Så lenge man er aktiv til å selge idéen eller produktet, tjener man godt med penger. Network marketing er også en fin måte å teste ut nye produkter på. Du ser for eksempel en ny kikkert som du har tro på og bestiller 10 stykker som en prøveordre. Venner og kolleger liker også kikkerten, og du får solgt alle 10. Da kan du bestille 100 stykker og sette inn en liten rubrikkannonse. Går dette bra, kan du spørre produsenten hva han skal ha for 500 eller 1000 stykker.

På denne måten kommer du i gang uten å satse større beløp før du kjenner resultatet. La det imidlertid ikke utarte slik at du maser eller “prakker” produkter på dine venner og arbeidskolleger. De stoler på deg, og vil derfor lettere kjøpe av deg enn gjennom en postordre-forretning. Natures own, Herbalife, Oriflame og Miranda er kjente produkter for nettverkssalg. Glem det du har hørt om å bli rik i en fart, skal du gjøre det godt så må du jobbe for pengene. Mange MLM-selskaper er seriøse og har drevet lovlig i mange år. Før du begynner bør du imidlertid stille deg selv et par spørsmål. Er produktet salgbart? Ville du kjøpt det selv hvis du så det i butikken? Er prisen fornuftig (noen er tre ganger så dyre som konkurrentene)? Er du forpliktet til å kjøpe for et minimumsbeløp hver måned (den bindingen kan bli dyr)? Hvis du er i tvil om firmaet er seriøst, så sjekk med Direktesalgsforbundet www.direktesalgsforbundet.no på 22 74 99 90 eller NettverkNorge på 62 94 15 99 Her hos TransLogic www.translogic.no har vi funnet ut at det finnes tre typer mennesker:

 -  De som får ting til å skje. 
 -  De som er tilskuere til det som skjer. 
 -  De som lurer på hva i all verden som egentlig foregår.