Hopp til innhold

Økologi/Tilpasninger

Fra Wikibøker – frie læremidler

Våpenkappløpet[rediger]

Plantene er grunnsteinen i næringsnettet: alt liv på jorden avhenger av dem. Det er dem vi har å takke for at oksygen er tilstede i vår atmosfære, og at livet eksisterer slik vi kjenner det i dag. For mer en 2000 millioner år siden begynte de å skape oksygen i atmosfæren gjennom fotosyntesen:


r en viktig næringskilde for bakterier, sopp, protokister, insekter og virveldyr. Plantene skaper sin egen energi ved å syntetisere sukker. De henter altså sin energi fra sola.

Eksempler[rediger]

Farlige dyrearter[rediger]

Svart mamba (Dendroaspis polylepis) er en dagaktiv slange du helst vil slippe å møte. Dens gift er rangert som den mest hurtigvirkende i verden. Betegnelsen LD50 brukes innen toksikologien, studiet av de negative effekter kjemikalier har på levende organismer, og viser til den dosen som dreper halve testpopulasjonen. Termen kommer av det engelske "Lethal Dose, 50 %". Giften til denne slangen har en LD50-verdi på 0.185 mg/kg: 10 - 15 mg av den er nok til å drepe et voksent menneske. Ikke uten grunn omtales svart mamba som verdens dødeligste og mest aggressive slange.