Hopp til innhold

Et dukkehjem (forkortet og modernisert versjon)/Introduksjon

Fra Wikibøker – frie læremidler

FORTELLEREN:

Vi skal nå vise Henrik Ibsens skuespill «Et dukkehjem» fra 1879. Dere skal få se en forkortet og språklig modernisert utgave. Stykket er i 3 akter, og sceneteppet vil gå igjen og opp mellom hver akt. (Sceneteppet går opp.) Dette er stuen til familien Helmer. En hyggelig og smakfullt men ikke kostbart innrettet stue. Det er vinter, og de har fyrt i ovnen. Her er døren til entreen. Der er brevkassen (eller postkassen som vi ville si i dag). Det er lås på, og det er bare Torvald som har nøkkelen. Her er døren inn til Torvalds arbeidsværelse. Han har hjemmekontor, og det også en egen inngang til kontoret fra entreen. Døren til spisesalen inn der til høyre. På motsatt side: døren til barneværelset.

La oss så presentere personene i stykket:

Advokat Torvald Helmer. En skikkelig og alvorlig mann. Arbeidsnarkoman. Han er akkurat blitt tilsatt som direktør i Aksjebanken. Gift med Nora.

Nora Helmer. Torvalds kone. Hovedpersonen i stykket. Glad i godterier. Elsker å ha det gøy og shoppe.

Nora og Torvalds tre barn: Ivar (eldst), Bob og lille Emmy.

Barnepiken, Anne-Marie. Hun er godt opp i årene. Likevel har hun tittelen «barnepike». Slik var det på 1800-tallet: Noen rike overklassefolk med fine titler (sånn som Torvald), og noen fattige underklassefolk med ikke fullt så fine titler. Anne-Marie tilhører underklassen; hun kommer fra fattige kår. Som ung ble hun gravid utenfor ekteskap. Barnefaren stakk av. Anne-Marie valgte å sette bort barnet sitt til noen andre , da hun fikk tilbud om å bli amme for Nora da nora var baby. - eller hun følte vel selv at hun ikke hadde noe valg. - Nora har aldri hatt noen mor. Det går ikke fram av stykket hva som skjedde med moren til Nora. Men det var ikke helt uvanlig at mødre på den tiden døde i forbindelse med fødsel eller som følge av komplikasjoner etter fødsel. I overklassen var det vanlig å ansette «ammer», altså kvinner som har født barn og som derfor har melk i brystene, til å amme overklassens barn. Dette var før Nestlé's morsmelkserstatning. Og det var altså slik Anne-Marie kom inn i Noras liv. Da Nora selv ble mor, fikk Anne-Marie jobben som barnepike.

Bybudet. Ikke noen viktig person i stykket. Men han bærer et juletre for Nora i begynnelsen av første akt.

Fru Linde, en barndoms​venninne av Nora. Hun er fra et annet sted, men er nettopp kommet til byen for å søke arbeid. Fru Linde og Nora har ikke sett hverandre på 10 år, siden før de ble gift. Fru Linde har vært gift med en mann som hun ikke elsket, fordi hun trengte noen til å forsørge seg så hun kunne ta seg av sin gamle syke mor og sine to yngre brødre. Nå er hennes mor død. Lille​brødrene hennes er blitt voksne og klarer seg selv, og hun er blitt enke og har ingenting å leve av, og ingen å leve for. Hun føler seg sliten, gammel og tom.

Sakfører Krogstad. Skurken i stykket. Er kjent som profesjonell utpresser. Har levd av å grave fram negativ informasjon om andre folk, og tjene penger og oppnå fordeler ved å true med å offentliggjøre slike opplysninger. Sladder og snusk var god business den gangen, som det er i dag. Krogstad har i det siste klart å få seg en hederlig jobb, i Aksjebanken, hvor Torvald Helmer nå skal bli sjef. Krogstad og fru Linde har en gang i ungdommen hatt et kjærlighetsforhold. Men det tok slutt.

Doktor Rank. Torvalds ungdomsvenn, og Noras gode venn også. Kommer på besøk til Nora og Torvald hver dag. Lider av alvorlig tuberkulose. Tuberkulose var en utbredt sykdom på 1800-tallet, og en vanlig dødsårsak. Dette var før antibiotikaens tid, og det fantes ingen kur for sykdommen, i hvert fall ikke for så syke folk som doktor Rank. Men Rank driver og foretar legeundersøkelser på seg selv i all ensomhet. På den måten får han vite hvor dårlig det står til med ham, og hvor lang tid han har igjen å leve. Det er ikke veldig lenge.

Helene. Stuepiken. Det er hun som gjør alt husarbeidet, lager mat, ordner til. Rydder. Vasker. Gjør nødvendige ærender. Åpner døren og tar imot besøkende som ringer på, selv om det skulle være midt på natten (som om hun ikke har lang nok arbeidsdag fra før). Helene tilhører også underklassen (utvilsomt).

Det er julaften. Torvald sitter inne på kontoret og jobber. Barna er ute med barnepiken og kjører kjelke og leker i snøen. Stuepiken Helene har sikkert sin fulle hyre med å stelle i stand til jul. Og Nora ... hun er ute på shopping.