Musikk/Faktaark om Händel med spørsmål

Fra Wikibøker – frie læremidler

Georg Friderich Händel[rediger]

Georg Friedrich Händel, født 1685 i Tyskland. Händel vokste opp i Tyskland, studerte musikk i Italia, men bodde mesteparten av sitt liv i England. Han regnes som en av de mest produktive og innflytelsesrike musikere noensinne ved siden av Johann Sebastian Bach som også levde i musikkperioden som kalles barokken (år 1600-1750) Han er berømt for sine operaer og oratorier. En opera er et dramastykke der tekstene synges. Det brukes ofte flotte kulisser og kostymer, i tillegg til dikt, kor og dans. Oratorium er et større musikalsk verk for orkester, sangsolister og kor. I motsetning til en opera er der ikke kulisser, kostymer og skuespill i et oratorium. Et oratorium er et musikkverk komponert for solostemmer, kor og orkester. Teksten i et oratorium har oftest religiøst innhold, og kan være hentet direkte fra Bibelen. Hans mest spilte verk er oratoriet «Messias» med kjenningsmelodien «Hallelujah-koret». Øvrige kjente verk er orkesterstykkene Water Music og Music for the Royal Fireworks.

Maleri av kong Georg 1.på båttur på Thamesen


Water Music er ei samling orkestersatser. Händel var ikke helt på god fot med kong Georg I. i England. Kongen bad om en konsert på Themsen. Händel arrangerte sin musikk for 50 musikere på en pram ved siden av lystbåten til kongen. Georg I. skal ha likt musikken så godt at han gav ordre til musikerne om å spille musikken om igjen tre ganger på turen. Tenk deg kongen på båttur med et kjempeorkester i båten ved siden av. Etter denne konserten ble Händel igjen akseptert av kongen.


Friluftsmusikk var også Music for the Royal Fireworks fra 1749. Den ble skrevet på oppdrag av Georg II i anledning en fredsavtale som ble avsluttet. Uroppførelsen skjedde i Londons Green Park. På forhånd kom det til motsetninger mellom kongen og Händel om orkestreringen av stykket. Kongen ville utelukkende vite av «militærinstrumenter» som oboer, fagotter, horn, trompeter og pauker. Händel ville derimot ha med strykeinstrumenter også. Hvem som tilslutt fikk viljen sin vet man ikke sikkert, for Händel utstyrte opprinnelig partituret med «militærinstrumenter», men noterte senere at strykere skulle doble obo- og fagottstemmene. Den offentlige prøven med 100 musikere foran 12 000 tilhørere ble en stor suksess, men den offisielle feiringen i Green Park endte i en katastrofe. På grunn av teknisk svikt i fyrverkeriet tok bygg og dekorasjoner som var reist i anledningen fyr og brant ned. Tre personer døde, blant annet en trompetist. Bare Händels musikk skal ha reddet dagen sies det.

Oppgaver til Georg Fr. Händel[rediger]

1.Hva kalles musikk-perioden som var da Händel vokste opp?


2. Vet du navnet på en annen kjent komponist fra denne perioden?


3. Hva vet du om opera?4. Hva er forskjellen mellom en opera og et oratorium?


5. Hva handler et oratorium om?


6. Hva heter det mest kjente oratoriet til Händel?


7. Hva handler Watermusic om?8. Hva var kong Georg den 2. og komponisten uenige om i The Royal Fireworks?9. Hvordan endte The Royal Fireworks?

10. Tenk deg at du står på bredden av Themes og ser de 2 skipene som kommer seilende. Det må ha vært litt av et syn. Forsøk å tegne skipet til Händel med 50 musikere. (bruk eget ark) Lykke til!