Joomla:Trinnvis forklaring av installasjon

Fra Wikibøker – frie læremidler
Kapitler
Hjem
Teknisk
Design
Innhold
Utvikling
Diverse

Denne artikkelen forklarer hvordan man installerer Joomla på en riktig konfigurert server. Har du ikke det, se artikkelen vår om Konfigurering og systemkrav for server.

Last ned[rediger]

Det første som må gjøres er å laste ned den nyeste versjonen av Joomla. Her har du mange muligheter. Du kan besøke det offisielle nettstedet, joomla.org. Du kan også ta en titt på det offisielle utvikling og bidragsnettstedet mamboforge.net. Naturligvis kan du også laste det ned på mambonordic.com

Etter du har lastet ned, sitter du med en fil i ett eller annet pakkeformat. Er det i formatet "zip", støtter windows XP dette automatisk, og du trenger ingen tillegsprogrammer - den som ligger på mambonordic.com er i dette formatet. De øvrige nettstedene kjører kanskje andre likende formater, som "gzip", men dette støttes ikke av Windows. Da må du ha et tillegsprogram, og WinRar er det beste alternativet. Dette er gratis, og kan lastes ned fra Rarlabs.com

Når du endelig er klar til å pakke ut - pakk det ut!

Last opp[rediger]

Etter du har lastet ned Joomla, må du få det på en kompatibel server (se øverst). Vi tar utgangspunkt i at du ikke har denne hos deg selv, men at den står i ett eller annet serverrom hvor du må bruke FTP for å få tilgang.

Da må du altså laste opp filene til serveren med et FTP program. Windows har et innebygd, men det er ikke avansert nok til at man kan installere Joomla med det. Jeg anbefaler et program som heter SmartFTP - det er gratis, og har alle funksjoner som trengs (og mer til). Du kan naturligvis bruke et helt annet program også, dette er opp til deg. Om du vet hva jeg snakker om, må altså programmet støtte CHMOD - dette gjør ikke windows sin FTP-klient.

Når du har fått tak i FTP-programmet, kan du begynne opplastingen. Akkurat hvordan dette gjøres varierer fra program til program, men vanligvis er det bare "drag and drop" over fra mappen med den utpakkede Joomla til vinduet med FTP-programmet. La opplastingen gå sin gang, det kan ta alt fra tre minutter til en halvtime, avhengig av hvor rask internettilkoblink du har.

Har du ikke peiling på FTP eller hvordan servere virker, snakk med den som administrerer serveren om hvor filene skal ligge: servere er konfigurert at om man går inn på internettadressen til serveren eller webhotellet, åpnes en viss mappe i filsystemet på serveren. Det er ikke sikkert at det er denne mappen som åpnes når du logger på med FTP-programmet, så som sagt - snakk med administrator eller en venn som har peiling (eller spør i [forumet på mambonordic.com])

Åpne i nettleser[rediger]

Etter at opplastingen er ferdig, skal mappen du har lagt Mambo i åpnes i en nettleser. Akkurat hvor dette er kommer helt an på situasjonen - som regel skal du bare skrive inn adressen du har, altså "www.mittdomene.com", men om du har lagt det i enn eller annen mappe skal dette være "www.mittdomene.com/mappe". Snakk med nevnte venn med peiling om du ikke henger med her.

Om du har gjort alt riktig, vil du få øye på Mambo sitt installasjonsgrensesnitt. I motsetning til mange andre liknende systemer, har Mambo et grafisk og ganske selvforklarende grensesnitt som guider deg gjennom installasjonen. Likevel hører vi at mange har problemer med dette, så vi forklarer dette steg for steg her.

Resten av artikkelen vil bli skrevet ferdig snart!
Fint om ingen legger noe særlig til, gjør det heller 
etter at jeg har skrevet den ferdig!

August Lilleaas


Grensesnittet[rediger]

Pre-installsjon[rediger]

Det første som skjer er at Mambo tester serveren og om den kan brukes til Mambo. Får du ikke opp noe i det hele tatt kan du være helt sikker på at serveren ikke virker, får du opp noe kjører mambo noen grunnleggende tester.

Den ene delen sjekker de mest sentrale elementene. Den sjekker at PHP er i versjon 4.1 og over, at php støtter zlib, XML og MySQL, at mappen mambo er lagt i er skrivbar og at man har en session save path. PHP er programmeringsspråket Mambo er skrevet i. Zlip er støtte for komprimering og dekomprimering av filer, dette trenger Mambo til utpakking av komponenter, moduler etc. XML trengs til det meste! MySQL er databasen, hvor Mambo har lagret alt innholdet og mye av oppsettet. Disse fire elementene må være på plass. Om de ikke er OK, se artikkelen vår om konfigurering og systemkrav for server der alt dette forklares grundig.

Den delen som sjekker om configuration.php er skrivbar er lett å ordne - er den ikke det, skal du rett og slett sette chmod til 777 for mappen mambo ligger i. Trenger du hjelp angående chmod, se artikkelen vår om dette emnet.

Om "session save path" ikke er tilgjengelig, vil du ikke få mambo til å virke. Dette er en instilling som må gjøres på serveren, så kontakt serveransvarlig eller support til webhotellet om denne ikke er OK.

Anbefalte instillinger[rediger]

Neste del tar for seg instillinger i PHP. PHP er som nevnt språket Joomla er skrevet i, og dette systemet har en del instillinger som kan variere fra server til server. Alle disse instillingene bør være korrekt for at Joomla skal virke optimalt, men det er ikke absolutt nødvendig. Om alt ikke er på plass er det ikke sikkert at alle funksjonene i Joomla virker, men du vil i hvertfall få installert det og brukt de mest grunnleggende funksjonene. Den som kanskje er viktigst at er OK er file uploads, da man ikke kan laste opp bilder eller tillegsfunksjoner via Joomla om denne ikke virker - dette må da gjøres manuelt, noe som er tidkrevende og lite effektivt.

Rettigheter[rediger]

Det er en del mapper som Joomla må ha full tilgang til, og de står listet opp under installasjonen. Er noen av disse mappene ikke skrivbare for Joomla må du fikse dette ved å sette chmod til 777 på denne mappen. Trenger du hjelp angående chmod, se artikkelen vår om dette emnet. Du trenger ikke å gjøre dette på alle undermappene - bare de mappene som vises av Mambo.

Da alt dette er i orden, kan du forstette installasjonen ved å trykke "next" øverst til høyre.

Lisens[rediger]

Denne siden er lisensen til Joomla Open Source. Om du er kjent innenfor miljøet oppdager du raskt at dette er en helt vanlig GNU/GPL-lisens. Det er et hav av juridiske tolkninger på denne lisensen men kort fortalt vil det si følgende:

  • Du kan distribuere Joomla og ta det betalt for det.
  • Du kan modifisere Joomla med innhold, design og funksjonalitet og ta betalt for det.
  • Du kan ikke modifisere lisensen eller endre på copyrighten.
  • Du trenger ikke å vise en "Powered by Joomla Open Source"-logo på nettstedet.


Kort fortalt kan du ikke late som om du har laget Joomla men du kan ta deg betalt for videre distribuering og modifisering.

Denne lisensen må leses og godkjennes for at du skal kunne fortsette. Les den, hak av for at du godkjenner den og trykk på "Next" øverst til høyre.

Databasen[rediger]