Linux:Ditt første møte med Unix

Fra Wikibøker – frie læremidler

Tilbake til Linux


Nå som du vet litt om bakgrunnen til Unix generelt, er det på tide å prøve selv. Dersom du ikke har et Unix-system tilgjengelig – slapp av, len deg tilbake og les. Vi kommer siden fram til hvordan man installerer Linux (et Unix-lignende operativsystem) på en vanlig pc.

Det er også svært viktig å være klar over at Unix og Linux kan være svært mye forskjellig – det du ser her, behøver ikke være representativt for hva du vil møte.

Fil:Gnome28.gif
Et GNOME-skrivebord

Når du setter deg foran et Unix-system, blir du typisk ønsket velkommen av en innloggingsskjerm. Her taster du ditt brukernavn og passord, og blir logget inn. Når du har gjort dette, vil du se ditt brukermiljø – typisk GNOME eller KDE dersom det er en grafisk innlogging.

Gnome og KDE har mange likheter med andre grafiske systemer som Mac OS og Windows, men ettersom du utforsker nærmere vil du merke flere viktige forskjeller – særegenheter som er spesielle for akkurat dette miljøet. Et typisk trekk er «virtuelle skrivebord» !screenshot med pil og runding!, som oppfører seg som om du skulle hatt flere separate fysiske skjermer. Slik kan du lettere holde orden på mange åpne programmer på en gang.

Om du nå ønsker å gå på nett, finner du alltid en nettleser – som regel legges Firefox med, men du kan også finne andre. For skriving etc. finnes blant annet OpenOffice – som denne boka er skrevet i.

Det beste rådet for å lære, er å prøve, lese, og spørre. Gjør du det, og du vil lære fort. En viktig ting å huske er at selv om mye på overflaten likner ting du sannsynligvis har sett før, er oppbygningen under overflaten svært ulik for eksempel Windows. Dette betyr at du som regel ikke kan overføre kunnskap om hvordan administrere et Linux-system direkte fra hvordan en administrerer et Windows-system, da prinsippene er svært forskjellige. Det du derimot kan overføre, er vilje og evne til å lære.