Boken Om Linux/Kapittel 27

Fra Wikibøker – frie læremidler

27: Ressurser via Internett[rediger]

Informasjon via Internett[rediger]

Ønsker du å vite mer? Du finner massevis av informasjon om Linux-operativsystemet på Internett. Med Internett-tilgang, har du muligheten til å laste ned forskjellige Linux-versjoner, og distribusjoner, Du har også muligheten til å lese forskjellige Linux-tidsskrifter, delta i forskjellige Linux-baserte nyhetsgrupper og mye mer.

Informasjon fra bedrifter som kjører Linux[rediger]

Ønsker du ikke å bruke nettet som medium kan du som alternativ kontakte en norsk bedrift eller en offentlig etat som kjører Linux. Du vil finne at Linux kjøres i alle større bedrifter og offentlig etater. Eksempler på mindre bedrifter, offentlig etater og skoler som kjører Linux er Bibliotek-Systemer, EDB Novit, Gule Sider, Handelshøyskolen BI, Høgskolen i Østfold, Høyskolen i Agder, Høyskolen i Oslo, NTNU, NIJOS, UNINETT, Norsk Polarinstitutt, AS Trondheim Trafikkselskap, Oslo Kommune og TeleCast Norge AS. Alle større bedrifter i Norge kjører Linux som for eksempel Statoil, Orkla, Telenor, TV2, Felleskjøpet, BBS, COOP, Elkjøp og Bohus. De største Linux klient-installasjonene har Universitet i Oslo, Posten, Sarpsborg kommune og Bergen kommune. Fra Skolelinux sine hjemmesider vil du se at mange skoler har valgt Linux både som serveroperativsystem og klientoperativsystem.

Norske Linux-brukergrupper[rediger]

Nedenfor har jeg adresser som gir deg nyttig informasjon om norske Linux-brukergrupper og IRC-kanaler.

WWW-adresse Type WWW-ressurs
http://blug.linux.no/ Bergen Linux-brukergruppe
http://www.hobbits.no/trolug/ Trondheim Linux-brukergruppe

Norske forum[rediger]

linux1.no Linux1 Norsk forum

Engelske forum[rediger]

linuxforums.org linuxforum

forums.opensuse.org forumet for opensuse

ubuntuforums.org ubuntu forum

Generelle webressurser[rediger]

På neste side har jeg adresser som gir deg nyttig informasjon om Linux-kjerneutvikling, brukergrupper og andre linker.

WWW-adresse Type WWW-ressurs
http://www.linux.org/ Linux Internasjonalt
https://slashdot.org/ News for nerds and stuff that matters.
https://www.kernel.org/ Her legger Linus Torvald ut de nyeste Linux-kjernene.
http://www.linuxjournal.com/ Her finner du generell informasjon om hva du kan bruke Linux til, både på jobb og privat. Fra dette nettstedet finner du mange nye pekere.

Distributørenes webressurser[rediger]

Hver Linux-distributør vedlikeholder sine egne webtjenere. Mange av disse har igjen andre webtjenere som fungerer som speiltjenere (kopier). Red Hat, Debian og Slackware web-"sitene" inkluderer komplette nedlastbare versjoner av egne Linux-distribusjoner. Prøv de forskjellige adressene hvis du ønsker mer informasjon.

Maskinvare og leverandører[rediger]

Du finner stadig flere maskinvare leverandører som støtter Linux. Under har jeg liste noen av de største.

WWW-adresse Type WWW-ressurs
http://www.linux-on-laptops.com/hp.html Linux informasjon fra HP
http://www-03.ibm.com/systems/no/linuxone/index.html?&S_PKG=&S_TACT=C473034W&iio=BSWG&jm=-&cmp=STG+Nordics+DKIs&ct=C473034W&cm=k&cr=google&ck=linux&ccy=no&MAMID=566&tm=s&cs=p&mkwid=s3ihzuFu3-dc_91340487972_4328nk2971 Linux informasjon fra IBM
http://www.mac.linux-m68k.org Linux på MC68K
http://www.macforum.org Brukergruppe for Mac

Linux på bærbar maskin[rediger]

Har du problemer med å installere Linux på bærbar maskin (laptop), gir følgende adresser nyttig informasjon:

Forskjellige FTP-ressurser[rediger]

Her har jeg en liste over de mest populære FTP (File Transfer Protocol)-tjenerne som tilbyr gratis nedlastning av Linux-distribusjoner, programmer og dokumentasjon:

Du finner mange programmer for Linux på metalab.

ftp://metalab.unc.edu/pub/Linux/

Denne siten er meget hardt belastet. Derfor er det betraktelig bedre respons på:

ftp://sunsite.uio.no/pub/linux/

ftp://ftp.nvg.ntnu.no/mirrors/sunsite.unc.edu/pub/Linux

Begge disse sitene speiler Metalab.

