Diskusjon:IKT i utdanning/Småskoletrinnet/IKT i naturfag/Kropp og helse (Ernæring og helse)

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Nytt emne
Fra Wikibøker – frie læremidler

Søkearbeidet[rediger]

Med tanke på kildekritikk, benyttet vi oss hovedsaklig av nettsider vi anser som pålitelige og trygge. Valget falt derfor på sider som NRK NETT-TV og NRK Skole. Disse fungerte da som søkemotor, der vi kunne søke etter videoklipp i arkivet. På NRK NETT-TV fant vi egnede klipp fra programmet Newton. Når det gjelder NRK Skole, søkte vi etter egnede klipp ved først å navigere oss frem til ønskede kompetansemål, og derfra velge mellom de tilhørende videoklippene. At klippene var lenket opp mot kompetansemål ble en slags kvalitetssikring av at videoressursene hadde faglig innhold, samtidig som at vi selv også undersøkte at dette stemte.

Vi foretok også søk via YouTube. Her måtte vi være spesielt skeptiske i forhold til faglig relevans. Vi fant vi klippet Kroppen min. Dette klippet er mindre faglig relevant enn klippene fra NRK NETT-TV og NRK Skole, men kan fint benyttes som ekstramateriale i undervisningen, til inspirasjon og glede. Annet ekstramateriale som vi fant på YouTube, var noen morsomme klipp på engelsk. Disse klippene inneholder et godt faglig materiale, men kan være vanskelig for elever på lavere klassetrinn å forstå på grunn av språket. Vi anser klippet som ekstramateriale i forbindelse med naturfagsundervisning, men relevant i forhold til et tverrfaglig undervisningsopplegg mellom naturfag og engelsk.


Disposisjon for Kristine L. Roppestad og Caroline E. Sørensen- Mappeoppgave 1. I denne oppgaven valgte vi å ta for oss emnene ”verdensrommet” og ”kroppen”. Bakgrunn for valg av nettopp disse temaene er knyttet til vår egen interesse og skolebakgrunn her på høgskolen. Samtidig er dette områder som er sentralt i kunnskapsløftet, og mange barn er svært interessert og nysgjerrig på disse emnene. Vi fant flere filmer til begge temaene, men vi ente opp med flest filmer tilknyttet kroppen hentet fra NRK nett- TV, da disse var av best kvalitet. Vi var innom flere ulike nettsider som tok for seg de ulike temaene, men kvaliteten på flere av sidene var dessverre mindre bra, og vi utelukket derfor disse sidene i vår oppgave. I idémyldringsfasen snakket vi om hvilke sider vi kunne ”stole på”, og som vi var kjent med fra tidligere bruk, samt hvilke sider vi visste ikke ville være til god bruk. Vi hadde begge sett programmer på NRK som tok for seg disse temaene. Nettsider vi var innom i søkeprosessen var bl.a: YouTube, NRK skole, NRK, NRK- newton, NRK nett- TV og andre ulike sider igjennom forskjellige søkeord på Google. Søkeord vi brukte var: kroppen, pubertet, hørsel, syn, øye, verdensrommet, stjernebilder, sola, månen, universet etc. Vi fant også et par filmer som var på engelsk, men da målgruppen vår er elever på barneskolen valgte vi bort disse da det var en ”komplisert” engelsktale. Som nevnt tidligere var kvaliteten på de ulike sidene varierende, og vi endte derfor blant annet opp med å nytte oss av kjente tv- serier som tidligere har blitt vist på NRK. Den svært aktuelle serien kalt ”Kroppen” med programleder Truls Svendsen, tar opp temaer som er nært knyttet opp imot Kunnskapsløftet, fordelt på 8 episoder. Truls Svendsen er her flink til å formidle stoffet på en svært spennende og humoristisk måte, noe som engasjerer elevene.

Om arbeidet med designet på siden[rediger]

Vi startet arbeidet med å notere hvilke forandringer vi ønsket å gjøre på de ulike undersidene i IKT i utdanning, ut fra en wikipediaartikkel vi mente kunne stå fram som et godt eksempel. Ut fra denne fant vi ut hvilke retningslinjer/rammer vi skulle sette for redigeringsarbeidet:

  • Skape multimodale tekster, ved å bruke bilder som samsvarte med fagteksten.
  • Bruke bilder med tilfredsstillende kvalitet.
  • Unngå unødvendig bruk av fete typer og store bokstaver underveis i artiklene, da vi mente dette skapte uro i teksten.
  • Bruke avsnitt hensiktsmessig
  • Legge inn internlinker fra faguttrykk i teksten til Wikipediaartikler
  • Samle kompetansemål fra Kunnskapsløftet (L06) under et eget avsnitt, der dette var gunstig