Spise ute – Gratis mat i naturen/Planter/Tyttebær

Fra Wikibøker – frie læremidler
Hopp til navigering Hopp til søk

Foto: Abuluntu
«Te» av tørkede, ristede tyttebærblader.
Foto: Abuluntu

Tyttebær er velkjent for de fleste. Det er vanlig å spise tyttebærsyltetøy, eller rørte bær som tilbehør til kjøttretter, spesielt vilt. Trollkrem er en kjent dessert som inneholder tyttebær. Bærene er nokså syrlige, og de fleste vil nok smake dem til med en del sukker.

Innhøsting[rediger]

Siden lyngen er vintergrønn, og den ikke feller løv, kan bladene høstes året rundt. De kan forveksles med melbær. Blader av melbær inneholder vesentlige mengder av stoffet arbutin, som omdannes til et giftstoff om de spises. Det kan gi forgiftninger. Tyttebærbladene inneholder mye mindre av stoffet, så de kan trygt nytes i moderate mengder. Tyttebærbladenes tykke, læraktige og blanke utseende skiller dem fra melbær. De har tydelige fjærnerver i motsetning til melbærbladene som er nettnervet. Tyttebærbladene har dessuten små mørke «kjertelprikker» på undersiden og en noe innrullet kant.

Bærene sankes om høsten. De modnes til forskjellig tid fra sør til nord i landet, og fra kyst til fjell. Avhengig av hva de skal brukes til kan en sanke dem i varierende modenhetsgrad.

Bruk[rediger]

Friske bær kan røres med sukker. De kan kokes til syltetøy, gelé, og kompott. Ved å safte bærene kan en få saft, og saften kan kokes inn til suppe, sirup eller saus. Det er også mulig å framstille vin av saften. Knuste bær som blir til overs etter safting kan utnyttes til grøt, eller brukes i brød.

Bladene kan tørkes, og ristes i en stekeovn eller i en stekepanne for trekkes som en velsmakende «grønn te». De bør trekke mellom 10 til 15 minutter i vann, eller kanskje enda lengre etter hvor mye smak en ønsker å trekke ut.

Konservering[rediger]

Bærene inneholder benzoesyre som gir dem god holdbarhet. Hele, friske bær kan oppbevares lenge i vann på glass. Kok opp vannet, og la det kjøle seg ned. Desinfiser glass og lokk. Ha bærene på glassene og hell over det nedkjølte vannet til det dekker bærene. Ha på lokket å sett bort. Hvis en knuser dem, legger dem over andre frukt på glass og topper det hele med saften av knusingen så bidrar de til å konservere innholdet i glasset.

Kilder[rediger]

Wikipedia Tyttebær – artikkel på Wikipedia på bokmål