IKT i utdanning/Småskoletrinnet/IKT i naturfag/Kropp og helse (Ernæring og helse)

Fra Wikibøker – frie læremidler

Fra Kunnskapsløftet[rediger]

Kunnskapsløftet

Hovedområdet kropp og helse dreier seg om hvordan kroppen vår er bygd opp, og hvordan kroppen påvirkes og endres over tid. Respekt og omsorg for andre står også sentralt innenfor området. Kropp, helse, livsstil og ernæring omtales hyppig i mediene. Kunnskap og kritisk vurdering av informasjon på dette området er viktig for å kunne ta ansvar for egen kropp og fysisk og psykisk helse.

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne:
Etter 2. årstrinn

  • 2.1 sette navn på og beskrive funksjonen til noen ytre og indre deler av menneskekroppen
  • 2.2 beskrive og samtale om sansene og bruke dem bevisst ved aktiviteter ute og inne


Etter 4. årstrinn

  • 4.1 samtale om utviklingen av menneskekroppen fra befruktning til voksen
  • 4.2 beskrive i hovedtrekk hvordan menneskekroppen er bygd opp, og funksjonen til noen indre organer
  • 4.3 beskrive noen vanlige barnesykdommer og hva vaksinering er
  • 4.4 observere og beskrive hvordan kroppen reagerer i ulike situasjoner
  • 4.5 samtale om ulike følelsesmessige opplevelser og reaksjoner og sammenhengen mellom fysisk og psykisk helse

Nettressurser (filmklipp)[rediger]

Fra NRK skole[rediger]

Øye

Hvorfor har vi øyebryn og tårer? I denne filmsnutten forteller Trond-Viggo Torgersen, på en enkel og barnevennlig måte, årsaken til at vi har tårer og øyebryn. Filmklippet ble vist på NRK første gang 10.03.1981. På den tiden foregikk programmer for barn i en mye langsommere hastighet enn hva barn er vant med i dag. Dette klippet er ingen unntak. Klippet er egnet i forbindelse med kompetansemål 2.1, 2.2, 4.2, 4.4 og 4.5, altså opp til 4.trinn, men på grunn av den langsomme hastigheten, passer klippet likevel best til elever i første eller andre klasse. Tid: 1:57 min.



Øyne som ser I dette filmklippet, som ble vist på NRK første gang 10.03.1981, forteller Trond-Viggo Torgersen om hvordan øynene fungerer. Vi får vite hvordan øynene oppfatter ulikt lys, og hvordan vi klarer å se ting klart. Vi får også vite at øynene kan brukes til mer enn bare det å se; de kan brukes til å uttrykke både sorg og glede. Klippet er egnet i sammenheng med kompetansemålene 2.1, 2.2 , 4.2, 4.4 og 4.5. Tid: 3:49 min.


Huden på nært hold Ved å utforske huden på nært hold, slik Trond-Viggo Torgersen gjør i dette filmklippet, vil vi oppdage hudceller, hårsekker, talg og svette. Klippet ble vist på NRK første gang 03.03.1981, og er egnet i sammenheng med kompetansemålene 2.1, 2.2, 4.2 og 4.4. Tid: 6:19 min.


Lunger

Befruktning av eggcelle I dette filmklippet, som ble vist på NRK første gang den 24.04.1981, forklarer Trond-Viggo Torgersen hvordan eggceller og sædceller smelter sammen, for så å bli til barn. Ved hjelp av konkreter som skal representere eggceller og sædceller, viser Trond-Viggo dette på en veldig enkel måte, noe som gjør at dette klippet kan brukes på småskoletrinnet. Klippet er egnet i sammenheng med kompetansemål 4.1. Tid: 4:39 min.


Hvorfor må vi puste? Dette filmklippet informerer om årsaken til at kroppen trenger luft, hvordan lufta beveger seg rundt i kroppen, og hvordan mennesket klarer å trekke lufta ned i lungene. Klippet ble vist på NRK for første gang 23.03.1981, og informasjonen blir formidlet av Trond-Viggo Torgersen. Han forklarer langsomt, og det er tydelig at han henvender seg mot barn. Filmklippet er egnet i forbindelse med kompetansemål: 2.1, 4.1, 4.2, 4.4 og 4.5, men kan være noe avansert for første klasse, da Trond-Viggo antar at mottakerne kjenner ord som ”radiator” og ”varmeelement”. Tid: 5:15 min.


