Musikk/Hva er trinn

Fra Wikibøker – frie læremidler
Hopp til navigering Hopp til søk
Kapitler
Hovedsiden
Grunnleggende
Satslære
Hørelære

Med trinn menes de ulike tonene (trinnene) i en skala. Skala er italiensk for stige, og dette er et godt bilde på hva en skala er: både en skala og en stige består av trinn! Man sier også at avstanden mellom trinnene varierer, og dette definerer de ulike skalatypene.

Det finnes to typer trinn - hele og halve. Dur består for eksempel av "to hele og et halvt, tre hele og et halvt" trinn. Det er et utall av kombinasjoner av disse, men de vanligste skalaene har en kombinasjon av hele og halve som gjør at man ender opp på oktaven ovenfor der man startet. En oktav er til sammen tolv halve trinn. Et helt består av to halve. Da kan man si følgende om en durskala:

En durskala består av To hele og et halvt, tre hele og et halvt. Dette kan "oversettes" til: 2 + 2 + 1 + 2 + 2 + 2 + 1 = 12. Siden dette tilsammen blir tolv, er dette en skala som ender opp oktaven ovenfor utgangspunktet.

Dette viser også at det var en god grunn til at matematikk og musikk ble satt i samme bås, da musikkteori kan være ganske matematisk.