Diskusjon:Videoressurser om historie for elever frem til 4.årstrinn

Fra Wikibøker – frie læremidler
Hopp til navigering Hopp til søk

Vurdering av videoressurser om Redskap fra steinalderen[rediger]

Redskap fra steinalderen Positivt: Dette er en hyggelig liten film, det er tydelige forklaringer, og bildene gir et lite innblikk i hva slags redskap som ble brukt i steinalderen. Den kan fungere som en kort introduksjon i temaet. Negativt: Litt for kort, og litt mangelfull. De brukta da unektelig flere typer redskaper enn flintkniv. Tittelen lover litt mer enn den kan holde.


Vurdering av videoressursen Samiske spor[rediger]

Samiske spor Positivt: Et informativt og bra filmklipp. Den forklarer flere aspekter ved den samiske kulturen, og i tillegg forklarer den litt om hvordan samene levde før de startet med reindrift. Noe kanskje ikke så mange vet så mye om fra før. I og med at dette er et klipp som kommer et stykke ut i filmen det er linket til, vil jeg si det er veldig bra med den presise tidsangivelsen for hvor i filmen klippet begynner. Negativt: Kan ikke se noe negativt ved dette.

Vurdering av videoressurser om samane, urfolket i Noreg, og om sentrale trekk ved kulturen og levekåra til samane fram til vikingtida[rediger]

Bra: vi følger samene i deres hverdagsliv og får et godt inntrykk av hvordan noen samer lever. Dårlig: Kvaliteten på filmen er ikke helt god, her er det uskarpe bilder.

Vudering av filmene:

4.9: Joik 1 Filmen viser en ung jente som synger joik. Dette er en film som viser at joik også kan være moderne, dessuten får elevene se at ikke alle samer går i samedrakt selv om de er samiske. I denne filmen er ikke bildekvaliteten og lyden den beste, men allikevel fungerer den bra. Filmen passer godt til kunnskapsmålet på grunn av joiken, og alderstrinnet passer fint.
Et godt eksempel på hvordan moderne joik kan høres ut, men det bør også legges inn eksempler på mer tradisjonell joik.

4.9: Reindrift Dette er en film om reindrift. Filmen er opplysende, men den blir litt kjedelig og avansert for elever opp til 4. trinn. Det er en gammel film, og det er litt dårlig kvalitet på filmen. Vi ville ikke brukt denne filmen for å vise sentrale trekk ved den samiske kulturen.

4.9: Samiske spor Dette er en film som forklarer godt om kulturen og fortiden til samene. Dette kan være en god film å vise til elevene opp til 4. trinn for å vise de hvordan samiske mennesker levde før.

4.11: Samisk nasjonaldagfeiring i Kautokeino Dette er et innslag på Dagsrevyen på NRK fra nasjonaldagen til samene. Her får elevene se samiske folkedrakter, flagget og hvordan andre elever feirer nasjonaldagen. Det er en informativ film som passer til kunnskapsmålet, men dessverre er den litt kort. Filmen har god lyd og mye farger.

4.11: Ja vi elsker Denne filmen viser norges nasjonalsang. Den forklarer ikke hvorfor vi feirer nasjonaldagen i Norge, men man kan hvertfall lære sangen som synges denne dagen. Det er et gammel filmklipp, og kvaliteten er ikke spesielt bra, så vi ville nok ikke brukt denne versjonen for å vise fram sangen.

4.11: Om nasjonaldagen i Kosovo Ett av målene er å fortelle om nasjonaldagfeiringer i andre land. Denne filmen viser nasjonalfeiringen i Kosovo, og derfor er den relevant for kunnskapsmålet. Elevene får innblikk i kulturen til Kosovo, og kjennskap til Kosovos tradisjoner.

4.10: Digital fortelling om bronsealderen 1 Denne photostoryen er det elever i 5.klasse som har laget på skolen. Elvenene har tatt for seg bronsealderen, og filmen er derfor relevant i forhold til kunnskapsløftet. Alle bildene de har brukt er egneproduserte tegninger, og dette var en kjempefin ide! Det er i tillegg veldig fint å kunne vise fram filmer som andre elever har laget.
Enkelt og konkret fremstilt, lett tilgjenglig og lett å forstå for elevene. Flott bruk av barnetegninger, releveant i forhold til kompetansemålet.