Hjertet

Å leve med astma I dette filmklippet intervjuer Trond-Viggo Torgersen ei jente som er astmatiker. Hun beskriver hvordan det er å leve med astma. Vi får vite hvordan der er å bedrive fysisk aktivitet som astmatiker, hva som skjer ved et astmatisk anfall, og hvordan vi kan forholde oss hvis vi møter en astmatiker med anfall. Dette klippet ble vist på NRK første gang 24.03.1981, og egner seg i forbindelse med kompetansemålene 4.1, 4.3 og 4.5. Tid: 5:24 min.



Om funksjonen til hjertet I dette filmklippet, som ble vist på NRK for første gang 21.04.1981, demonstrerer Trond-Viggo Torgersen hvordan hjertet pumper blodet rundt i kroppen. Trond-Viggo demonstrerer dette på en langsom og enkel måte. Klippet er egnet i forbindelse med kompetansemålene 2.1, 4.1, 4.2, 4.4 og 4.5, men passer best i første eller andre klasse. Tid: 2:41 min.


Øret på nært hold Har du lurt på hvorfor øret har den formen det har eller hva som skjer når vi får ”dotter” i ørene? Det får du svar på om du ser dette filmklippet, der Trond-Viggo Torgersen tar deg med på omvisning i et kjempestort øre. Klippet ble vist på NRK 17.03.1981, og passer til en undervisning i forbindelse med kompetansemålene 2.1, 4.1, 4.2, 4.4 og 4.5. Tid: 7:38 min.


Å være tunghørt I dette filmklippet blir 8 år gamle Gunnar intervjuet av Trond-Viggo Torgersen. Gunnar er svært tunghørt. Gjennom dette klippet får vi innblikk i hvilke utfordringer han møter i hverdagen, og hvordan han løser disse. Klippet ble vist på NRK første gang 17.03.1981. Det egner seg i forbindelse med kompetansemål: 2.1, 2.2, 4.1, 4.2, 4.4 og 4.5, men det er viktig å være klar over at teknologien i høreapparater og elektroniske hjelpemidler har utviklet seg etter at denne filmen ble produsert. Tid: 3:41 min.


Å leve med sukkersyke 8 år gamle Adele blir i dette filmklippet intervjuet av Trond-Viggo Torgersen. Adele har diabetes, og beskriver i dette klippet hvordan det er å leve med denne sykdommen. Hun viser hvordan hun tar insulin, og forklarer hvordan hun opplever å få føling. Vi får også vite hvordan vi kan hjelpe en diabetiker med føling. Klippet ble vist på NRK for første gang 07.04.1981, og samsvarer med kravene til kompetansemål 4.1, 4.3 og 4.5. Tid: 5:07 min.


Alt levende må ha vann Vann er en betingelse for alt liv. I dette filmklippet, som ble vist på NRK for første gang 20.01.1986, beskriver Anne Lea årsaken til alt levende trenger vann. I tillegg demonstrerer hun et praktisk eksempel med vann og blomster. Klippet er egnet i sammenheng med kompetansemålene 4.1 og 4.5. Tid: 3:45 min.



Forkjølelse og influensa Her får vi forklart forskjellen på forkjølelse og influensa. Det kan være greit å kjenne til. Influensa-epidemier er vi vant til hver vinter. De skyldes virus, som stadig kommer i nye varianter. Tid: 3:39.


En billion hjerneceller Her kan du lære litt om hvordan menneskehjernen fungerer og hvordan den er bygd opp. Hjernen utgjør hele vår personlighet og den må passes godt på. Tid 4:20 min.

Fra NRK NETT-TV[rediger]

Hjernen

Hva er svimmelhet? Solveig Hareide forteller i dette filmklippet om balansesystemet i øret, og hva som gjør at vi blir svimle. Klippet ble vist i programmet Newton på NRK den 17.09.2009. Dette klippet er relevant i forhold til kompetansemålene 2.1, 2.2, 4.2, 4.4 og 4.5. Tid: 1:52 min.