Linux-nytteprogrammer De forskjellige Linux-distributørene leverer i dag mye forskjellig programvare med sine pakker, alt fra tekstbehandlingspakker til spill. Under generell kontorbruk finner du StarOffice (http://www.staroffice.org/), som er en klone av Microsoft Office. Denne koster penger. Abiword (http://www.abiword.org/) er en open source tekstbehandlingspakke som kan lese Microsoft Word 97-format. GNU Image Manipulation Program (www.gimp.org) er en meget god Photoshop-klon som selvfølgelig er gratis. Gimp følger med de fleste Linux-distribusjonene. Ønsker du andre themes, skrifter og ikoner til ditt GNOME- eller KDE-miljø er KDE look (http://kde-look.org/) stedet for deg. Siste versjon av GNOME og KDE laster du ned fra http://www.gnome.org og http://www.kde.org. Disse har spesialisert seg på GNOME-programmer. Hjemmesiden til den verdenskjente nettleseren Mozilla firefox finner du på https://www.mozilla.org/nn-NO/firefox/products/. En egen nyhetsside med informasjon, nyheter og sladder finner du på www.mozillazine.org. Er du ute etter bare spill, 3D-drivere og annet, bør du sjekke adressene http://linuxgames.com og http://happypenguin.org . En komplett database over alle RPM-pakkene som finnes, finner du under http://rpmfind.net/. Er du ikke avhengig av RPM-formatet, finner du mange programvarelistinger for Linux under http://freshmeat.net, http://www.linux.com/directory/Software/applications, http://www.xnet.com.

Linux-publikasjoner[rediger]

Det kommer stadig nye Linux-publikasjoner på Internett. Nedenfor har jeg tatt med de mest populære:

Linux-relaterte nyhetsgrupper[rediger]

Nedenfor har jeg tatt med en liste over de mest populære Linux-relaterte nyhetsgruppene. Du har muligheten til å finne flere Linux-grupper ved å sjekke nyhetstjeneren til din lokale Internett-leverandør. Er du ute etter informasjon, men vet ikke hvilken nyhetsgruppe du skal prøve deg på, kan webstedet http://searchlinux.com som drives av C|net, hjelpe deg.

Har du problemstillinger spesifikt rundt Red Hat Linux, kan disse nyhetsgruppene være til hjelp:

Det finnes også norske nyhetsgrupper.

Elektronisk dokumentasjon Nedenfor har jeg tatt med en liste over de mest populære sitene som kan tilby deg dokumentasjon rundt Linux. Du finner også komplette elektroniske bøker. Det eneste du trenger, er en skriver.

Open Source kildekode Hvis du er interessert i å bruke og/eller utvikle fri programvare bør du melde deg inn i Faggruppen for Fri Programvare. Formålet for Faggruppen For Fri Programvare (F3P) er å øke kompetansen innen fri programvare ("Open Source"), for eksempel GNU/Linux, både innad og utad. Dette omfatter både ren teknisk kompetanse (installasjon og bruk av programvare etc.) og organisatorisk, idemessig og politisk kompetanse (kjennskap til hvordan fri programvare fungerer økonomisk og organisatorisk, og hvordan den vil påvirke prosesser, organisasjonsstrukturer og miljø/kultur i en bedrift). De ønsker også å fremme Open Source-tenkning i informasjonspolitiske diskusjoner, og å bidra til økende utbredelse av kulturer og organisasjonsformer basert på fri programvare og åpne formater generelt i samfunnet. F3P vil regelmessig avholde møter, seminarer og workshoper om aktuelle temaer, for eksempel opplæring i GNU/Linux. Sjekk adressen:

Forhandlere og kompetanse i Norge[rediger]

I Norge får du kjøpt Linux fra Dell\HP. En av de som var først ute med å distribuere Linux i Norge, var Akademika på Blindern (også postordre). Akademisk Kvarter ved Universitetet i Tromsø fører mange Linux-bøker og CDer. CD-ROM Butikken selger Linux-produkter fra Red Hat og Walnut Creek, Vertech AS i Bergen er Caldera-forhandler. Av andre kjente bokhandlere kan jeg nevne: Norli i Oslo, Tapir i Trondheim og Universitetsbokhandelen i Bergen.

Det største selskapet i Norge som har spesialisert seg på åpne systemer og Linux er Linpro. Linpro utfører konsulenttjenester, holder kurs og kan leverere kundespesifiserte PCer med Linux forhåndsinstallert.

Linnet i Oslo tilbyr konsulenttjenester for Linux. De setter opp alt i fra klienter til større nettverk basert på Linux.

Connective AS i Oslo forhandler Red Hat og kan leverere kundespesifiserte PCer med Linux forhånds installert.

Troll Tech i Oslo utvikler programmer under Linux. De kan også tilby konsulenttjenester på Linux-plattform.

LinTech AS er SuSE-distributør og Gold Partner og selger mange SuSE-produkter foruten konsulenttjenester.

LinuxLabs AS i Oslo er Red Hat Linux-sertifisert. Holder Red Hat Linuxkurs, konsulenttjenester for de fleste løsninger som benytter fri programvare.

NorConnect i Oslo holder kurs og tilbyr konsulenttjenester.

Open Systems Consultants kan tilby konsulenttjenester på Linux, tilretteleggelse for bruk av Linux som tjenerplattform og Linux-støttetjenester.

Consilio Research i Oslo er et Linux-basert programvareutviklingsfirma som tilbyr konsulenttjenester på Linux.

DataGuard AS fra Bergen er en totalleverandør av IT/Internett- tjenester, konsulenttjenester, sikkerhet, overvåkning, webløsninger og kursing i Linux.

Eye Publish driver Linux-basert web-hotel og kan tilby Apache og forskjellige backend databaser.

De siste årene har også maskinvareprodusentene bygget opp sin Linux-kompetanse, de største er IBM, HP, DELL og Sun.

Slik kjøpe du linux fra dell: http://www.dell.com/learn/no/no/nobsdt1/campaigns/dell-linux-ubuntu-en http://www8.hp.com/us/en/campaigns/ubuntu/index.html