Boken Om Linux/Kapittel 15

Fra Wikibøker – frie læremidler

Kapittel 15: Integrering med Windows 11 eller eldre[rediger]

WINE er en Microsoft Windows-emulator for X-Window-systemet. WINE er basert på samme teknologi som Sunsofts WABI emulator. Med WINE vil du kunne kjøre Windows-applikasjoner direkte fra Linux, den kan du laste ned fra:

http://www.winehq.com

I dag er få Windows 11 eller eldre-applikasjoner som går under WINE. Du vil bare finne støtte for Windows 32 og et fåtall Windows (64bit) -applikasjoner. Du bør være klar over at selv om du for eksempel får Microsoft Word 2016 til å virke etter første gangs konfigurasjon, bør du teste applikasjonen grundig. Noe så enkelt som å lage en tabelldefinisjon i Word 2016 kan være nok til å få applikasjonen i heng under WINE. På WINEs hjemmesider finner du referanser til over 1000 eldre programmer under Windows som er gjennomtestet og virker.

Eller kan Cedega http://gametreelinux.com/cedega-technology være et alternativ.

WINE HQ krever minimum 32 MB RAM (anbefalt er 64 MB RAM) og minst 20 MB swapområde. Du bør sette av 60 MB til diskplass til Cedega-applikasjonen.

Alternativet til Wine er VMware (http://www.vmware.com) og Oracle VM VirtualBox (https://www.virtualbox.org/) eller Bochs IA-32 Emulator Project, som gjør det mulig for deg å kjøre mange virtuelle operativsystemer på PC samtidig. VMware støtter de fleste operativsystemene som Linux, Windows 9x, Windows helt opp til windows 10. Ulempen med VMware er at produktet koster penger for bedrifter men er gratis for private brukere og ikke er Open Source. Virtualbox er mest for Linux.

Bruker du i dag Macintosh eller har mange applikasjonser under dette operativsystemet, er det mulige å kjøre mange av disse programmene under Linux med emulatoren ARDI Executor. Mer informasjon om denne emulatoren finner på Internett https://github.com/shinh/maloader . Eller så finnes det http://openemu.org/ og http://kb.parallels.com/en/120327 og https://www.codeweavers.com/products/crossover-mac.

De beste alternativene for de som ønsker å kjøre Windows-applikasjoner under Linux er kanskje Codeweavers (www.codeweavers.com) sin Wine-implementasjon. Denne programpakken installere du fra nettet (koster $ 39.95).

[david@nittedal david]$ install-crossover-pro-3.0.0.sh

Endringer i oppsettet kan du gjøre senere ved å kjøre programmet cxsetup.

Figur 15.4: Konfigurasjon av Crossover Office Professional versjon 3.0

[david@nittedal david]$ /opt/cxoffice/bin/cxsetup

Hvis du kjører KDE eller GNOME får du automatisk link til brukerdokumentasjonen fra /opt/cxoffice/doc/index.html. Ønsker du mer support på denne Wine-implementasjon bør du sjekke webadressen:

http://www.codeweavers.com/support

SteamOS eller ReactOS blir nærmest å komme Windows kompaktibelt system i dag. Freespire ble erstattet Xandros og tidligere lindows men det ble slutt i 2007.

Ellers har vi Zorin OS http://zorinos.com/ .

Man kan installere: Paragon ExtFS for Windows https://www.paragon-software.com/home/extfs-windows/

Så er det mulig å få tilgang til Linux partisjonene fra Windows. Husk også windows 10 kan gi noe problemer med fildeling f.eks på grunn av krypering med passord for fildeling det bør slås av ved bruk av samba.

Siste nytt: http://www.digi.no/for_utviklere/2016/03/30/windows-10-far-omfattende-linux-funksjonalitet

Det vil bli mulig å få linux kommandoer fra windows 11 (insider preview build).

Men nok om Windows; dette er en Linux-bok!

Kapittel 15[rediger]

Oppgave 15.1: Hva\hvordan funger wine?

Oppgave 15.2: Hva er forskjellen på Wine, crossover og Cedega?

Oppgave 15.3: Nevn noen virtuelle klienter programvare for de forskjellige operativsysteme?

Oppgave 15.4: Finnes det mulig å lese ext fra windows?