Døgnvill

Fra Wikibøker – frie læremidler
Hopp til navigering Hopp til søk

Hvordan slippe unna døgnvillhet - jetlag

De fleste som har reist over flere tidssoner har opplevd fenomenet jet-lag eller døgnvillhet. Hos TransLogic www.translogic.no reiser vi mye over hele verden, og har funnet ut at jetlag stort sett er et selvpåført problem; noen enkle virkemidler kan forholdsvis lett redusere problemet til et minimum.

  • Start et par dager i forvegen med å gå til sengs noen få timer tidligere eller senere (ettersom om man reiser østover eller vestover).
  • Når flyet tar av, still klokken til tiden på ankomststedet. Tilpass måltidene; frokost, lunsj og middag til den nye tiden.
  • Drikk kaffe til frokost, ikke etter middag – det er meningsløst å drikke to-tre kopper kaffe, cola eller andre koffeindrikker og så prøve å få sove.
  • Ta med innsovningstabletter (for eksempel Imovane), ørepropper, pute og maske over øynene og prøv å få sove/døse på den tiden som stemmer med ankomststedet.
  • Ikke rør alkohol i det hele tatt, under hele flyturen. Tre fjerdedeler av det folk beklager seg over som jetlag, er rett og slett bakrus. Til og med et enkelt glass vin, eller en øl ødelegger opplegget. Drikk i stedet rikelig med vann – hele tiden; kroppen blir svært dehydrert i moderne fly.
  • Juster søvntiden med innsovningstabletter og kaffe de første par-tre dagene på det nye stedet.

Følg alle disse rådene, og den såkalte jetlaggen vil bli redusert til et minimum, ofte ikke merkbar i det hele tatt. Da slipper man de klassiske symptomene; tretthet, hodepine, kvalme, irritasjon, søvnløshet, irrasjonell oppførsel eller dårlig appetitt.