Kokebok:Jevning

Fra Wikibøker – frie læremidler

Jevning kan brukes for å tykne saus, supper, grøt, stuing og lignende. Den lages av mel og væske eller fett, men det kan også brukes puréer av stivelsesrike grønnsaker eller eggeplommer. Metodene kan variere, men vil kunne avhenge av hvilken meltype og hvilken væske, fett eller fortykningsmidler som brukes.

Mel og væske[rediger]

Mel og væske kan blandes kaldt. I kald jevning er det ofte en fordel å ta utgangspunkt i like deler mel og væske, og spe ut jevningen til ønsket konsistens etter at den er rørt eller ristet helt jevn. Maismel, potetmel, og lignende meltyper egner seg godt til slike jevninger.

Ingredienser[rediger]

  • 1:1 mel og væske (ofte vann)

Framgangsmåte[rediger]

Rist eller rør blandingen jevn. Tilsett den i det du ønsker å tykne under omrøring.

Mel og fett[rediger]

Mel tilsettes i blandingsforholdet 1:1 i oppvarmet fett og spes ut med ønsket væske til ønsket konsistens.

Ingredienser[rediger]

  • 1:1 mel og fett (ofte smør)

Framgangsmåte[rediger]

Tilsett melet i oppvarmet (smeltet) fett, og rør det jevnt. Spe ut med ønsket væske litt og litt under omrøring, pass på å få blandingen helt jevn mellom hver gang det tilsettes mer væske. Det bør tilsettes under 1/3 av den totale mengden for å unngå at det klumper seg.

Puréer[rediger]

Godt kokte grønnsaker som inneholder rikelig med stivelse egner seg til jevning, spesielt sammen med kraft. De moses fint med stavmikser, kjøkkenmaskin eller ved å presses gjennom en finmasket rist.

Eggeplommer[rediger]

Eggeplommene vispes og deretter tilsettes oppvarmet væske i eggeplommene under omrøring. Deretter kan jevningen helles i blandingen som skal jevnes og røres inn. Hvis det kokes etter at eggeplommene er tilsatt vil det skille seg.

Kilder[rediger]