Hopp til innhold

GIMP/Bildebehandling i skolen

Fra Wikibøker – frie læremidler

GIMP i skolen. GIMP er et fotoredigeringsprogram opprinelig laget for Unix. GIMP er også endel av programvarepakken i Skolelinux. GIMP er derfor aktuelt i mange skoler. GIMP finnes også for Windows. Programmet er et kraftig grafisk verktøy. Det er sammenlignet med Adobes Photoshop som er størst på markede. Photoshop er dyrt og er derfor uaktuell for de fleste skoler. GIMP er derimot gratis. GIMP har et noe tungvint brukergrensesnitt. Et digitalt kamera er etterhvert blitt vanlig å bruke i skolen. De nyttigste funksjonene i GIMP i forhold til et slikt kamera er beskrevet på denne siden. Det er bare litt bearbeidelse som skal til for å forbedre bildene betraktelig.

Hvorfor lære fotoredigering i skolen ? I forhold til den nye lærerplanen. I den nye lærerplanen skal elever i kunst og håndverkfaget eksperimentere med visuelle virkemidler Fra 4.klasse skal elevene kunne " bruke enkle funksjoner i digitale bildebehandlingsprogram."(Kunnskapsløftet s.94) Fra 7.klasse skal eleven kunne: " fotografere og manipulere bilder digitalt og reflektere over bruk av motiv og utsnitt" (Kunnskapsløftet s.95)

Verktøy. Digitale bilder er endel av skolehverdagen. Da er det nyttig i mange fag og sammenhenger å ha full kontroll over bildefiler, størrelse, utskrift etc.

Lek. GIMP og fotoarbeid på dataen er utrolig gøy, både for elever og lærere.