Hvordan lage hjemmeside

Fra Wikibøker – frie læremidler

Hvordan lage hjemmesideUtviklingsfase: 00% (ved {{{2}}})


  


Hvordan lage en hjemmeside[rediger]

Du skal gjennom denne boken lære hvordan du kan lage din egen nettside. Hjemmesider er morsomme, du kan dele bilder og tekst, samt video. Du kan være anonym, eller du kan koble opp webkameraer i huset ditt å publisere videoene online, i sanntid. En måte å gjøre det på er med en egen server. Men det enkleste er å leie seg inn på en annen server (hosting, også kalt å leie et webhotell). Det finnes både gratis og betalt hosting, jeg bruker denne gratis webhosten med meget gode resultater. Om du velger hosting kan du hoppe ned til "Jajaja.. kom til poenget! Hvordan lager jeg hjemmeside?"

Her er et tips: For å lage en hjemmeside (eller nettbutikk), bør du velge en løsning som er enkel å bruke og som inneholder god funksjonaliet og pen design. Det finnes flere gode hjemmesideprodukter, som Proff hjemmeside eller nettbutikk eller løsninger der man kan velge å starte en halvfabrikat hjemmeside eller nettbutikk. Begge deler fungerer, og er helt avhengig av ditt behov og kompetansenivå.

Hvordan lage en nesten gratis hjemmeside[rediger]

I senere tid har det kommet flere aktører på markedet. Opprinnelig handlet denne artikkelen om A5world.no, men de eksisterer ikke lenger. Det er noe av problemet med helt gratis løsninger: det er ikke mye økonomi i det. Men det finnes rimelige selvbetjente løsninger hvor man kan lage sin egen hjememside. Da kan man både få erfaring og glede av å lage hjemmesiden selv, men også få kundestøtte dersom det trengs. Ta en titt her: www.lagehjemmeside.no

Med egen server[rediger]

Hva er en server?[rediger]

En server er en boks, en datamaskin som er koblet til ett nettverk, slik at klientdatamaskinene kan koble seg opp mot den og hente ut informasjon. Kort forklart, fungerer en server på følgende måte: En datamaskin legger informasjon inn på servern, en annen henter det ut. Informasjonen er tilgjenlelig for alle og en hver (hvis servern er koblet opp til internettet). Du kan imidlertid beskytte mapper på servern din. Du skal lære mer om beskyttelse av mapper med .htaccess senere.

Hvordan bygger en server opp adressen?[rediger]

På serveren din har du filer og mapper. Utfra domenet ditt, bygger og organiserer servern internettadressen etter navnet på filer og mapper. Hvis du f. eks. har lagt ett bilde i mappen "diverse", også i en ny mappe "materialer", og en ny "diverse_bilder", og enda en ny "sommern_08", og bildet ditt heter sommerbilde1.jpg, vil adressen til bildet bli følgene: http://www.dittdomene.no/diverse/materialer/diverse_bilder/sommern_08/sommerbilde.jpg.

Merk deg at senere vil jeg definere mapper med en skråstrek foran, i stedet for å si ...i mappen "diverse, så i mapen "metarialer", så i ma... vil jeg heller si i banen /diverse/materialer/diverse_bilder/sommern_08/sommerbilde1.jpg.

Koble til servern[rediger]

Da henviser jeg til manualen som skal være tilgjengelig fra firmaet der du hoster servern sin webside.

Jajaja... kom til poenget! Hvordan lager jeg hjemmeside?[rediger]

Som sagt, det første du trenger, er en server. Det finnes en rekke leverandører av servere på nettet. Google it! Så, når du har funnet en passende server, som kjører Apache, er du klar til å begynne! (Apache fordi guiden er tilnærmet Apache systemet. I praksis er dette en Linux-basert server. Når du bestiller webhotell (plass på server) så må du som oftest velge mellom Linux (php) eller Microsoft (.net). Velger du Linux, så velger du i de aller feleste tilfellene en server med Apche.

Kommunisere med servern[rediger]

For å kommunisere med servern trenger du ett ftp-program. Jeg anbefaler FileZilla. Her finner du en norsk video som viser deg hvordan du bruker FTP-programmet FileZilla.

Enklest mulig byggning av sider[rediger]

Du trenger også en såkalt HTML behandler. Jeg anbefaler PsPad (for PC). Denne er helt gratis, og du kan lagre siden direkte på nettet (du trenger ikke et FTP-program før du vil laste opp f. eks. bilder). Bruker du Mac, så gå til App Store og finn programmet Taco HTML editor. Det koster litt, men er godt å bruke. Om du vil gjøre det enkelt, kan du bruke maler (se dette). Du kan også bruke en online hjemmesidebygger (se Hjemmesidebygger)

Maler[rediger]

Maler er en helt grei måte for å lage hjemmesider. På engelsk kalles dem ofte for "themes" eller "templates". Du sparer deg for arbeidet med å lage stilen, og må kunn ta deg av selve innholdet. Det finnes mange gratis maler her. Disse er topp moderne maler basert på Bootstrap, som også gir deg muligheten til å legge inn funksjoner som aktive tabber (faner) med mer.

Hjemmesidebygger[rediger]

Dette er det aller enkleste alternativet. Med for eksempel min gratis webhost får du en gratis bygger som på tre trinn lager en passende hjemmeside. Denne finnes også på norsk.