Hjernen lokker oss til å spise sukker I denne reportasjen, som ble vist januar 2007 i programmet Newton på NRK, viser programleder Per Olav Alvestad på en enkel måte hvordan hjernen reagerer når vi spiser sukker, trener, ler eller gir noen en klem. Dette gjør han ved hjelp av animasjon, og ved å intervjue barn og legen Morten Munkvik. Klippet er egnet i forbindelse med kompetansemålene 2.1, 2.2, 4.2, 4.4 og 4.5, men Per Olav Alvestad benytter et vokabular som gjør at det passer best til 3. eller 4. trinn. Tid: 4:17 min.

Hvordan husker hjernen vår? Denne reportasjen ble vist i programmet Newton på NRK den 02.11.2008, og handler om hukommelsen. Programleder Solveig Hareide intervjuer Trygve Solstad (stipendiat, Senter for hukommelsesbiologi) om hva som skjer inni hjernen når vi lager minner og husker. Trygve bruker en del begreper som kan være vanskelig å forstå for elever i småskolen, men Solveig forenkler begrepene ved hjelp av praktiske sammenlikninger. Reportasjen er egnet i sammenheng med kompetansemålene 2.1, 4.2, 4.4 og 4.5, men passer best i 4. trinn eller høyere. Tid: 5:05 min.

Fra serien "Kroppen", fra NRK nett-TV:'

Episode 1 Episoden handler om hvorfor ser kroppen ut slik den gjør i dag, og hvor mange kroppsdeler kan man fjerne og fortsatt være i live? Denne episoden handler om hvordan kroppen fungerer.

Episode 2 Episoden handler om hud og hår.Hva er gåsehud, og hvilke navler samler opp mest navlelo? Hvorfor har menn og ikke kvinner skjegg? Hvorfor blir vi brune i solen, og hvorfor får noen rødt hår?

Episode 3 Episoden handler om pusten.Hvor raskt går et host? Hvordan fungerer egentlig stemmebåndet, og er gjesping faktisk smittsomt?

Episode 4 Episoden handler om blod.Hvorfor blir så mange av oss kvalme når vi ser blod? Hva skal til for å lage en blodig actionfilm, og hvordan reiser blodet rundt i kroppen?

Episode 5 Episoden handler om latter og kroppsspråk.Hvorfor ler vi egentlig? Hvem er mest kilne - kvinner eller menn? Og hva har rapperne i Karpe Diem og Winston Churchill til felles?

Episode 6 Episoden handler om Øyet, og hvordan øyet fungerer.Petter Solberg forklarer hvordan man må bruke øynene når man kjører i rally, vi får vite hvordan fargeblinde ser verden, hvordan tryllekunstnere og arkitekter lurer øynene våre og hva tårer egentlig er.

Episode 7 Episoden handler om bevegelse, hvordan kroppen egentlig klarer å bevege seg.Han tester freerunning, eurytmi og refleksene sine.

Episode 8 Episoden handler om hukommelse, om hvordan kroppen klarer å huske. Verdensrekordholderen i å huske tall lærer oss å memorere i denne episoden.

Fra YouTube[rediger]

Kroppen min I dette klippet møter vi en liten gutt som tegner og forklarer hvordan hjertet pumper blod rundt i kroppen. Tegningen er relativt ukorrekt, men gutten har forstått at hjertets funksjon er å pumpe blod rundt i kroppen. Dette er en morsom film, som for eksempel kan bli vist som en introduksjon før klippet Om funksjonen til hjertet fra NRK skole. Klippet er ikke anbefalt som undervisningsmateriell alene, men er egnet som inspirasjonskilde i forbindelse med kompetansemålene 2.1, 4.2 og 4.4. Tid: 1:40 min.

Fra "Learn Human Body"[rediger]

Kroppen

Følgende klipp kan være aktuelle innenfor tverrfaglig undervisning. Dette er tegnefilmer som på engelsk beskriver indre funksjoner i menneskekroppen. De kan benyttes på 4. trinn i forbindelse med kompetansemål 4.2, 4.3, 4.4 og 4.5, men læreren må forutse at mange elever vil trenge ekstra forklaringer på grunn av at de foregår på engelsk.

Learn Human Body - Respiratory System Om funksjonen til lungene. Tid: 3:56 min.

Learn Human Body - Digestive System Om fordøyelsessystemet. Tid: 5:01 min.

Learn Human Body - Cardiovascular System Om funksjonen til hjertet. Tid: 4:27 min.

Learn Human Body - Nervous System Om nervesystemet. Tid: 5:12 min.

Learn Human Body - Immune System Om immunforsvaret. Tid: 4:03 min.