Vurdering av videoressurs Maidagene 1945[rediger]

 • Dette er en videressurs som tar for seg kunnskapsmål 4.11 - forklare kvifor ein feirar 17. mai og 6. februar og fortelje om nasjonaldagane til andre land. Dette er for historie fram til 4 årsstrinn.
 • Denne videoen synes jeg blir alt for vanskelig for 1-4 klassinger. Språket er for komplisert, og det går for fort. Denne videoen passer ikke, selv om den er informativ og fin så får nok ikke elevene i denne aldersgruppen så mye ut av den. Ville nok satt den til kompetansemål fram til 10 trinn.
 • Men når det er sagt så er det mange fine bilder fra frigjøringen, og derfor så kan kanskje videoen brukes uten lyd, der læreren selv kommenterer bildene som blir vist.
 • Med fare for å repetere meg selv må jeg si at også denne ressursen nok blir for tung for de aller minste. Kan for eksempel en 1 klassing vite hva propaganda er? Bør nok flyttes til videoressurser for høyere klassetrinn

Vurdering av videoressurs Frigjøringsdagen 1945 - [1][rediger]

 • Dette er en videressurs som tar for seg kunnskapsmål 4.11 - forklare kvifor ein feirar 17. mai og 6. februar og fortelje om nasjonaldagane til andre land. Dette er for historie fram til 4 årsstrinn.
 • I denne videoen virker ikke bildet. Jeg får bare lyd, mens bildet er grønt. Hvis det er noe mer å utsette på videoen så synes jeg “seieren er vår” sangen i bakgrunnen er alt for høy, i forhold til det som skal være relevant – nemlig det som sies.
 • NRK-produksjon. Realistisk ved at det brukes faktiske videobilder fra NRKs arkiver og intervjuer med personer fra Hjemmefronten. Det blir enkelt nok presentert for elevene i 3 – 4 klasse, men de aller minste vil nok slite med å trekke ut det relevante i videoen. Denne ressursen kunne nok med fordel også plaseres som en videoressurs i Historie for 4-6 trinn.

Vurdering av videoressurs Nyhetssending om nasjonaldagen, på samisk - [2][rediger]

 • Dette er en videressurs som tar for seg kunnskapsmål 4.11 - forklare kvifor ein feirar 17. mai og 6. februar og fortelje om nasjonaldagane til andre land. Dette er for historie fram til 4 årsstrinn.
 • Jeg synes ikke denne videoressursen passer for 1-4 trinn. Nyhetssending er veldig informativ og bruker mange vanskelige ord. Disse ordene må elevene lese og forstå veldig fort, siden videoen er på samisk med oversettelse. I tillegg så er det problemer med oversettelsen i intervjuet med de små barna. Dette gjør det håpløst å forstå hva de sier.
 • Det er mange fine bilder som kommer fram i nyhetssendingen, men jeg tror elevene vil ha vanskelig med å følge med på hva som kommer frem pga at de må lese den raske teksten med vanskelige ord.
 • Denne videoressursen passer nok bedre for litt eldre elever, kanskje 6-7 trinn hadde vært et bra sted å vist den fram.

Vurdering av videoressurs Nasjonaldag i Spania[rediger]

 • Nok en NRK-produksjon. Denne er nok enklere å forstå for de yngste siden den enkelt presenterer at dette er hvordan Spania feirer sin nasjonaldag og at det klart og tydelig kommer frem av videoen hva som er spesielt for spanjolenes feiring. God ressurs.

Vurdering av videoressurs Henrik Wergeland[rediger]

 • Dette er en videressurs som tar for seg kunnskapsmål 4.11 - forklare kvifor ein feirar 17. mai og 6. februar og fortelje om nasjonaldagane til andre land. Dette er for historie fram til 4 årsstrinn.
 • Linken til denne videoressursen fungerer ikke. Man kommer ikke fram til den videoen som det står beskrevet.

Vurdering av videoressurs Feiring i Tromsø - [3][rediger]

 • Dette er en videressurs som tar for seg kunnskapsmål 4.11 - forklare kvifor ein feirar 17. mai og 6. februar og fortelje om nasjonaldagane til andre land. Dette er for historie fram til 4 årsstrinn.
 • Dette var en veldig fin video om hvordan barn i Tromsø feirer den samiske nasjonaldagen. Den gir elevene et lite innblikk i hvordan andre barn på samme alderstrinn feirer en annen høytid, enn den barn ellers i landet feirer. Den er fengene, og jeg har ingen problemer med å høre hva som blir sagt. Jeg tror den passer midt i blinken for elevene på 1-4 trinn.

Begrunnelse for videoressurs om redskaper i steinalderen[rediger]

 • Denne filmen er tatt med fordi den viser hva slags redskaper man brukte i steinalderen. Den er rimelig kort og informativ.

Begrunnelse for videoressurs om jaktmotiver i helleristninger[rediger]

 • Filmen er tatt med fordi den viser jaktmotiver i helleristninger. Dette skal gi elevene kjennskap til hva menneskene i steinalderen jaktet på og spiste.