Koding[rediger]

For deg med for mye fritid kan jeg anbefale å kode siden selv. En grei guide for å lære dette finnes på dansk og engelsk. Her kan du lære HTML og CSS. Om du bruker en mal, trenger du kun å lære HTML. Hvis du er helt blank på HTML, kan det være lurt å ta en titt på dette norske videokurset i HTML og CSS som en introduksjon.

.htaccess og .htpasswd[rediger]

Disse to filtypene er til for å styre enkelte systemting i Apache. Du skriver en komando per linje. .htaccess virker på alle mappene under, så /mappe-a/.htaccess virker på /mappe-a/mappe-b og /mappe-a/mappe-c, men ikke på /mappe-d. Obs: .htaccess vil ikke nødvendigvis fungere på php prosesser dersom systemet også kjører NGINX.

DirectoryIndex[rediger]

Denne komandoen kan du bruke om du ikke vil at startsiden din skal være index.htm. Et eksempel:

DirectoryIndex start.htm side.htm index.htm

Med dette eksempelet vil serveren servere start.htm i stedet for index.htm. Om den ikke finner start.htm vil den se etter side.htm. Om den ikke finner denne, vil den prøve index.htm som siste utvei, og om den ikke finner denne vil den vise alle filene som er i mappen. Dette er ofte en sikkerhetsrisiko, så bruk kommandoen under for sikkerhets skyld

Options -Indexes[rediger]

Denne kommandoen stenger muligheten for å vise filene i en mappe. Du vil i stedet få en feilmelding: 403 Forbidden. Skriv:

Options -Indexes


Ok, da starter vi å bygge forsiden![rediger]

Det første du må gjøre, er å skrive noe a-la "Denne websiden er under utvikling" eller "Siden kommer snart" eller noe. Velg Publish og følg instruksene i vinduet som lar seg åpne. Siden dette er hovedsiden din, altså den som åpner seg når du skriver www.dittdomene.no, så MÅ den hete index.html. Dersom den har NOE ANNET navn, vil ikke siden åpne seg og "default" side vil åpne seg.

Gratulerer, prøv å skriv webadressen din å se hva som skjer! Siden med teksten du skrev kommer fram. Du har nå startet webside din. Nå kan du fortsette å bygge på siden din. Husk at forsiden må hete index.htm, enten det er den fila som skal åpne seg i en ny mappe, eller når du skriver webadressen din.


Hvordan få hjemmesiden indeksert i søkemotorene?![rediger]

Når din hjemmeside er klar slik at hvem som helst kan se den ved å gå til http://www.dittdomene.no så ønsker du nok å få den synlig i søkemotorene. Det er i utgangspunktet veldig enkelt. Det eneste du trenger er å sørge for å få en link inn fra en annen nettside (som Google besøker) til din hjemmeside. Det absolutt enkleste er kanskje å skrive noen kommentarer på noen blogger. Legg inn din hjemmesideadresse når du skriver kommentaren (la den være saklig), og ofte vil da ditt navn bli en link. Den kan søkemotorene følge. Alternativet er å få hjelp av noen som eier en indeksert nettside, og be dem linke til din hjemmeside. Da er det normalt bare snakk om dager inntil din hjemmeside er indeksert.

OBS: Du trenger ikke å "submitte" din hjemmeside til søkemotorene.

Meta-informasjon[rediger]

Husk å legge inn god meta-informasjon på din hjemmeside. Meta-informasjon betyr "skult" informasjon som brukes for å kategorisere eller hjelpe med å indeksere en hjemmeside bedre. Søkemotorene bruker denne informasjonen din til å forstå hva din hjemmeside handler om, og hva du mener er viktigst med siden. Det kan være vanskelig å skrive den bra, så se tips for seo og generator her (gratis). Skriv kort, konsist og tenk følgende:

Meta-title: Tenk på den som overskriften i en avisannonse. Kort. catchy og fengede. Meta-description : Tenk på den som en kort annonsetekst som skal ytterligere fenge, samt skape nok oppmerksomhet til å klikke inn på din hjemmeside.

Grunnen til dette er at Google og andre søkemotorer som regel bruker nettopp meta-title som "overskrift" og "meta-description" som presentasjonstekst. Og du ønsker å "selge inn" et klikk til leseren.

Formattering av HTML[rediger]

Det finnes forskjellige formatteringer. < h1 > < / h1 > Angir den viktigste overskriften på ditt nettsted. < h2 > den nest viktigste, og slik går det med 3,4,5 og 6. Så kan du bruke < b > eller < strong > til å gjøre skrift fet. Vidree < i > eller < em > til å skråstille tekst. Alle disse formatteringene gjør man som regel på teksten dom forfatteren mener er viktigst. Dermed legger søkemotorene godt merke til det. Bruk derfor dette besvisst til å "fortelle" søkemotorene hva som du mener er viktigst på din hjemmeside. Det vil hjelpe søkemotorene å rangere din hjemmeside bedre på de frasene du legger inn der (ordbruk).

Dersom du ikke er fornøyd med din rangering i Google-resultatet kan du få hjelp i forskjellige forum, eller ta kontakt med firma som driver med synlighet i Google. Et av de firmaene som har jobbet lengst med synlighet i søkemotorene er FlexWeb AS. De startet opp med dette allerede før "Google" var kjent i Norge.


Jeg vil fortsette å skrive på denne boka når jeg får tid. Da skal jeg komme tilbake til: Integnering av koder Indexere siden din i søkemotorene (Google, Yahoo!, Ask etc.)