Naturfag for ungdomstrinnet/ukategorisert/Fakta om bjørkemålaren

Fra Wikibøker – frie læremidler
Hopp til navigering Hopp til søk
Bokmål: Denne siden er delvis på bokmål, og ikke fullstendig oversatt til nynorsk.

Fakta om bjørkemåleren[rediger]

Juks? Bjørkemålarane på biletet er fanga om natta, og sett opp på trestammen om dagen når dei er i ein slags dvaletilstand. Bjørkemålarar sit ikkje slik med utspilte venger på bjørkestammer naturleg på dagtid.

Bjørkemåleren (Biston betularia) finnes i to fargevarianter: en lys og en mørk. Bjørkemåleren er nattaktiv. Man kan fange bjørkemålere om natten ved å sette opp lysfeller som disse sommerfuglene, først og fremst hannene, flyr inn i. Og det er hovedsaklig på denne måten bjørkemålere har blitt studert, ved at man først har fanget dem om natten, og deretter gjort eksperimenter med dem om dagen, når de vanligvis sover.

Før dagen gryr, slår bjørkemålerne seg til ro og gjemmer seg. Det er et faktum, i følge den amerikanske biologen Bruce S. Grant, at forskerne fram til i dag (1999) ikke vet hvor bjørkemålerne befinner seg om dagen. Én vitenskapsmann, Cyril Clarke, forsket på bjørkemålere i 25 år. I løpet av disse årene fant han kun to bjørkemålere på dagtid i sine naturlige omgivelser. Noen forskere tror at bjørkemålerne hviler i trekronene om dagen, på undersiden av greiner eller blader. Uansett: Bjørkemålerne pleier ikke å sitte på trestammene om dagen, som fotografiet til venstre (Figur 12 – 11) gir inntrykk av. Selv om det ser ut som bildet viser en naturlig situasjon, er det i virkeligheten arrangert.

Bildet er tatt av forskningsjournalist Arild Hagen. Han fanget bjørkemåleren om natten i en lysfelle. Om dagen satte han den opp på en bjørkestamme med omtrent samme farge og mønster som bjørkemåleren selv, slik at det skulle se ut som den hadde gjemt seg. Når man setter ut en innfanget bjørkemåler om dagen, vil den bli værende i ro. Bjørkemålerne flyr nemlig bare om natten. Så knipset han bildet. Dette er framgangsmåten også andre fotografer har brukt når de har fotografert bjørkemålere.

Mer å lese: http://www.ariadne.no/Ariadne/Essay/bjorkemaleren.shtml